Firmele care vor plăti impozit suplimentar din anul 2025

Firmele care vor plăti impozit suplimentar din anul 2025
📅 2024-10-24

Camera Deputaților a adoptat, marți, un proiect de lege care reglementează un impozit suplimentar pe cifra de afaceri pentru instituțiile de credit și persoanele juridice care desfășoară activități în sectoarele petrol și gaze naturale, conform Agerpres.

Acest proiect aduce modificări și completări Codului Fiscal și vizează creșterea contribuției acestor entități la bugetul de stat, având în vedere domeniile lor strategice și profiturile semnificative obținute.

Noile cote de impozit pentru instituțiile de credit

Potrivit proiectului de lege, instituțiile de credit, fie că sunt persoane juridice române sau sucursale din România ale unor instituții de credit din străinătate, vor fi supuse unui impozit suplimentar pe cifra de afaceri.

Începând cu 1 ianuarie 2025, acestea vor fi obligate să plătească un impozit de 2% din cifra de afaceri, pentru o perioadă de un an, până la 31 decembrie 2025. După această dată, începând cu 1 ianuarie 2026, cota va scădea la 1%.

Cifra de afaceri care stă la baza calculului include veniturile obținute din diverse surse, precum dobânzi, dividende, taxe și comisioane, dar și câștigurile din reevaluarea sau vânzarea unor active financiare și nefinanciare.

De asemenea, sunt incluse și diferențele de curs valutar și alte venituri din exploatare. Astfel, legislația vizează o gamă largă de surse de venituri specifice activităților bancare și financiare, asigurându-se că toate veniturile relevante sunt incluse în baza de impozitare.

Modul de calcul și plata impozitului

Impozitul pe cifra de afaceri va fi calculat și plătit trimestrial. Pentru primele trei trimestre ale fiecărui an fiscal, contribuabilii vor fi obligați să declare și să plătească până pe 25 ale lunii următoare încheierii fiecărui trimestru.

Pentru trimestrul IV, termenul limită de plată este 25 martie a anului următor. În plus, impozitul se calculează cumulat de la începutul anului fiscal, iar suma datorată pentru fiecare trimestru reprezintă diferența dintre impozitul calculat pentru întreg anul până la acel moment și impozitul plătit pentru trimestrele anterioare.

Această modalitate de calcul asigură o colectare graduală și transparentă a impozitelor, evitând posibile discrepanțe sau întârzieri în plată. În acest fel, se urmărește o gestionare eficientă a fluxurilor financiare pentru contribuabili, dar și pentru bugetul de stat.

Reglementări speciale pentru sectorul petrol și gaze naturale

Proiectul de lege introduce reglementări și pentru persoanele juridice care desfășoară activități în sectoarele petrolului și gazelor naturale, domenii extrem de profitabile și strategice pentru economia națională.

Aceste entități, fie că sunt române sau străine, și care livrează bunuri sau prestează servicii pe teritoriul României, vor datora bani suplimentar pe cifra de afaceri, pe lângă impozitul pe profit. Formula de calcul pentru acest impozit suplimentar va fi stabilită prin ordin al ministrului Finanțelor.

Totodată, legea prevede că echivalentul în euro al cifrei de afaceri va fi calculat pe baza cursului de schimb valabil la închiderea exercițiului financiar în care s-au înregistrat veniturile. Astfel, cifra de afaceri a anului precedent este determinată prin diferența dintre veniturile totale și veniturile care trebuie scăzute din acestea, asigurând o formulă clară de calcul.

Este important de menționat că aceste prevederi nu se aplică contribuabililor care desfășoară exclusiv activități de distribuție, furnizare sau transport de energie electrică și gaze naturale, aceștia fiind reglementați de Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE).

Pentru mai multe detalii, va invitam sa vizitati stirea originala.
📈 ROBOTFX MetaTrader Expert Advisors and Indicators to maximize profits and minimize the risks

Ultimele stiri money

Alina și Romeo Negoiasă – Trupa ALESIS | Ed.6 VIDEO

Alina și Romeo Negoiasă înseamnă atât trupa Alesis, cât și o familie frumoasă, bazată pe o dragoste de peste 30 de ani. Muzica lor acoperă cu succes o paletă largă de stiluri, iar petrecerile la care cântă Alesis devin evenimente de neuitat. De asemenea, publicul îi caută și îi așteaptă în concer...

