BCE îşi scade dobânzile directoare după cinci ani şi doi ani de creştere continuă

BCE îşi scade dobânzile directoare după cinci ani şi doi ani de creştere continuă
📅 2024-07-20

BCE şi-a scăzut dobânzile ultima dată la 18 septembrie 2019.

Dobânda depozitelor scade astfel de la 4% la à 3,75%

Acest anunţ era foarte aşteptat, însă efectul imediat urmează să fie limitat pe pieţe.

Viteza şi durata viitoarelor scăderi de dobânzi ale BCE sunt în continuare ”foarte incerte”, a avertizat joi preşedinta Băncii Christine Lagarde.

”Acesta este un proces care se află în curs (…), ceea ce este incert în privinţa vitezei cu care vom merge şi a timpului pe care-l va lua acest lucru”, a declarat ea.

Ea apreciază că parcursul inflaţiei va fi ”agitat”.

Nouvelles projections économiques de la BCE :

— Charles Janus (@charles_janus)

Banca a dat asigurări că ”va continua să urmeze o abordare centrată pe date, reuniune cu reuniune, pentru a determina nivelul adecvat al restricţiei şi durata”.

INFLAŢIE DE PATRU ORI MAI MICĂ ÎN ZONA EURO

Creşterea preţurilor la consum în zona euro a scăzut de peste patru ori după recordul de 10,6% în decurs de un an pe care l-a atins în octombrie 2022, când tarifele la energie ”explodau” din cauza Războiului din Ucraina, iar perturbări ale lanţurilor mondiale de aprovizionare legate de pandemia covid-19 erau resimţite în continuare.

Inflaţia a început să crească din nou în mai, la 2,6%, de la 2,4% în aprilie şi martie.

Însă această creştere uşoară nu pune în discuţie tendinţa de scădere agregată, subliniază experţii.

BCE vrea ca creşterea preţurilor la consum să atingă până în 2025 obiectivul de 2% pe care şi l-a stabilit.

Ea este astfel atentă la ”eventuale efecte secundare ale creşterii salariilor”, având în vedere accelerarea creşterii acordurilor salariale, la 4,7% pe an în primul trimestru din 2024, explică un însărcinat cu managementul obligaţiunilor la Allianz GI, Franck Dixmier.

O creştere sensibilă a costurilor salariale s-ar putea repercuta asupra preţurilor de vânzare şi alimenta astfel inflaţia, dacă întreprinderile nu-şi scad marjele.

”Viitoarele luni vor continua să fie agitate”, avertizează joi preşedinta BCE.

Christine Lagarde evocă ”onstacole pe drum care pot surprinde” şi ”de a căror amploare noi nu suntem în totalitate siguri”.

Pentru mai multe detalii, va invitam sa vizitati stirea originala.
📈 ROBOTFX MetaTrader Expert Advisors and Indicators to maximize profits and minimize the risks

Ultimele stiri money

Șoferilor testaţi pozitiv cu aparatul Drager5000 nu li se face dosar penal

Fără dosar penal După discuțiile de zilele trecute, Poliția Română precizează că şoferilor testaţi pozitiv cu aparatul Drager5000 nu li se întocmeşte dosar penal, în intervalul de 72 de ore până la sosirea rezultatelor probelor biologice de la instituţiile de medicină legală, ci numai un act admi...

Piețe de investiții. Oportunități de explorat în 2024

Piețe de investiții Specialiștii au o serie de recomandări pentru investiții. Iată câteva oportunități de explorare: De ce trebuie să muncești la un job plictisitor, când poți să faci bani din ceea ce-ți place? Uneori chiar și de 10X mai mult. Acest model de business este unul dintre cele mai pro...

Thailanda extinde intrarea fără viză pentru cetățenii din 93 de țări. În ce situație sunt românii

Într-o încercare de a-și revitaliza industria turismului, Thailanda a extins sistemul de intrare fără viză la 93 de țări și teritorii. Vizitatorii pot rămâne în această țară din Asia de Sud-Est pentru o perioadă de până la 60 de zile în cadrul noului sistem, care a intrat în vigoare luni, conform...

Ce salarii au profesorii în 2024. Care e cel mai mic venit în învățământul preuniversitar

Salarii profesori 2024 Ce salarii au profesorii în 2024. Care e cel mai mic venit în învățământul preuniversitar. Salariile profesorilor au fost majorate de la 1 ianuarie 2024. Astfel, cei care lucrează în învățământ primesc mai mulți bani decât în anii trecuți. Contează experiența, dar și tipul ...

Sute de membri AUR, chemați la poliție. Reacția lui George Simion

Membri AUR chemați la poliție Liderul AUR George Simion acuză statul de poliţie politică, afirmând că sute de membri şi simpatizanţi AUR au fost citaţi la Poliţie şi Parchet. Liderul AUR susţine că se încearcă intimidarea oamenilor, astfel încât aceştia să se dezică de AUR. „Abuzurile împotriva m...

Ultimele gadgeturi electronice si telefoane mobile

Aici gasesti ultimele descoperiri tehnologice si cele mai noi gadgeturi smart, precum si cele mai performante telefoane mobile, tablete, laptopuri..