Era gazului rusesc pentru Europa se încheie

Era gazului rusesc pentru Europa se încheie
📅 2025-01-04

MOSCOVA (Reuters) – Era gazului rusesc pentru Europa se încheie. Livrarea gazului rusesc către Europa prin Ucraina se va încheia în ziua de Anul Nou, punând capăt unei lungi perioade de dominație a Moscovei pe piața europeană a gazelor.

Era gazului rusesc pentru Europa se încheie odată cu oprirea tranzitului prin Ucraina

Cea mai veche rută de export de gaze a Rusiei către Europa – o conductă care datează din perioada sovietică – ar urma să fie închisă la sfârșitul anului 2024, odată cu expirarea unui acord de tranzit pe cinci ani între Rusia și Ucraina. Datele operatorului ucrainean de tranzit al gazelor au arătat marți că Rusia nu a solicitat niciun flux de gaze pentru 1 ianuarie.

Era gazului rusesc pentru Europa se încheie. Uniunea Europeană și-a redus drastic dependența de gazul rusesc după izbucnirea războiului din Ucraina în februarie 2022, căutând surse alternative de gaz.

Cumpărătorii rămași de gaze rusești, cum ar fi Slovacia și Austria, au aranjat aprovizionarea alternativă, iar analiștii prevăd un impact minim al întreruperii pe piață. Prețurile de referință europene la gaze s-au stabilit marți la 48,50 euro pe megawatt oră, în creștere marginală față de deschiderea tranzacțiilor.

Cu toate acestea, oprirea fluxului de gaze va avea o semnificație geopolitică mult mai mare.

Era gazului rusesc pentru Europa se încheie. Moscova și-a pierdut cota dominantă de furnizare de gaze către țările din Uniunea Europeană în favoarea unor rivali precum Statele Unite, Qatar și Norvegia de când a invadat Ucraina, ceea ce a determinat UE să își reducă dependența de gazul rusesc.

Cândva cel mai mare exportator de gaze din lume, Gazprom, controlat de stat, a înregistrat o pierdere de 7 miliarde de dolari numai în 2023, prima sa pierdere anuală din 1999.

Era gazului rusesc pentru Europa se încheie. Pentru Europa, pierderea aprovizionării cu gaz rusesc ieftin a contribuit la o încetinire economică majoră, la o creștere a inflației și la agravarea crizei costului vieții.

Deși Europa a găsit rapid surse alternative de energie, pierderea gazului rusesc a exacerbat îngrijorările pe termen lung cu privire la scăderea competitivității sale globale și, în special, cu privire la viitorul industrial al Germaniei.

IMPACTUL RĂZBOIULUI DIN UCRAINA

Rusia și Uniunea Sovietică au petrecut o jumătate de secol construindu-și o cotă majoră din piața europeană a gazelor, care, la apogeu, era de aproximativ 35%, însă războiul din Ucraina a distrus aproape complet această afacere pentru Gazprom.

Majoritatea rutelor de gaz rusesc către Europa sunt închise, inclusiv Yamal-Europe prin Belarus și Nord Stream pe sub Marea Baltică, care a fost aruncat în aer în 2022.

Era gazului rusesc pentru Europa se încheie. Gazoductul din perioada sovietică prin Ucraina aduce gazul din Siberia prin orașul Sudzha – aflat acum sub controlul soldaților ucraineni – din regiunea Kursk din Rusia. Apoi curge prin Ucraina spre Slovacia, unde conducta se împarte în ramuri care merg spre Republica Cehă și Austria.

Kievul a refuzat să negocieze un nou acord de tranzit.

Ucraina renunță la aproximativ 800 de milioane de dolari pe an în taxe din partea Rusiei, în timp ce Gazprom va pierde aproape 5 miliarde de dolari din vânzările de gaze către Europa prin Ucraina.

Este puțin probabil ca încheierea acordului de tranzit să provoace o repetare a creșterii prețului gazelor în UE în 2022, deoarece volumele rămase sunt relativ mici.

Rusia a livrat aproximativ 15 miliarde de metri cubi (bcm) de gaz prin Ucraina în 2023 – doar 8% din fluxurile maxime de gaz rusesc către Europa prin diverse rute în 2018-2019.

Era gazului rusesc pentru Europa se încheie. Gazprom a declarat că va trimite 37,2 milioane de metri cubi marți, față de 42,4 milioane de metri cubi luni. Ulterior, operatorul de tranzit al gazelor din Ucraina a declarat că Rusia nu a nominalizat niciun flux de gaze pentru 1 ianuarie prin conducta ucraineană către Europa, până la ora 1500 GMT.

Întreruperea livrărilor prin Ucraina va fi o lovitură majoră pentru Moldova, o țară care a făcut cândva parte din Uniunea Sovietică.

