Președintele ales al SUA, Donald Trump, a declarat sâmbătă că “cel mai probabil” va acorda TikTok o amânare de 90 de zile de la o potențială interdicție după ce își va prelua mandatul luni, în timp ce aplicația cu 170 de milioane de utilizatori americani a vibrat cu anticipare nervoasă înainte de o închidere stabilită pentru duminică.
“Prelungirea cu 90 de zile este ceva ce se va face cel mai probabil, pentru că este adecvat”, a declarat Trump într-un interviu pentru NBC. “Dacă voi decide să fac asta, probabil că o voi anunța luni”.
Aplicația deținută de chinezi, care a captivat aproape jumătate dintre toți americanii, a alimentat micile afaceri și a modelat cultura online, a declarat vineri că se va închide duminică în SUA, cu excepția cazului în care administrația președintelui Joe Biden oferă asigurări companiilor precum Apple și Google că nu se vor confrunta cu măsuri de aplicare atunci când o interdicție intră în vigoare.
În conformitate cu o lege adoptată anul trecut și confirmată vineri de Curtea Supremă în unanimitate, platforma are timp până duminică să rupă legăturile cu societatea-mamă ByteDance, cu sediul în China, sau să își închidă operațiunile din SUA pentru a răspunde preocupărilor privind amenințarea la adresa securității naționale.
Casa Albă a respins comentariul de vineri al TikTok ca fiind o cascadorie, reiterând sâmbătă că depinde de viitoarea administrație Trump să ia măsuri, sporind astfel probabilitatea unei închideri duminică.
“Nu vedem niciun motiv pentru TikTok sau pentru alte companii să ia măsuri în următoarele câteva zile, înainte ca administrația Trump să intre în funcție luni”, a declarat secretarul de presă Karine Jean-Pierre într-o declarație.
TikTok nu a răspuns imediat la o solicitare de a comenta noua declarație a Casei Albe.
Ambasada Chinei la Washington a acuzat vineri SUA de utilizarea puterii de stat neloiale pentru a suprima TikTok. “China va lua toate măsurile necesare pentru a-și proteja cu hotărâre drepturile și interesele legitime”, a declarat un purtător de cuvânt.
Utilizatorii aplicației își luau rămas bun, unii filmându-se derulând frenetic sau împărtășind ultimele secrete cu urmăritorii lor înainte de interdicție.
“Știe cineva dacă interdicția TikTok intră în vigoare duminică ? Trebuie să plănuiesc în consecință”, a declarat Britany Williams, influencer de fitness, într-un videoclip pentru cei 64 000 de urmăritori ai săi.
Vineri, judecătorii Curții Supreme au menținut interdicția printr-o decizie unanimă.
Fără o decizie a lui Biden de a invoca în mod oficial o amânare de 90 de zile a termenului limită, companiile care furnizează servicii către TikTok sau care găzduiesc aplicația s-ar putea confrunta cu răspundere juridică. Nu este clar dacă partenerii de afaceri ai TikTok, inclusiv Apple, Alphabet’s Google și Oracle, vor continua să facă afaceri cu aceasta înainte ca Trump să fie învestit luni.
Trump a contribuit la inițierea demersurilor SUA împotriva TikTok la sfârșitul primului său mandat, spunând reporterilor că va interzice aplicația.
UTILIZATORII TREC LA ALTERNATIVE
Incertitudinea cu privire la viitorul aplicației a făcut ca utilizatorii – majoritatea tineri – să se orienteze către alternative, inclusiv RedNote, o aplicație cu sediul în China. Rivalii Meta și Snap și-au văzut, de asemenea, acțiunile crescând în această lună, înainte de interdicție, investitorii pariind pe un aflux de utilizatori și de bani pentru publicitate.
Firmele de marketing care se bazează pe TikTok s-au grăbit să pregătească planuri de urgență în această săptămână, în ceea ce un executiv a descris ca fiind un moment de frenezie, după luni de înțelepciune convențională care spunea că se va găsi o soluție pentru a menține aplicația în funcțiune.
Au existat semne că TikTok ar putea reveni sub Trump, care a declarat că dorește să urmărească o “rezolvare politică” a problemei și luna trecută a îndemnat Curtea Supremă să întrerupă punerea în aplicare a interdicției.
Directorul general al TikTok, Shou Zi Chew, intenționează să participe luni la inaugurarea prezidențială din SUA și se află printre invitații de rang înalt invitați de Trump, a declarat o sursă pentru Reuters.
Pretendenți precum fostul proprietar al echipei Los Angeles Dodgers, Frank McCourt, și-au exprimat interesul pentru afacerea în creștere rapidă care, potrivit analiștilor, ar putea valora până la 50 de miliarde de dolari. Rapoartele din mass-media spun că Beijingul a purtat discuții și cu privire la vânzarea operațiunilor TikTok din SUA miliardarului Elon Musk, aliat al lui Trump, deși compania a negat acest lucru.
ByteDance, companie privată, este deținută în proporție de aproximativ 60% de investitori instituționali precum BlackRock și General Atlantic, în timp ce fondatorii și angajații săi dețin câte 20%. Aceasta are peste 7 000 de angajați în SUA.