Iranul a spus Statelor Unite în discuțiile de săptămâna trecută că este gata să accepte unele limite privind îmbogățirea uraniului, dar are nevoie de garanții solide că președintele Donald Trump nu va renunța din nou la un pact nuclear, a declarat vineri un înalt oficial iranian.
Iranul și Statele Unite urmează să aibă o a doua rundă de discuții sâmbătă la Roma, la o săptămână după o primă rundă de negocieri în Oman, pe care ambele părți au descris-o ca fiind pozitivă.
Trump, care a restabilit din februarie o campanie de “presiune maximă” asupra Teheranului, a renunțat în 2018, în timpul primului său mandat, la un pact nuclear încheiat în 2015 între Iran și șase puteri mondiale și a reimpus sancțiuni paralizante asupra Iranului.
În anii care au urmat, Teheranul a depășit în mod constant limitele acordului din 2015 privind programul său nuclear conceput pentru a face mai dificilă dezvoltarea unei bombe atomice.
Fostul președinte american Joe Biden, a cărui administrație a încercat fără succes să reinstaureze pactul din 2015, nu a fost în măsură să satisfacă cererea Teheranului de a obține garanții că nicio viitoare administrație americană nu va renunța la acesta.
Teheranul a abordat discuțiile cu precauție, sceptic că acestea ar putea duce la un acord și suspicios față de Trump, care a amenințat în mod repetat că va bombarda Iranul dacă acesta nu își oprește programul accelerat de îmbogățire a uraniului, despre care Iranul afirmă că este pașnic.
Deși atât Teheranul cât și Washingtonul au declarat că sunt hotărâte să urmeze calea diplomației, ele rămân departe unul de celălalt cu privire la o dispută care durează de peste două decenii.
Liniile roșii ale Teheranului “mandatate de liderul suprem Ayatollah Ali Khamenei” nu ar putea fi compromise în cadrul discuțiilor, a declarat oficialul pentru Reuters descriind poziția de negociere a Iranului sub rezerva anonimatului.
Acesta a declarat că aceste linii roșii înseamnă că Iranul nu va fi niciodată de acord să își demonteze centrifugele pentru îmbogățirea uraniului, să oprească îmbogățirea cu totul sau să reducă cantitatea de uraniu îmbogățit pe care o depozitează la un nivel inferior celui convenit în acordul din 2015 pe care Trump l-a abandonat.
De asemenea, nu va negocia cu privire la programul său de rachete, pe care Teheranul îl consideră în afara domeniului de aplicare al oricărui acord nuclear.
“Iranul a înțeles în discuțiile indirecte din Oman că Washingtonul nu dorește ca Iranul să oprească toate activitățile nucleare, iar acesta poate fi un teren comun pentru Iran și SUA pentru a începe o negociere corectă”, a declarat sursa.
Iranul a declarat vineri că ajungerea la un acord cu Statele Unite este posibilă dacă “acestea dau dovadă de intenții serioase și nu fac cereri nerealiste”.
Marți, într-o postare pe X, Steve Witkoff, principalul negociator american, a declarat că Iranul trebuie “să oprească și să elimine îmbogățirea nucleară” pentru a ajunge la un acord cu Washingtonul.
Teheranul a declarat că este gata să colaboreze cu agenția nucleară a ONU, pe care o consideră “singurul organism acceptabil în acest proces”, pentru a oferi asigurări că activitatea sa nucleară este pașnică, potrivit sursei.
Sursa a precizat că Araqchi le-a spus americanilor că, în schimbul acestei cooperări, Washingtonul ar trebui să ridice rapid sancțiunile asupra sectorului petrolier și financiar al Iranului.