Ungaria și alte țări continuă să primească gaz rusesc din sud, prin conducta TurkStream de pe fundul Mării Negre, deși Ungaria ar fi dorit să păstreze și ruta ucraineană.

Pentru mai multe detalii, va invitam sa vizitati stirea originala.
📈 ROBOTFX MetaTrader Expert Advisors and Indicators to maximize profits and minimize the risks

Ultimele stiri money

Disputele și diviziunile marchează începutul președinției poloneze a UE

VARȘOVIA (Reuters) – Disputele și diviziunile marchează începutul președinției poloneze a UE. Polonia și-a lansat vineri președinția Consiliului Uniunii Europene, împlicată într-o dispută diplomatică cu Ungaria, care a evidențiat un sentiment tot mai profund de dezbinare politică în întreag...

Anul a început bine. Bursa de la București a deschis, vineri, în creștere pe aproape toți indicii

Bursa de Valori Bucureşti (BVB) a deschis, astăzi, în creştere pe aproximativ toţi indicii, iar rulajul se cifra la 3,79 milioane de lei (763.573 euro) după 30 de minute de la debutul şedinţei. Anul a început bine. Bursa de la București a deschis vineri în creștere pe aproape toți indicii Indicel...

Ministrul Finanțelor: „Obiectivul nostru, să putem plăti tot ce este în plată”

Ministrul Finanţelor Publice, Tanczos Barna, a declarat la Antena 3 că principalul obiectiv al Guvernului este de a plăti drepturile salariale ale cetăţenilor, pensiile şi celelalte venituri la nivelul aflat în plată în noiembrie 2024. Ministrul Finanțelor: „Obiectivul nostru, să putem plăti tot ...

Moldova se confruntă cu o criză de securitate după întreruperea aprovizionarii cu gaze rusești

KYIV (Reuters) – Moldova se confruntă cu o criză de securitate după ce zeci de mii de locuitori din enclava separatistă Transnistria au fost tăiați de la aprovizionarea cu gaze rusești, a declarat vineri premierul Dorin Recean. Moldova se confruntă cu o criză de securitate după întreruperea...

Vremea de Bobotează. Prognoza ANM pentru luna ianuarie

Vremea de Bobotează a fost anunțată deja de meteorologi. Ce noutăți sunt așteptate în luna ianuarie acestui an? ANM a publicat prognoza pentru următoarele săptămâni. Vremea de Bobotează, spre exemplu, va fi una extrem de caldă. Meteorologii transmit că în săptămâna 6.01.2025 – 12.01.2025 valorile...

Piața auto din România a crescut în 2024

În 2024, piața mașinilor noi, cât și cea a mașinilor SH din import au crescut față de 2023. A crescut puternic segmentul hibridelor, însă mașinile full-electrice au mai puțin de 7% din piață și au înregistrat o scădere puternică la capitolul mașini noi, potrivit ACAROM. Piața auto din România a c...

Chirurgul general al SUA îndeamnă la avertismente privind cancerul pentru băuturile alcoolice

WASHINGTON (Reuters) – Chirurgul General al SUA a afirmat vineri într-un aviz că băuturile alcoolice ar trebui să poarte o etichetă care să avertizeze consumatorii cu privire la riscurile de cancer pe care le prezintă menționând că consumul lor crește riscul de apariție a cancerului de sân,...

Becali l-a transformat pe fotbalistul Florin Tănase în investitor în imobiliare. Ridică patru blocuri!

Becali l-a transformat pe fotbalistul Florin Tănase în investitor în imobiliare. Inspirat de patronul și mentorul său financiar, fotbalistul și-a transformat economiile într-o investiție majoră. Mjlocașul de 30 de ani s-a întors după două sezoane în care a jucat în zona Golfului. El a semnat în v...

Zelenskiy: Trump poate fi decisiv în a ajuta la oprirea Rusiei

(Reuters) – Președintele ucrainean Volodymyr Zelenskiy a declarat joi că președintele ales al SUA, Donald Trump, ar putea fi decisiv în rezultatul războiului de 34 de luni cu Rusia și să ajute la oprirea liderului de la Kremlin, Vladimir Putin. Zelenskiy: Trump poate fi decisiv în a ajuta l...

Economistul Cristian Socol spune că antreprenorii suferă de ipocrizie

Economistul Cristian Socol a transmis, într-un mesaj publicat pe Facebook, că oamenii de afaceri români suferă de ipocrizie. Acesta s-a raportat la protestele antreprenorilor români după ce Guvernul Ciolacu 2 a crescut taxele și impozitele. Economistul Cristian Socol spune că antreprenorii suferă...

Amulete Aurite

Amulete si talismane pentru noroc, dragoste, protectie.