BUDAPESTA – Peter Magyar, contracandidatul opoziției la funcția de prim-ministru Viktor Orban, a declarat pentru Reuters că va menține Ungaria ferm ancorată în Uniunea Europeană și NATO dacă va câștiga alegerile care vor avea loc la începutul anului 2026 și va depune eforturi pentru “relații pragmatice” cu Rusia.
Partidul de centru-dreapta Tisza al lui Magyar a intrat în politica maghiară anul trecut constituind cea mai serioasă provocare la adresa lui Orban de când acesta a ajuns la putere în 2010. Popularitatea lui Magyar a crescut, iar în unele sondaje recente, Tisza a devansat partidul Fidesz al lui Orban.
Orban a fost criticat de unii lideri UE pentru legăturile guvernului său cu Rusia și opoziția față de ajutorul militar pentru Ucraina în timp ce guvernul său se luptă să relanseze economia după șocul inflației.
Liderul dinamic al Tisza, Magyar, un fost membru al guvernului, a declarat că va debloca miliarde de euro din fondurile UE înghețate pentru a stimula economia, luând măsuri ferme pentru a reduce corupția. De asemenea, el a declarat că se va alătura procuraturii Uniunii Europene, un pas respins de guvernul naționalist de la Budapesta, care a fost blocat într-o dispută cu Bruxelles-ul privind statul de drept.
Această dispută a dus la pierderea accesului Ungariei la fonduri vitale ale UE.
“Suntem membri ai UE, ai acestui club și ai NATO… desigur, aceasta este o economie deschisă și trebuie să fim în relații bune cu alte puteri… și legăturile estice sunt de asemenea importante, dar în prezent vindem aproximativ 80% din bunurile noastre pe piața UE”, a declarat Magyar pentru Reuters miercuri, în biroul modest dintr-un bloc de apartamente din Budapesta.
El a declarat că partidul său va lupta singur în alegeri, excluzând o alianță cu alte partide de opoziție.
ABORDAREA PRAGMATICĂ A RUSIEI
Guvernul lui Orban a menținut legături strânse cu Moscova, chiar și după războiul cu Ucraina, și a criticat sancțiunile UE împotriva Rusiei. El este văzut ca având legături strânse cu președintele ales al SUA, Donald Trump.
Întrebat despre abordarea sa față de Rusia, Magyar a spus că va acționa “pragmatic”.
“Nu cred că există prietenie în politică… că există o prietenie Orban-Trump sau o prietenie Orban-Putin. Există interese și este potrivit ca liderii de stat să reprezinte interesele țărilor lor respective… pentru aceasta sunt necesari aliați, dar alianțele ar trebui să fie bazate pe valori”.
Ungaria este încă dependentă în mare măsură de importurile de gaze și țiței din Rusia, iar în 2014 Orban a acordat un contract companiei ruse Rosatom fără licitație pentru construirea unei centrale nucleare, un proiect care este în curs de desfășurare.
“Cred că proiectul (nuclear) Paks nu poate fi oprit … Acesta este un contract internațional, putem negocia multe aspecte, cum ar fi în ceea ce privește finanțarea, deoarece există părți dezavantajoase acolo, astfel încât refinanțarea ar putea fi posibilă. Trebuie să negociem pragmatic”, a spus Magyar, adăugând că guvernul său va adopta o poziție similară față de China.
Orban a condus o campanie în Europa Centrală pentru a aduce în Ungaria uzine chineze de fabricare a vehiculelor electrice și a bateriilor, iar acum mizează pe noile uzine BYD și CATL pentru a stimula economia din a doua jumătate a anului 2025.
Magyar a declarat că, deși investițiile străine directe sunt importante pentru economie, pariul pe producătorii de baterii auto din China și Coreea de Sud este o greșeală.
“O țară poate fi suverană, cu adevărat independentă, dacă are o economie puternică… dacă nu se bazează pe împrumuturi chinezești sau pe influența sau “ajutorul” Rusiei, ci stă pe picioarele sale”.