Speranţa de viaţă a crescut în România, în 2007-2022, la 75,1 ani, a treia cea mai mică din UE

Speranţa de viaţă a crescut în România, în 2007-2022, la 75,1 ani, a treia cea mai mică din UE
📅 2025-01-14

Ziarul financiar notează că diferenţa dintre cei doi indicatori s-a majorat la 16 ani, ceea ce pune presiune pe serviciile medicale. În 2007, diferenta dintre speranţa de viaţă şi speranţa de viaţă sănătoasă era de doar 11,7 ani.

Cea mai ridicată speranţa de viaţă sănătoasă din regiune avea în 2022 Bulgaria, de 66,7 ani

În 2022 speranţa de viaţă a crescut în toate statele membre ale UE comparativ cu 2007. În ţările din regiune (Bulgaria, Cehia, Ungaria, Polonia, România) speranţa de viaţă se poziţionează printre nivelele cele mai scăzute în Uniune, cu 4,2 până la 9 ani sub cea mai ridicată speranţă de viaţă, de 83,2 ani, în Spania.

Speranţa de viaţă din România a fost de 75,1 ani în 2022, a treia cea mai mică în UE, cu doi ani mai ridicată decât în 2007. Creşterea speranţei de viaţă a fost aceeaşi precum în Cehia, a doua după Ungaria cu cea mai mare creştere de 2,4 ani şi peste creşterile înregistrate în Polonia (1,8 ani) şi Bulgaria (1,2 ani) cu cea mai mică speranţă de viaţă din UE.

Speranţa de viaţă din România (75,1 ani) este cu 0,9 ani mai mare decât în Bulgaria (74,2 ani), dar mai mică cu 3,9 ani faţă de Cehia (79 ani), cu 2,1 ani faţă de Polonia (77,2 ani) şi cu 0,9 ani faţă de Ungaria (76 ani).

„Deşi majoritatea oamenilor sunt conştienţi de faptul că generaţiile succesive trăiesc mai mult, se ştiu puţine despre calitatea longevităţii. Bolile cronice, fragilitatea, tulburările mintale şi dizabilităţile fizice tind să devină mai răspândite la vârste înaintate şi pot reduce calitatea vieţii pentru cei care suferă de astfel de afecţiuni. Speranţa de viaţă sănătoasă care măsoară aşteptările privind anii de viaţă fără limitările impuse de boli sau dizabilităţi este un indicator care relevă calitatea longevităţii”, se arată în analiză.

Cheltuielile anuale cu sănătatea raportate la PIB au crescut de la 4,5% în 2011 la 5,8% în 2022, cheltuielile per capita crescând de la 308 euro în 2011 la 858 euro în 2022. Cu toate acestea, cheltuielile cu sănătatea sunt cele mai mici comparativ cu ţările din regiune, care la rândul lor se află sub media UE (10,2% din PIB şi 3685 euro per capita).

În 2022, majoritatea cheltuielilor cu sănătatea au fost destinate îngrijirii curative şi reabilitării (56% din total, 481 euro per capita) şi pentru achiziţionarea bunurilor medicale (26% din total, 219 euro per capita).

România s-a încadrat în tendinţa regiunii de creştere mai rapidă a cheltuielilor îngrijirii curative şi reabilitării faţă de creşterea cheltuielilor cu bunurile medicale. Cheltuielile de îngrijire preventivă au ajuns să reprezinte 3% din total cheltuieli, 24 euro per capita în 2022 faţă de 1% din total cheltuieli şi 4 euro per capita în 2011. Cheltuielile de îngrijire preventivă au fost cheltuielile cele mai dinamice ale perioadei, ponderea lor in total cheltuieli ajungând precum în Bulgaria, Ungaria, peste ponderea din Polonia (2%), dar sub nivelul din Cehia şi media UE (5%).

În 2022 principala modalitate de finanţare a cheltuielilor cu sănătatea au fost asigurările de sănătate obligatorii (78% din total, 667 euro per capita), completată de plăţile directe efectuate de către populaţie (21% din total, 184 euro per capita). Acoperirea cheltuielilor cu sănătatea cu asigurările de sănătate obligatorii în proporţie de 78% a fost a doua cea mai ridicată în regiune după Cehia (85% din total) şi apropiată de media UE (81% din total). Faţă de 2011 asigurările de sănătate obligatorii au crescut în importanţă comparativ cu plăţile directe, precum a fost tendinţa în întreaga regiune şi UE.

Schemele de asigurare medicală voluntare au un rol marginal în finanţarea sănătăţii (aproape 1% din total cheltuieli) la fel ca în celelalte ţări din regiune, cu excepţia Ungariei (3% din total cheltuieli) care se apropie de media UE (4%).

