BRICS: mai mult de 30 de țări au depus cereri de aderare

BRICS: mai mult de 30 de țări au depus cereri de aderare
📅 2024-10-24

LONDRA – În timp ce neliniștile legate de alegerile din S.U.A. dominau reuniunea din această săptămână a șefilor finanțelor mondiale de la Washington, un Vladimir Putin zâmbitor se afla în orașul rus Kazan pentru a le ura bun venit liderilor țărilor care împreună reprezintă aproape jumătate din populația lumii.

Analiză. Stimulat de nemulțumiri comune, BRICS prinde viteză

Clubul BRICS al economiilor emergente poate fi departe de a rivaliza cu Fondul Monetar Internațional (FMI) sau de a contesta dominația dolarului american. Însă primul summit cu noul său grup de membri a arătat semne clare ale ponderii sale în creștere.

Comunicatul final a fost lung în cuvinte și scurt în detalii cu privire la crearea de noi mecanisme de plată și comerciale care ar putea ocoli structurile dominate de Occident – inclusiv, în special în cazul Rusiei, sancțiunile impuse după invazia Ucrainei.

Dar summitul a înregistrat o serie de victorii diplomatice: prezența secretarului general al ONU, Antonio Guterres, și a lui Tayyip Erdogan, președintele Turciei, membră NATO, care și-a exprimat interesul de a se alătura grupului BRICS. India și China au ales summitul pentru a prezenta noile eforturi de consolidare a relațiilor.

Pentru Putin, simplul fapt că atât de mulți lideri au călătorit în Rusia pentru discuții a fost util pentru a contracara ideea că țara sa se confruntă cu izolarea de economia globală.

„Acestea (capitalele occidentale) nu înțeleg importanța acestui lucru”, a declarat Alicia Garcia-Herrero, senior fellow la think tank-ul economic Bruegel. „Totul semnalează că Occidentul își pierde puterea”.

Este posibil ca Kazan să nu ajungă să ocupe același loc în istorie ca Bretton Woods, orașul din New Hampshire unde, în urmă cu 80 de ani, învingătorii celui de-al Doilea Război Mondial au creat o ordine monetară care va domina economia globală și va consolida supremația dolarului.

Cu toate acestea, discuțiile din această săptămână au evidențiat nemulțumirea față de un sistem considerat a nu servi o mare parte a lumii, cu o prăbușire a transferurilor de capital către economiile în curs de dezvoltare în ultimul deceniu și țări emergente subreprezentate în procesul decizional al FMI.

„Vedeți câți oameni se înghesuie să aplice pentru a se alătura BRICS”, a declarat pentru Reuters Mo Ibrahim, un om de afaceri sudanezo-britanic care conduce o fundație care urmărește guvernanța în Africa. Putin a declarat că mai mult de 30 de țări au depus cereri.

„Oamenii văd instituții care nu sunt cu adevărat reprezentative sau democratice – infrastructuri create în 1945 sau cam așa ceva, după războiul mondial, și nimic nu se schimbă”, a adăugat Ibrahim.

Bilanțul clubului a fost mixt de când Brazilia, Rusia, India și China l-au lansat în 2006. În primul rând, crearea sa nu a modificat încă traiectoria anterioară a creșterii pe cap de locuitor a celor patru națiuni fondatoare, a calculat Mario Holzner de la Vienna Institute for International Economic Studies (wiiw).

În plus, împrumuturile în valoare de 5 miliarde de dolari pe care Noua Bancă de Dezvoltare (NDB) a BRICS se așteaptă să le acorde în acest an pălesc pe lângă cele 72,8 miliarde de dolari distribuite de Banca Mondială sub formă de credite, împrumuturi și subvenții. Alte proiecte rămân în fază incipientă.

„S-ar putea să fie în măsură să stabilească un fel de sisteme de transfer de bani care, cel puțin la un nivel scăzut, vor funcționa, dar care, cel mai probabil, nu vor schimba cu adevărat regulile jocului”, a declarat Holzner.

PARIURI DE ACOPERIRE

Mulți comentatori observă, de asemenea, că, pe măsură ce grupul se dezvoltă, dezechilibrele în ceea ce privește dimensiunea și influența țărilor membre și, uneori, agendele naționale contradictorii vor îngreuna obținerea consensului cu privire la inițiativele comune.

Cu toate acestea, cei care fac coadă pentru a adera la grup îl văd ca pe un forum comercial de facto – care reprezintă deja o cincime din comerțul mondial.

„Există un avantaj uriaș în conectarea acestor coridoare”, a declarat pentru Reuters ministrul pakistanez al finanțelor, Muhammad Aurangzeb, în marja reuniunii FMI de la Washington. „Deci, într-adevăr, suntem dornici să devenim membri ai BRICS”.

Deși majoritatea observatorilor se îndoiesc că pactul BRICS de lansare a propriului sistem de plăți va pune la îndoială supremația dolarului în viitorul apropiat, astfel de inițiative sunt atractive pentru țările care se tem că propriile lor politici ar putea atrage într-o zi sancțiuni occidentale.

„Te protejezi geopolitic împotriva viitoarelor fricțiuni cu Occidentul prin crearea acestei structuri alternative”, a declarat Hamish Kinnear, analist principal la firma globală de informații privind riscurile Verisk Maplecroft, care a descris BRICS drept «semnalul și nu cauza schimbării ordinii mondiale».

