Oraşele mari din România sunt legate pe cale aeriană doar prin escală la Bucureşti

Oraşele mari din România sunt legate pe cale aeriană doar prin escală la Bucureşti
📅 2024-11-13

Singurul aeroport conectat la res­tul ţării este Otopeniul, în timp ce lo­cuitorii din Iaşi, care vor să ajungă cu avionul la Cluj-Napoca sau Timi­şoa­ra, sunt nevoiţi să facă escală la Bucu­reşti sau să zboare pe un alt aeroport din Europa şi apoi către oraşul de destinaţie.

În ceea ce priveşte infrastruc­tura aeroportuară, România stă bi­ne la acest capitol, având 17 aero­por­turi în ţară. Problema este însă la cursele care leagă aceste aeroporturi.

Spre comparaţie, Polonia, cu o suprafaţă mai mare cu 26% faţă de cea a României, are 15 aeroporturi funcţionale, iar pe lângă zborurile in­terne cu plecare din Varşovia, Polo­nia este bine conectată în ceea ce priveşte cursele interne. Cracovia, Katowice, Gdansk, Wroclow, Poz­nan sunt câteva dintre oraşele care sunt conectate între ele cu curse di­recte. Toate rutele interne din Po­lonia sunt operate de compania na­ţio­nală LOT Polish Airlines.

Companiile aeriene lan­sează rute noi inter­naţionale, iar anun­ţurile vi­zează cum ope­ratorii conectea­ză ora­şele din Ro­mâ­nia cu diferite destinaţii din Europa, fără însă să existe interes pentru rutele interne şi, în special, rutele între oraşele din provincie.

În alţi ani au existat rute din ves­tul sau nord-vestul ţării către Con­stanţa, fiind rute sezoniere menite să ducă turiştii pe litoralul românesc.

Dincolo de necesi­tatea unor astfel de zboruri pentru a facilita circulaţia între oraşe, astfel de rute ar putea contribui la dezvoltarea unor zone turistice.

Spre exemplu, distanţa rutieră între Oradea şi Constanţa este de 839 de kilometri, care ar putea fi parcurşi în circa 10 ore de condus continuu şi dacă nu există restricţii de circulaţie pe drum. Un zbor între cele două oraşe ar facilita turismul de pe litoral. Pentru un orădean este mult mai facil să meargă la mare în Croaţia, până unde face un timp mai scurt pentru a merge la mare, decât să vină pe litoralul românesc.

Anul trecut, aeroporturile locale au fost tranzitate de circa 25 de milioane de pasageri, în creştere cu 17% faţă de anul anterior, arată datele de la Asociaţia Aeroporturilor din Romania (AAR). Din totalul pasagerilor, doar 1,8 milioane de persoane au călătorit pe rutele interne. Faţă de anul anterior, numărul acestora s-a redus cu 8%. În aceeaşi perioadă, rutele externe au avut un trafic în creştere cu 19%.

Scăderea pe rutele interne a fost şi ca urmare a faptului că AirConnect, care a operat doar pentru câteva luni, a renunţat la cursele sale, acestea fiind în mare parte interne.

Pe lângă lipsa interesului operatorului aerian de a introduce curse interne, aeroporturile locale împreună cu autorităţile din turism şi transporturi nu au planuri concrete pentru atragerea operatorilor aerieni.

Pentru mai multe detalii, va invitam sa vizitati stirea originala.
📈 ROBOTFX MetaTrader Expert Advisors and Indicators to maximize profits and minimize the risks

Ultimele stiri mediafax

Ciolacu şi Ciucă se ceartă ca ţaţele: Când eşti neputincios, devii şi disperat şi nervos

„Când eşti neputincios, devii şi disperat şi nervos”, spune Marcel Ciolacu referitor la cererea liderului liberal de a prezenta documentele prin care Simion a fost interzis în Moldova.

Trump către Biden la intrarea în Biroul Oval: politica este dură

Donald Trump a fost primit de Joe Biden la Casa Albă. Politica este dură, i-a spus Trump lui Biden la intrarea în Biroul Oval. Întâlnirea s-a desfăşurat miercuri şi a avut rolul de a asigura tranziţia puterii între cele două administraţii.

Războiul din Ucraina, ziua 994. Cât ajutor militar au livrat SUA Ucrainei din promisiunile făcute / Armata rusă avansează în apropierea a 10 aşezări din estul Ucrainei

Au obosit şi au sărăcit susţinând războiul. Donaţiile făcute de ucraineni pentru efortul militar au scăzut în 2024

Problemele economice şi detaşarea de război par să fie principalele motive.

Alcaraz îşi revine după colapsul de la meciul inaugural şi îl învinge pe Rublev

La Turneul Campionilor, spaniolul Carlos Alcaraz a obţinut astăzi o victorie cu 6-3, 7-6 (8) în faţa rusullui Andrey Rublev, ceea ce i-a sporit speranţele de a ajunge în semifinale.

Lovitură pentru Musk: The Guardian îşi închide toate conturile de pe platforma X

The Guardian îşi închide toate cele 80 de conturi de pe platforma X (fostul Twitter), care aveau în total 27 de milioane de urmăritori.

Analiză: cât costă să încarci o maşină electrică în România în comparaţie cu alte ţări

Ziarul Financiar a aflat cât costă să încarci o maşină electrică dacă vrei să parcurgi 100 de kilometri. Concluzia: în România costul este dublu faţă de Portugalia şi Finlanda, dar la aproape jumătate faţă de Norvegia

Autobuzele liniilor 203 şi 205 vor opri din nou în staţia „Arhitect Ion Mincu”

Modificarea a fost anunţată de Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară pentru Transport Public Bucureşti – Ilfov (TPBI).

Creştere explozivă a cererilor pentru pilule de avort, după victoria lui Trump

Americancele se grăbesc să obţină pilule pentru avort după victoria lui Donald Trump, de teama că noul preşedinte ar putea restricţiona accesul la acest medicament după preluarea mandatului în ianuarie. Cererile s-au înmulţit de 17 ori într-o singură zi.

Melania Trump respinge tradiţia: Prima doamnă refuză să se întâlnească cu Jill Biden la Casa Albă

Fosta şi viitoarea primă doamnă a Statelor Unite, Melania Trump, a refuzat invitaţia soţiei lui Joe Biden de a participa la întâlnirea tradiţională dintre primele doamne, care face parte din procesul de tranziţie a puterii.

Amulete Aurite

Amulete si talismane pentru noroc, dragoste, protectie.