Medicii din România pe lângă faptul că nu sunt asistaţi suficient în munca lor sunt mult mai tineri decât în ţările din regiune: 55% au vârsta sub 44 de ani faţă de 24% în Bulgaria, 42% în Cehia, 38% în Ungaria, 40% in Polonia, 46% în Grecia sau 26% în Italia.

În România doar 4% din medici au vârsta peste 65 de ani, faţă de 16% în Cehia, 17% în Bulgaria şi Polonia, 19% în Ungaria. Sunt puţini medici străini cu studii în străinătate în România comparativ cu celelalte ţări din regiune; 1,3% din numărul total al medicilor în perioada 2011-2022. În celelalte ţări din regiune ponderea în total a medicilor străini cu studii în străinătate a fost de 2,1% în Polonia, 6,4% în Cehia şi 7,9% în Ungaria.

Numărul de medici practicanţi a crescut la 365 la 100.000 de locuitori în 2022 de la 253 în 2011, depăşind Polonia şi Ungaria. Această performanţă a putut fi atinsă prin creşterea numărului de absolvenţi de studii superioare în domeniul sănătăţii. În fiecare an al perioadei 2011-2022 numărul noilor absolvenţi de medicină a fost de 7% din numărul medicilor, aproape dublul raportului din ţările din regiune de 4% şi a mediei UE de 3%.

În cazul asistenţilor medicali nu s-a reuşit această performanţă. În fiecare an al perioadei 2011-2022 noii absolvenţi cu pregătire de asistent medical reprezentau doar 3% din numărul asistenţilor medicali practicanţi. Un număr prea mic pentru eliminarea decalajului mare faţă de ţările din regiune. Numărul asistenţilor medicali la 100.000 de locuitori a crescut între 2022 şi 2011, dar chiar şi aşa cu 350 de asistenţi medicali la 100.000 de locuitori România este departe de numărul asistenţilor medicali din ţările din regiune, ce variază între 841 în Cehia şi 410 în Bulgaria.

Pentru mai multe detalii, va invitam sa vizitati stirea originala.
📈 ROBOTFX MetaTrader Expert Advisors and Indicators to maximize profits and minimize the risks

Ultimele stiri mediafax

Joe Biden retrage Cuba de pe lista statelor care sprijină terorismul

Joe Biden a decis să scoată Cuba de pe lista neagră a statelor care sponsorizează terorismul pentru a „încuraja” negocierile pentru eliberarea unui „număr semnificativ de prizonieri politici” reţinuţi pe insulă, a declarat, marţi, un înalt oficial american, citat de Reuters. ...

Războiul din Ucraina, ziua 1056. Coreea de Sud va discuta cu Kievul despre transferul soldaţilor nord-coreeni capturaţi / NATO lansează o operaţiune navală pentru protejarea infrastructurii din Marea Baltică / Un nou atac cu dronă a avariat o instalaţie industrială din regiunea Saratov din Rusia

Tudorel Toader: Eu cred că ar trebui să poată candida Călin Georgescu

Coreea de Sud va discuta cu Kievul despre transferul soldaţilor nord-coreeni capturaţi

Kate Middleton spune că boala sa este în remisie. „Este o uşurare”

Prinţesa Kate, care a anunţat la începutul lunii septembrie că şi-a încheiat tratamentul prin chimioterapie, declară, marţi, că este „uşurată că este în prezent în remisia” cancerului de care suferă, informează AFP.

Liderul Transnistriei vizitează Moscova în contextul crizei energetice

Meta, compania mamă a Facebook şi Instagram, va concedia 5% din personalul său

Meta, compania mamă a platformelor Facebook, Instagram şi WhatsApp, intenţionează să concedieze aproximativ 3.600 de angajaţi consideraţi a fi cei mai puţin performanţi. Ulterior, compania va angaja persoane noi pentru a le ocupa posturile în acest an, informează AFP.

Studiu. Oamenii de ştiinţă au descoperit sute de factori genetici de risc pentru depresie

Premierul Franţei: Trebuie să rămânem fermi în faţa „noii dezordini mondiale” întruchipate de Musk

Premierul francez, François Bayrou, a declarat că Franţa trebuie să rămână fermă în faţa unor figuri precum miliardarul Elon Musk, care reprezintă o „nouă dezordine mondială”, relatează The Guardian.

Donald Trump a anunţat că va crea o nouă agenţie pentru a colecta toate veniturile din surse externe

Preşedintele ales al SUA, Donald Trump, a declarat marţi că va crea o nouă agenţie guvernamentală denumită External Revenue Service (Serviciul pentru Venituri Externe) pentru a colecta taxele vamale şi alte forme de venituri care provin din surse străine.

Amulete Aurite

Amulete si talismane pentru noroc, dragoste, protectie.