Coordonat de Dr. Sujay Vora la Mayo Clinic, testarea a implicat 39 de pacienţi cu vârsta de peste 65 de ani, care au suferit o intervenţie chirurgicală urmată de cartografierea tumorii şi terapia cu fascicul de protoni, un tip de radiaţie care minimizează daunele asupra ţesutului sănătos din jur. Spre deosebire de tratamentele tradiţionale care se bazează exclusiv pe scanări RMN, această abordare a inclus imagistica 18F-DOPA PET, care foloseşte un indicator radioactiv pentru a localiza zonele active ale cancerului cu o precizie mai mare.
Testarea a redus durata tratamentului la una până la două săptămâni, comparativ cu regimul tipic de trei până la şase săptămâni. 22 din cei 39 de participanţi au supravieţuit după 12 luni, cu o supravieţuire medie de 13,1 luni - aproape dublu faţă de prognosticul obişnuit. Pentru unii pacienţi cu forme mai puţin rezistente de glioblastom, supravieţuirea a depăşit doi ani.
Aceste descoperiri, publicate în The Lancet Oncology, au condus la extinderea testării de către Mayo Clinic pentru pacienţi cu glioblastom de toate vârstele. Durata mai scurtă a tratamentului uşurează şi povara zilnică şi emoţională pentru pacienţi şi familiile acestora.
Între timp, alte terapii experimentale, precum tratamentele bazate pe celule imune, continuă să aducă speranţă în lupta împotriva acestui cancer agresiv.