Adrian Cioroianu, directorul Bibliotecii Naționale a României, a transmis că trebuie să acordăm atenție culturii în fiecare zi, ci nu doar astăzi, de Ziua Culturii Naționale.
„În opinia mea, este o idee foarte bună instituirea unei Zile a Culturii Naționale, în contextul în care cultura rămâne, cred, piesa principală a identității în orice societate, inclusiv în societatea românească, și în condițiile în care, din punct de vedere financiar, la noi, cultura n-a fost niciodată răsfățată – mă refer la ponderea din PIB. Rămâne, totuși, un fapt că simpla instituire a unei Zile a Culturii Naționale, într-un fel, îi ține în priză pe responsabilii culturali și e adevărat că pe tot cuprinsul țării au loc manifestații care, multe dintre ele, sunt foarte reușite și care, într-un fel, se transformă și într-un exemplu de bune practici. În fine, ideea este că, de fapt, la cultura națională nu trebuie să ne gândim doar pe 15 ianuarie, dar e un bun exercițiu de exersare, să zicem, altfel ar trebui să fim atenți la cultura națională în toate zilele anului, nu numai de Ziua Culturii Naționale’, a transmis Adrian Cioroianu pentru AGERPRES.
Acesta a mai precizat că în țara noastră e o foame de cultură.
„Pentru români cred că există realmente o foame de cultură, în ciuda a ceea ce noi ne temem că există un consum cultural modest. Eu rămân la părerea că, dimpotrivă, există o așteptare reală, dar cred că ar trebui, într-un fel sau altul, să ne adaptăm la alte generații. Atunci când ne gândim la cultură, noi mergem pe o variantă destul de tradițională a cărții, a bibliotecii, a întâlnirii cu scriitori care să povestească despre opera lor. S-ar părea că tinerele generații ar putea să aibă o altă manieră de abordare a fenomenului cultural”, a mai spus Adrian Cioroianu.