Învinsă de FCSB la fotbal, Dinamo visează frumos la volei

Volei feminin. Chiar dacă la fotbal lucrurile nu mai stau chiar foarte bine după derby-ul cu FCSB, Dinamo visează frumos la volei feminin. Echipa clubului „alb-roșu” este lider în clasament, fiind singura formație cu trei victorii din tot atâtea meciuri disputate. Volei feminin. Dinamo visează fr...

Dorința lui Ciolacu: România să ajungă în TOP 10 economii din UE

România este puternic ancorată în comunitatea regională şi internaţională, iar planul este ca în următorii cinci ani România să ajungă în top 10 al economiilor din Uniunea Europeană, a transmis premierul Marcel Ciolacu, printr-un mesaj citit, miercuri, de Florin Spătaru, consilier de stat în cadr...

Drone deasupra României. Măsuri luate de Ministerul Apărării

MApN. BUCUREȘTI (Reuters) – Sistemele radar ale României au detectat două semnale separate, probabil de la drone, care au încălcat spațiul aerian național și pe care avioanele de vânătoare nu le-au văzut, a declarat miercuri ministrul apărării al țării, într-un al treilea astfel de incident...

Alegeri prezidențiale 2024. Începe campania electorală

Campania electorală pentru primul tur al alegerilor prezidenţiale începe vineri, 25 octombrie, la ora 00:00 şi se va încheia pe data de 23 noiembrie, la ora 7:00. Primul tur al alegerilor prezidenţiale e programat pe 24 noiembrie și pe 8 decembrie este programat al doilea scrutin. Pe 24 noiembrie...

Guvernul României, solidar cu poporul turc. „Violența nu e soluția pentru nicio problemă”

Guvernul României condamnă atacul terorist din Ankara și a transmis că este solidar cu poporul turc. „Guvernul României condamnă fără echivoc atacul terorist comis în Turcia şi este solidar cu poporul turc. Gândurile şi rugăciunile noastre se îndreaptă către victime şi familiile lor. Violența nu ...

Povestea Orex, ceasul emblematic românesc care a pierdut în tribunal lupta cu Rolex

Povestea Orex, ceasul emblematic românesc care a pierdut în tribunal lupta cu Rolex Articolul Povestea Orex, ceasul emblematic românesc care a pierdut în tribunal lupta cu Rolex apare prima dată în Money.ro.

Surse: Gruparea teroristă PKK ar fi în spatele atacului de la Ankara/ Putin, mesaj de condoleanțe pentru Turcia

Potrivit unor surse, gruparea teroristă PKK a desfășurat activități de observare și informații înainte de atacul terorist din Ankara, astfel că mișcările acestora au fost precise. Vă reamintim că a avut loc un atac terorist, ieri, în fața companiei Turkish Aerospace Industries din Ankara. Din pri...

Firmele care vor plăti impozit suplimentar de la 1 ianuarie 2025. Parlamentul a adoptat legea

Camera Deputaților a adoptat, marți, un proiect de lege care reglementează un impozit suplimentar pe cifra de afaceri pentru instituțiile de credit și persoanele juridice care desfășoară activități în sectoarele petrol și gaze naturale, conform Agerpres. Acest proiect aduce modificări și completă...

Noi reguli pentru salariul minim. După cât timp angajatul are dreptul la un venit mai mare

Plenul Camerei Deputaţilor a adoptat marţi un proiect de lege ce introduce un nou mecanism pentru stabilirea a noi reguli legate de salariul minim la nivel naţional, conform directivelor europene. ‘ Acest proiect de lege transpune în legislaţia naţională prevederile Directivei (UE) 2022/204...

Amulete Aurite

Amulete si talismane pentru noroc, dragoste, protectie.