În România, angajații ar putea beneficia de o creștere salarială, ca urmare a planului Guvernului de a reduce povara contribuțiilor sociale pentru aceștia. Modificările la Codul Fiscal vor fi realizate ca răspuns la organizației Consiliul Europei, care cere reechilibrarea împărțirii contribuțiilor între angajați și angajatori.
În 2018, Guvernul României a adoptat o schimbare majoră prin transferul contribuțiilor sociale de la angajatori la angajați.
Aceasta a presupus că angajatul acoperă contribuțiile pentru pensii (CAS – 25%) și sănătate (CASS – 10%). Această măsură a fost promovată de Guvernul condus de Viorica Dăncilă, sub coordonarea Olguței Vasilescu la Ministerul Muncii și Liviu Dragnea, președintele PSD de atunci.
Recent, Comitetul de Miniștri de la Consiliul Europei a emis o rezoluție (ResCSS(2024)15), solicitând Guvernului României să transfere parțial contribuțiile sociale înapoi la angajator, pentru a respecta cerințele articolului 70(2) din Codul European de Securitate Socială.
În rezoluție se precizează că România nu a respectat aceste norme încă din 2017, când s-a adoptat Ordonanța de Urgență nr. 79/2017, prin care contribuțiile sociale au trecut aproape complet în responsabilitatea angajaților.
Comitetul a subliniat că acest aranjament încalcă articolele europene de protecție socială, conform cărora contribuțiile angajaților nu ar trebui să depășească 50% din fondurile destinate protecției sociale.
Blocul Național Sindical (BNS) a solicitat Guvernului convocarea urgentă a Consiliului Național Tripartit pentru Dialog Social, în vederea identificării de soluții pentru această redistribuire.
BNS a subliniat, de asemenea, că încă din 2018 a depus eforturi pentru corectarea acestor măsuri prin demersuri adresate Avocatului Poporului și prin sesizarea Curții Constituționale, însă nu a primit sprijin din partea autorităților.
Consiliul Europei recomandă, totodată, ca Guvernul României să asigure o rată de înlocuire de cel puțin 40% pentru pensia de limită de vârstă, raportată la salariul de referință, după o perioadă de contribuție de 30 de ani. Acest obiectiv este departe de a fi atins, dat fiind că în prezent rata este de aproximativ 30-35%.
Înainte de „Reforma Fiscală” din 2018, contribuțiile sociale pentru pensii și sănătate erau distribuite mai echilibrat între angajat și angajator, cum ar fi: 10,5% CAS, 5,5% CASS, 0,5% șomaj din partea angajatului, iar angajatorul contribuia cu 15,8% CAS, 5,2% CASS, 0,5% șomaj, și alte taxe suplimentare.
Reforma a modificat acest echilibru, angajatorul fiind responsabil din 2018 doar cu o taxă de 2,25%, numită „contribuția asigurătorie pentru muncă” (CAM).
BNS a salutat poziția de la Consiliul Europei și a cerut ministrului Finanțelor, Marcel Boloș, precum și ministrului Muncii, Simona Bucura-Oprescu, să ia o poziție publică pe această temă.
Organizația sindicală subliniază necesitatea unui cadru legislativ echitabil și durabil, care să apere drepturile lucrătorilor și să îmbunătățească nivelul de trai în România, potrivit Adevarul.ro.