Președintele Donald Trump s-a întâlnit marți cu principalii săi consilieri de securitate națională pentru a discuta despre programul nuclear al Iranului, înaintea unei a doua întâlniri între oficialii americani și iranieni sâmbătă, au declarat surse, scrie Reuters.
Trimisul special al SUA, Steve Witkoff, urmează să se întâlnească sâmbătă cu omologul său iranian, o sesiune programată în prezent să aibă loc în Oman. Trump a vorbit cu sultanul Omanului, Haitham bin Tariq, despre rolul de mediere al Omanului între Washington și Teheran.
Un oficial al Casei Albe a confirmat întâlnirea din Sala de ședințe a Casei Albe privind Iranul și a declarat că locația nu este neobișnuită deoarece Trump este informat în mod regulat în această sală pentru a profita de cadrul securizat al acesteia.
O a doua sursă informată cu privire la reuniune a declarat că Trump și principalii săi consilieri au discutat despre negocierile cu Iranul și pașii următori. Oficialii americani au lucrat la un cadru pentru un potențial acord nuclear.
Trump a amenințat cu acțiuni militare împotriva Iranului dacă acesta nu renunță la programul său nuclear subliniind totodată necesitatea diplomației și a negocierilor.
Secretarul de presă al Casei Albe, Karoline Leavitt, a declarat reporterilor că ideea de bază a lui Trump în cadrul discuțiilor, care au inclus o sesiune inițială sâmbăta trecută, este că dorește să utilizeze negocierile pentru a se asigura că Iranul nu obține o armă nucleară.
Trump și liderul omanez au discutat, de asemenea, despre operațiunile americane în curs împotriva Houthis din Yemen, a spus ea.
“Campania de presiune maximă asupra Iranului continuă”, a declarat Leavitt în cadrul unui briefing de presă. “Președintele a spus clar că dorește să vadă dialog și discuții cu Iranul clarificându-și în același timp directiva ca Iranul să nu fie niciodată capabil să obțină o armă nucleară”.
Ea a adăugat că președintele a “subliniat” această directivă în timpul convorbirii cu sultanul Haitham.
Ambele părți au descris drept pozitive discuțiile dintre SUA și Iran de la sfârșitul săptămânii trecute din Oman.
Trump a restabilit o campanie de “presiune maximă” asupra Teheranului începând din februarie, după ce, în timpul primului său mandat, a renunțat la un pact nuclear din 2015 între Iran și șase puteri mondiale și a reimpus sancțiuni paralizante asupra Republicii Islamice.
De atunci, programul nuclear al Iranului a făcut un salt înainte. Cele două țări au purtat discuții indirecte în timpul mandatului fostului președinte Joe Biden, dar au înregistrat puține progrese.
Conducătorii clerici ai Iranului au declarat în mod public că cereri precum dezmembrarea programului nuclear pașnic al țării sau a capacităților sale de rachete convenționale nu au fost luate în considerare.