BRUXELLES (Reuters) – Comisia Europeană a publicat miercuri raportul său privind progresele înregistrate de țările candidate la aderarea la Uniunea Europeană pe calea îndeplinirii tuturor criteriilor necesare.
Discuțiile de aderare pot dura un deceniu sau mai mult.
Mai jos este prezentată o listă a țărilor care speră să devină într-o zi membre ale UE, precum și statutul lor formal:
ȚĂRI CU STATUT DE ȚARĂ CANDIDATĂ
UCRAINA (țară candidată din 2022):
Ucraina a depus o cerere de aderare la UE la câteva zile după ce a fost invadată de Rusia, în februarie 2022, și a primit statutul de țară candidată în luna iunie a aceluiași an. În decembrie 2023, liderii UE au decis să înceapă discuțiile de aderare cu Ucraina, iar negocierile de aderare s-au deschis în iunie 2024.
Relațiile UE-Ucraina datează de aproape 30 de ani – UE a semnat un Acord de parteneriat și cooperare cu Ucraina în 1994 și acesta a intrat în vigoare în 1998.
În 2004, Ucraina a devenit un partener prioritar al UE după ce „Revoluția portocalie” împotriva fraudei electorale și a corupției a semnalat că se află pe calea integrării în UE.
În 2014, președintele pro-rus Viktor Ianukovici a refuzat să semneze un acord de asociere și comerț cu UE, declanșând revoluția populară Maidan, care a fost urmată de anexarea Crimeii de către Rusia. Acordul țării de asociere și comerț cu UE a intrat în vigoare în 2017.
Ucraina și-a intensificat demersurile în vederea aderării țării la UE de la invazia la scară largă a Rusiei în februarie 2022.
MOLDOVA (țară candidată din iunie 2022):
UE are un acord de asociere cu Moldova, inclusiv o zonă de liber schimb aprofundată și cuprinzătoare, din 2016. Țara a depus cererea de aderare la UE în martie 2022. Pentru a avansa până la începerea negocierilor de aderare, Comisia Europeană a solicitat Moldovei să își reformeze sistemul judiciar, să combată corupția și crima organizată, să scape de oligarhi, să reformeze administrația țării și finanțele publice, să implice societatea civilă și să consolideze protecția drepturilor omului. Liderii UE au decis să înceapă discuțiile de aderare cu Moldova în decembrie 2023, iar negocierile de aderare au început în iunie 2024.
TURCIA (țară candidată din 1999):
Deși este încă oficial o țară candidată, negocierile de aderare cu Turcia au fost înghețate cu mulți ani în urmă, în special din cauza preocupărilor legate de drepturile omului și de guvernanță. În prezent, aderarea la UE a Turciei, o țară cu 85 de milioane de locuitori, nu face parte din dezbaterea politică. Turcia a depus cererea de aderare la UE în aprilie 1987 și a devenit țară candidată în decembrie 1999. Negocierile de aderare au început în octombrie 2005.
MACEDONIA DE NORD (țară candidată din 2005):
Se află pe drumul către UE din 2003 și are un acord de stabilizare și de asociere – un cadru de relații adaptat individual – din 2004. A depus cererea de aderare la UE în martie 2004. A devenit țară candidată în decembrie 2005, iar negocierile de aderare au început în martie 2022, după ce și-a schimbat numele din Macedonia în Macedonia de Nord pentru a satisface sensibilitățile Greciei. Însă negocierile nu au început încă în mod serios, din cauza obiecțiilor Bulgariei vecine cu privire la istorie și limbă.
MUNTENEGRU (candidat din 2010):
Această mică țară adriatică a depus o cerere de aderare la UE în decembrie 2008. Negocierile de aderare au început în iunie 2012 și de atunci au fost deschise 33 din totalul de 35 de capitole de negociere – domenii în care candidatul trebuie să emuleze legislația UE – iar trei dintre acestea au fost finalizate provizoriu.
SERBIA (țară candidată din 2010):
Cea mai mare națiune din Balcanii de Vest a fost identificată ca potențial candidat în 2003 și are un Acord de stabilizare și asociere cu UE din 2013.
A depus cerere de aderare la UE în decembrie 2008 și a devenit țară candidată în decembrie 2010. Negocierile de aderare au început în 2012 și au fost deschise 22 din totalul de 35 de capitole de negociere, iar două au fost finalizate.
ALBANIA (țară candidată din iunie 2014):
O altă țară din Balcanii de Vest, a fost identificată ca potențial candidat în 2003 și a depus o cerere în aprilie 2009 pentru a deveni membră a UE. Albania a obținut statutul de țară candidată în 2014.
Discuțiile de aderare au început oficial în iulie 2022, după ce Albania a îndeplinit condițiile privind modificările aduse sistemului judiciar, combaterea corupției și a criminalității organizate, serviciile de informații și administrația publică. Cu toate acestea, discuțiile nu au început încă în mod serios, deoarece UE a asociat cererea de aderare a Albaniei cu cea a Macedoniei de Nord, ceea ce înseamnă că ambele sunt blocate de Bulgaria.
BOSNIA ȘI HERZEGOVINA (țară candidată din decembrie 2022):
Bosnia a fost identificată ca potențial candidat în 2003 și are un Acord de stabilizare și asociere cu UE din 2015. A depus cererea de aderare la UE în februarie 2016.
Pentru a începe negocierile de aderare, Bosnia trebuie să pună în aplicare 14 priorități stabilite de Comisie în 2019, care se concentrează pe democrație și funcționalitatea statului, statul de drept, drepturile fundamentale și reforma administrației publice.
În decembrie 2023, liderii UE au decis că vor deschide negocierile de aderare cu Bosnia și Herțegovina odată ce va fi atins gradul necesar de conformitate cu criteriile de aderare și vor verifica acest lucru în martie 2024.
GEORGIA (țară candidată din decembrie 2023):
Georgia a depus o cerere de aderare la UE în martie 2022. Guvernele UE au acordat Georgiei statutul de țară candidată în decembrie 2023. Din 2016, UE și Georgia au încheiat un acord de asociere care vizează comerțul.
ÎN AȘTEPTAREA STATUTULUI DE ȚARĂ CANDIDATĂ
KOSOVO (a depus cererea de aderare la UE în decembrie 2022):
Încă din 2005, Bruxelles-ul a avansat perspectiva unei perspective UE pentru Kosovo, chiar înainte de declarația de independență a țării față de Serbia în 2008. Însă nu toate țările UE recunosc Kosovo ca stat independent. Din 2016, UE are un Acord de stabilizare și asociere cu Kosovo, care servește drept bază pentru parcursul său de aderare.