Într-adevăr, mai degrabă decât o alternativă directă la FMI, așa cum s-au aventurat unii, mulți membri și aspiranți la aderarea la BRICS îl privesc în mod oportunist ca pe un vehicul de acoperire a pariurilor într-o lume care se confruntă cu schimbări geopolitice.

„În lumina ascensiunii Sudului global, ar trebui să răspundem favorabil apelurilor din partea diferitelor țări de a se alătura BRICS… ar trebui să aprofundăm cooperarea fiscală și financiară”, a declarat Shi Yinhong, profesor la Școala de Studii Internaționale din cadrul Universității Renmin din China, menționând că mulți membri BRICS își consolidează totuși legăturile cu Occidentul.

„Trebuie să ne asigurăm că sistemul financiar internațional reflectă mai eficient schimbările din peisajul economic global”.

Pentru mai multe detalii, va invitam sa vizitati stirea originala.
📈 ROBOTFX MetaTrader Expert Advisors and Indicators to maximize profits and minimize the risks

Ultimele stiri money

Se deschide un nou Therme. Va avea 10 piscine, 18 tobogane și 25 de saune

Se deschide un nou Therme. În 2025 se va deschide cel mai nou complex de wellness și entertainment Therme în Manchester, UK. Până la deschiderea noii destinații de relaxare, Therme Manchester îi îndeamnă pe englezi să meargă la Therme București, în România, pentru a se bucura de faimoasa ospitali...

Piețe financiare. În această lume cu miză mare, norocul îi favorizează pe cei curajoși

de Sorin Marinescu, MBA Tranzacțiile spot. Voi continua să îți arăt calea către trading-ul profesionist, însă depinde de tine să alegi și să urmezi acest drum. Eu te pot ajuta, ghida și îți pot arăta la ce să fii atent, dar călătoria îți aparține. Aceste articole sunt diferite de orice altceva ai...

Putin evită un răspuns când vine vorba de trupele nord-coreene trimise în Rusia

KAZAN, Rusia (Reuters) – Președintele Vladimir Putin, întrebat despre rapoartele conform cărora Coreea de Nord a trimis mii de trupe în Rusia, a declarat joi că este treaba Moscovei cum să pună în aplicare un tratat de parteneriat cu Pyongyang. Putin spune că este treaba Rusiei cum să pună ...

ONU: clima se va încălzi cu 3.1°C. Măsuri drastice de prevenire

Raportul ONU, TORONTO (Reuters) – Politicile climatice actuale vor duce la o încălzire globală de peste 3 grade Celsius (5,4 grade Fahrenheit) până la sfârșitul secolului, potrivit unui raport al Organizației Națiunilor Unite de joi, mai mult decât dublu față de creșterea convenită în urmă ...

Carmen Bobu, investitor profesionist, se alătură Consiliului Director al Asociației VERTIK pentru Viitor pentru a dezvolta noi proiecte în aria pieței de capital

București – 24 Octombrie 2024: Asociația VERTIK pentru Viitor, grup de inițiativă pentru dezvoltare și investiții, anunță alăturarea lui Carmen Bobu, investitor profesionist, în calitate de membru al Consiliului Director, alături de Daniela Maior (Șerban) și Daniela Aldescu. Cu o vastă experiență...

Orașul din România inclus de National Geographic pe lista celor mai recomandate destinații de călătorie în 2025

National Geographic a lansat recent un top cu cele mai bune 25 de destinații turistice din lume pentru anul 2025, iar orașul Brașov a fost inclus pe această listă exclusivistă. Clasamentul include locații spectaculoase de pe toate continentele, dar Brașovul se remarcă drept singurul oraș din Româ...

Când se cumpără cele mai ieftine bilete de avion

Cele mai accesibile bilete de avion se rezervă cu 30 sau chiar 45 de zile înainte de plecare, potrivit datelor agenţiei de turism online Vola.ro, care arată că, în cazul zborurilor cu decolare din România, cele mai ieftine bilete de avion vor fi cele rezervate în zilele de duminică, apoi cele din...

Analiză: primul summit BRICS cu noul grup de membri, semne clare ale ponderii sale în creștere

LONDRA – În timp ce neliniștile legate de alegerile din S.U.A. dominau reuniunea din această săptămână a șefilor finanțelor mondiale de la Washington, un Vladimir Putin zâmbitor se afla în orașul rus Kazan pentru a le ura bun venit liderilor țărilor care împreună reprezintă aproape jumătate...

Declarații de fațadă la summitul BRICS din Rusia

KAZAN, Rusia (Reuters) – Președintele rus Vladimir Putin le-a spus joi liderilor BRICS că Orientul Mijlociu se află în pragul unui război la scară largă după o creștere accentuată a tensiunii dintre Israel și Iran cu toate că șeful de la Kremlin s-a confruntat, de asemenea, cu apeluri de a ...

Geoană: „România este un important jucător în această regiune”

România este un jucător „strategic” în regiune, a declarat, joi, preşedintele fondator al Aspen Institute România, Mircea Geoană, candidat independent la alegerile prezidenţiale, „România este un jucător strategic în această regiune, însă ar trebui să fim într-un rol regional mai ferm, ţara...

Amulete Aurite

Amulete si talismane pentru noroc, dragoste, protectie.