Îmbogățirea uraniului și garanțiile americane. Fundația unui nou acord nuclear?

Îmbogățirea uraniului și garanțiile americane. Fundația unui nou acord nuclear?
📅 2025-04-20

Iranul a spus Statelor Unite în discuțiile de săptămâna trecută că este gata să accepte unele limite privind îmbogățirea uraniului, dar are nevoie de garanții solide că președintele Donald Trump nu va renunța din nou la un pact nuclear, a declarat vineri un înalt oficial iranian.

Oficial iranian: Iranul vrea garanții că Trump nu va renunța la un nou pact nuclear

Iranul și Statele Unite urmează să aibă o a doua rundă de discuții sâmbătă la Roma, la o săptămână după o primă rundă de negocieri în Oman, pe care ambele părți au descris-o ca fiind pozitivă.

Trump, care a restabilit din februarie o campanie de “presiune maximă” asupra Teheranului, a renunțat în 2018, în timpul primului său mandat, la un pact nuclear încheiat în 2015 între Iran și șase puteri mondiale și a reimpus sancțiuni paralizante asupra Iranului.

În anii care au urmat, Teheranul a depășit în mod constant limitele acordului din 2015 privind programul său nuclear conceput pentru a face mai dificilă dezvoltarea unei bombe atomice.

Fostul președinte american Joe Biden, a cărui administrație a încercat fără succes să reinstaureze pactul din 2015, nu a fost în măsură să satisfacă cererea Teheranului de a obține garanții că nicio viitoare administrație americană nu va renunța la acesta.

Teheranul a abordat discuțiile cu precauție, sceptic că acestea ar putea duce la un acord și suspicios față de Trump, care a amenințat în mod repetat că va bombarda Iranul dacă acesta nu își oprește programul accelerat de îmbogățire a uraniului, despre care Iranul afirmă că este pașnic.

Deși atât Teheranul cât și Washingtonul au declarat că sunt hotărâte să urmeze calea diplomației, ele rămân departe unul de celălalt cu privire la o dispută care durează de peste două decenii.

Liniile roșii ale Teheranului “mandatate de liderul suprem Ayatollah Ali Khamenei” nu ar putea fi compromise în cadrul discuțiilor, a declarat oficialul pentru Reuters descriind poziția de negociere a Iranului sub rezerva anonimatului.

Acesta a declarat că aceste linii roșii înseamnă că Iranul nu va fi niciodată de acord să își demonteze centrifugele pentru îmbogățirea uraniului, să oprească îmbogățirea cu totul sau să reducă cantitatea de uraniu îmbogățit pe care o depozitează la un nivel inferior celui convenit în acordul din 2015 pe care Trump l-a abandonat.

De asemenea, nu va negocia cu privire la programul său de rachete, pe care Teheranul îl consideră în afara domeniului de aplicare al oricărui acord nuclear.

“Iranul a înțeles în discuțiile indirecte din Oman că Washingtonul nu dorește ca Iranul să oprească toate activitățile nucleare, iar acesta poate fi un teren comun pentru Iran și SUA pentru a începe o negociere corectă”, a declarat sursa.

Iranul a declarat vineri că ajungerea la un acord cu Statele Unite este posibilă dacă “acestea dau dovadă de intenții serioase și nu fac cereri nerealiste”.

Marți, într-o postare pe X, Steve Witkoff, principalul negociator american, a declarat că Iranul trebuie “să oprească și să elimine îmbogățirea nucleară” pentru a ajunge la un acord cu Washingtonul.

Teheranul a declarat că este gata să colaboreze cu agenția nucleară a ONU, pe care o consideră “singurul organism acceptabil în acest proces”, pentru a oferi asigurări că activitatea sa nucleară este pașnică, potrivit sursei.

Sursa a precizat că Araqchi le-a spus americanilor că, în schimbul acestei cooperări, Washingtonul ar trebui să ridice rapid sancțiunile asupra sectorului petrolier și financiar al Iranului.

