LONDRA (Reuters) – Conflictele armate reprezintă principalul risc în 2025, se arată într-un sondaj al Forumului Economic Mondial (WEF) publicat miercuri, ceea ce amintește de fragmentarea globală tot mai profundă în timp ce liderii guvernamentali și de afaceri participă la reuniunea anuală la Davos săptămâna viitoare.
Aproape unul din patru dintre cei peste 900 de experți intervievați din mediul academic, de afaceri și politic a clasificat conflictele, inclusiv războaiele și terorismul, drept cel mai grav risc la adresa creșterii economice pentru anul următor.
Vremea extremă, principala preocupare nr. 1 în 2024, a fost al doilea pericol clasat.
“Într-o lume marcată de adâncirea diviziunilor și de riscuri în cascadă, liderii globali au de ales: să promoveze colaborarea și reziliența sau să se confrunte cu o instabilitate accentuată”, a declarat Mirek Dusek, directorul general al WEF, într-o declarație care însoțește raportul.
“Miza nu a fost niciodată mai mare.” WEF începe pe 20 ianuarie, iar Donald Trump, care va depune jurământul în calitate de al 47-lea președinte al Statelor Unite în aceeași zi și care a promis să pună capăt războiului din Ucraina, se va adresa reuniunii virtual pe 23 ianuarie. Președintele Ucrainei, Volodymyr Zelenskiy, va participa la reuniune și va ține un discurs pe 21 ianuarie, potrivit organizatorilor WEF.
Printre alți lideri mondiali care vor participa la reuniune se numără președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, și vicepremierul Chinei, Ding Xuexiang.
Siria, “teribila situație umanitară din Gaza” și potențiala escaladare a conflictului din Orientul Mijlociu vor fi în centrul atenției la reuniune, potrivit președintelui și directorului general al WEF, Borge Brende.
Miercuri, negociatorii puneau la punct ultimele detalii ale unei posibile încetări a focului în Gaza după discuțiile maraton din Qatar. Amenințarea dezinformării a fost clasată drept cel mai grav risc global în următorii doi ani, potrivit sondajului, același clasament ca în 2024.
Sondajul a arătat că, pe un orizont de 10 ani, amenințările la adresa mediului au dominat preocupările experților în materie de riscuri. Fenomenele meteorologice extreme au fost principalul risc global pe termen lung, urmate de pierderea biodiversității, schimbările critice ale sistemelor terestre și penuria de resurse naturale.
Anul trecut, temperaturile globale au depășit pentru prima dată cu 1,5 grade Celsius (34,7 grade Fahrenheit) nivelul din era preindustrială, apropiind lumea de încălcarea promisiunii făcute de guverne în cadrul Acordului de la Paris din 2015 privind schimbările climatice.
Un risc global este definit de sondaj ca o condiție care ar afecta negativ o proporție semnificativă din PIB-ul, populația sau resursele naturale la nivel mondial. Experții au fost intervievați în septembrie și octombrie.
Majoritatea respondenților, 64%, se așteaptă la persistența unei ordini globale multipolare și fragmentate.