Un studiu condus de cercetători de la Universitatea Autonomă din Barcelona (UAB), Spania, a descoperit că plicurile de ceai pot elibera miliarde de particule de microplastice şi nanoplastice în fiecare milimetru de apă în care sunt scufundate.
Rezultatele sunt în concordanţă cu cercetările anterioare care au analizat efectul combinaţiei dintre plastic şi temperaturi ridicate, cum ar fi în cazul recipientelor de plastic puse la microunde.
Studiul a inclus trei tipuri de plicuri de ceai şi a folosit tehnici de laser pentru a măsura viteza şi dispersia luminii, obţinând informaţii precise despre proprietăţile chimice şi fizice ale particulelor eliberate.
Plicurile de ceai din polipropilenă au eliberat aproximativ 1,2 miliarde de particule pe mililitru, în timp ce plicurile din celuloză şi nylon-6 au eliberat 135 milioane şi, respectiv, 8,18 milioane de particule pe mililitru.
Cercetătorii au testat inclusiv interacţiunea acestor particule cu celulele intestinale umane, constatând că particulele pot ajunge în nucleul celular, ceea ce poate duce la efecte toxice pe termen lung, inclusiv genotoxicitate şi carcinogenitate.