Mark Zuckerberg a aprobat utilizarea de către Meta a unor versiuni „piratate” ale cărţilor protejate prin drepturi de autor pentru a antrena modelele de inteligenţă artificială ale companiei, a susţinut un grup de autori într-un dosar depus la o instanţă din SUA, scrie The Guardian.
Autorii care au depus dosarul în instanţă susţin că documentele interne prezentate de Meta în timpul procesului de descoperire au arătat că societatea ştia că operele erau piratate.
În cadrul acestei acţiuni, directorul executiv al Meta a sprijinit utilizarea setului de date LibGen, o vastă arhivă online de cărţi „din umbră” care provine din Rusia şi care pretinde că conţine milioane de romane, cărţi de non-ficţiune şi articole din reviste ştiinţifice, potrivit Reuters.
Citând comunicări interne, dosarul mai spune că inginerii Meta au discutat despre accesarea şi revizuirea datelor LibGen, dar au ezitat să înceapă acest proces deoarece „torrentingul”, un termen pentru partajarea de fişiere de la egal la egal, de pe „un laptop corporativ [deţinut de Meta] nu pare corect”, notează The Guardian.
Anul trecut, un judecător districtual din SUA, Vince Chhabria, a respins plângerile conform cărora textul generat de modelele AI ale Meta încalcă drepturile de autor ale autorilor şi că Meta a eliminat în mod ilegal informaţiile de gestionare a drepturilor de autor ale cărţilor lor.