VARȘOVIA (Reuters) – Disputele și diviziunile marchează începutul președinției poloneze a UE. Polonia și-a lansat vineri președinția Consiliului Uniunii Europene, împlicată într-o dispută diplomatică cu Ungaria, care a evidențiat un sentiment tot mai profund de dezbinare politică în întreaga Europă, în timp ce aceasta se confruntă cu o serie de provocări globale majore.
Confruntată cu o economie slabă, UE se pregătește pentru revenirea lui Donald Trump la Casa Albă în această lună pe o platformă “America înainte de toate” și pentru posibila impunere de tarife americane asupra exporturilor europene.
De asemenea, se confruntă cu deteriorarea relațiilor comerciale cu China și cu războiul dur al Rusiei în Ucraina, toate acestea într-un moment în care cele două puteri principale ale UE, Franța și Germania, sunt distrase de tulburările politice interne.
Disputele și diviziunile marchează începutul președinției poloneze a UE. Guvernul polonez a declarat că trimisul Ungariei nu a fost binevenit la ceremonia organizată pentru a marca preluarea de către Varșovia a președinției rotative semestriale a UE, o respingere foarte publică care vine după luni de zile de schimb de replici politice între liderii celor două țări.
Luna trecută, Ungaria a înfuriat Polonia acordând azil politic unui fost ministru adjunct polonez al justiției, care este anchetat în țara sa pentru o presupusă utilizare necorespunzătoare a fondurilor publice, ceea ce acesta neagă. Varșovia a calificat această măsură drept un “act ostil” contrar principiilor UE și și-a rechemat ambasadorul la Budapesta.
Disputele și diviziunile marchează începutul președinției poloneze a UE. Ministrul ungar de externe, Peter Szijjarto, a calificat dezaprobarea de vineri drept “copilărească”, a relatat site-ul de știri HVG.hu. Demersul Poloniei nu a făcut decât să se adauge la înmulțirea semnelor de dizarmonie europeană.
Slovacia, care, alături de Ungaria, a încercat să mențină anumite legături cu Rusia, a amenințat joi cu represalii împotriva Ucrainei după ce aceasta a oprit fluxurile de tranzit ale gazului rusesc în timp ce vineri, negocierile privind formarea unui nou guvern în Austria au suferit o lovitură când un partid-cheie a părăsit discuțiile.
AMBIȚIILE POLONEZE
În acest context sumbru, Polonia dorește să joace un rol principal în definirea politicii europene, în special în materie de securitate.
Disputele și diviziunile marchează începutul președinției poloneze a UE. Premierul polonez Donald Tusk speră “să conducă o realiniere în UE atunci când vine vorba de construirea unei coaliții în jurul sprijinului pentru Ucraina și a unei păci semnificative care să aducă beneficii Kievului, nu Moscovei”, a declarat Edit Zgut-Przybylska, profesor asistent la Institutul de Filosofie și Sociologie din cadrul Academiei Poloneze de Științe.
Tusk, un fost președinte al Consiliului European, care a fost anterior și șeful Partidului Popular European de centru-dreapta, este o figură bine conectată pe scena UE.
Disputele și diviziunile marchează începutul președinției poloneze a UE. Cu toate acestea, în timp ce capitalele europene se confruntă cu decizii dificile cu privire la chestiuni precum modul de susținere și finanțare a cheltuielilor pentru apărare, analiștii spun că este puțin probabil ca Varșovia să fie capabilă să conducă singură.
Piotr Buras, șeful biroului din Varșovia al Consiliului European pentru Relații Externe, a declarat că provocările actuale cu care se confruntă UE depășesc capacitatea și orizontul de timp al oricărei președinții de șase luni.
Disputele și diviziunile marchează începutul președinției poloneze a UE. “Acesta este un moment-cheie pentru Europa, mai ales din cauza sosirii lui Trump și a situației din Ucraina, dar și a problemelor legate de economie în general, de competitivitate și, posibil, de războiul comercial, cu o slăbiciune simultană a conducerii și un moment de tranziție în cadrul UE însăși”, a spus Buras.
Polonia are și ea preocupările sale interne. În ciuda marilor sale ambiții europene, a spus Buras, obiectivul numărul unu al lui Tusk în lunile următoare va fi asigurarea victoriei taberei sale centriste și pro-europene în alegerile prezidențiale din Polonia, programate pentru luna mai.
“Imaginați-vă discuția despre trimiterea de trupe europene în Ucraina sau despre relațiile comerciale cu Ucraina în luna mai – acestea arată limitele Poloniei și sensibilitatea agendei naționale față de agenda UE”, a spus Buras.
În ceea ce privește securitatea colectivă a Europei și sprijinul pentru Kiev, unii analiști au declarat că Germania, cea mai mare economie a Europei, ar putea juca un rol mai important după alegerile naționale din 23 februarie, pe care conservatorii sunt în prezent cotați să le câștige.
Disputele și diviziunile marchează începutul președinției poloneze a UE. “Singura speranță este că noua conducere germană va decide să adopte o poziție mult mai activă și asertivă”, a declarat Peter Bator, fost ambasador al Slovaciei la NATO, care este în prezent analist șef al partidului de opoziție Slovacia Progresistă.