Dispare o taxă din România. Decizia a fost luată chiar la final de an de autoritățile. Acești români vor fi extrem de încântați.
Este vorba despre taxa de promovare turistică. Aceasta a fost suspendată printr-o decizie a Primăriei Alba Iulia, după solicitarea făcută de hotelierii din oraș, pe motivul lipsei de turiști.
Consiliul Local Alba Iulia a votat pentru suspendarea taxei de promovare turistică plătită de turiștii care se cazează în hotelurile din municipiu.
Dispare o taxă din România, dar care este motivul? Hotelierii au cerut eliminarea ei precizând că numărul scăzut de turiști și nivelul mai mare al taxei comparativ cu alte destinații turistice a dus la scăderea gradului de ocupare al locurilor de cazare.
În scrisoarea adresată municipalității, operatorii din turism au argumentat că unitățile administrativ-teritoriale care au renunțat la această taxă au înregistrat creșteri ale cifrelor turiștilor, iar acolo unde taxa există, este considerabil mai mică, potrivit ziarulunirea.ro.
„Având în vedere numărul scăzut de turiști din oraș, considerăm că taxa de promovare turistică este nejustificată și face un contraserviciu turismului din oraș. Turismul în Alba Iulia și în județul Alba a scăzut, iar datele vorbesc de la sine. Județul Alba este codaș la turism în regiunea Centru: doar 22% dintre locurile de cazare, ocupate în iunie 2024.
Conform unei hotărâri a Consiliului Local Alba Iulia adoptată în anul 2020, taxa de promovare turistică era este de 5,20 lei/persoană/noapte și trebuia plătită de turiștii în vârstă de peste 12 ani.
Hotelierii au observat că acest tarif este semnificativ mai mare decât în alte orașe turistice din România, precum Brașov, unde taxa este de doar 1 leu pe noapte, sau Cluj-Napoca și Deva, unde este calculată ca un procent din costul cazării fără TVA.
Având în vedere argumentele prezentate, în final Consiliul Local a aprobat suspendarea taxei, considerând că aceasta nu mai este justificată în contextul actual al turismului local. Decizia vine într-un moment în care județul Alba înregistrează un nivel scăzut de ocupare a locurilor de cazare, cu doar 22% dintre locurile disponibile fiind ocupate în iunie 2024.