Pentru mai multe detalii, va invitam sa vizitati stirea originala.
📈 ROBOTFX MetaTrader Expert Advisors and Indicators to maximize profits and minimize the risks

Ultimele stiri money

Ce salarii au românii, de fapt. Ce loc ocupă România în UE

Cât de bine se descurcă românii atunci când vine vorba de salarii față de restul europenilor? România ocupă locul al doilea în Uniunea Europeană la proporția angajaților plătiți cu salarii mici, potrivit celor mai recente date publicate de Eurostat, scrie Euronews. Aproape un sfert dintre lucrăto...

Armistițiu încălcat. Moscova acuză atacuri ucrainene masive în ziua de Paște

Ministerul rus al Apărării a declarat duminică că Ucraina a încălcat încetarea focului de Paște declarată de președintele rus Vladimir Putin de peste o mie de ori provocând pagube infrastructurii și provocând moartea civililor. Ministerul rus al Apărării: Ucraina a încălcat încetarea focului de p...

Când se dau pensiile în luna mai. Ce trebuie să știe românii

Întârzie pensiile în luna mai? Când vine poștașul la ușă și când intră banii pe card? În luna mai 2025, pensionarii din România vor primi pensiile conform calendarului obișnuit, cu unele noutăți importante legate de recalcularea pensiilor și plățile retroactive. Calendarul plății pensiilor în mai...

Ce afaceri cresc în 2025 în perioade de incertitudine economică?

Când economia devine imprevizibilă, mulți investitori și antreprenori se tem. Dar nu toate industriile suferă – unele înfloresc tocmai în vremuri instabile. În 2025, inflația încă e peste țintă, dobânzile sunt ridicate, iar consumul e tot mai atent calculat. Totuși, există nișe care profită ...

Mesajul de Paște al președintelui Ucrainei: “Ziua păcii va veni”

Președintele Volodimir Zelenski i-a îndemnat pe ucraineni în duminica Paștelui să nu își piardă speranța că pacea se va întoarce în țara lor și să persevereze pentru a depăși calea dificilă a războiului pe care au călătorit timp de 1.152 de zile, scrie Reuters. Zelenski, de Paște: “Răul își...

Dincolo de politică, înapoi pe Pământ. Un echipaj internațional aterizează cu Soyuz

Nava spațială Soyuz MS-26 cu cosmonauții ruși Alexey Ovchinin și Ivan Wagner și astronautul NASA Donald Pettit a revenit pe Pământ, a anunțat duminică agenția spațială rusă Roscosmos, scrie Reuters. O navă spațială îi aduce pe ruși și pe americani înapoi pe Pământ “Deorbitările și coborârea...

Noi vouchere de la stat pentru români. Cine poate să le primească

Apare un nou tip de vouchere pentru români. Cine sunt cei care o să le primească și în ce condiții? Guvernul României pregătește un nou proiect menit să susțină dezvoltarea turismului balnear între 2025 și 2030. Este vorba despre introducerea voucherelor de sănătate, o măsură menită să adreseze p...

Belgorod și Kursk, în afara armistițiului pascal

Luptele au continuat în regiunile ruse de frontieră Kursk și Belgorod, în ciuda declarației președintelui Vladimir Putin de încetare a focului de Paște, a declarat președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski. Zelenski: Luptele continuă în regiunile de frontieră rusești în ciuda declarației lui Puti...

Mesajul lui Marcel Ciolacu de Paște: Să ne gândim la viitor cu speranță

Marcel Ciolacu a transmis un mesaj de Paște tuturor românilor. Premierul țării speră la un viitor mai bun. Premierul Marcel Ciolacu a transmis un mesaj de Paşte pentru toţi creştinii din România, indiferent de confesiune. „Credinţa, respectul, toleranţa şi grija faţă de aproape ne unesc şi ne dau...

Criptomonedele în 2025: Mituri, realități și ce loc mai au în strategia ta financiară

După un deceniu marcat de volatilitate, adopție rapidă și reglementări incerte, criptomonedele intră într-o nouă etapă de maturizare. Anul 2025 se prefigurează ca un punct de inflexiune, în care miturile se separă de realități, iar rolul activelor digitale în portofoliul investitorului devine mai...

Good News

Only good and positive news.