Potrivit IGPR, percheziţiile au loc în judeţele Timiş (29), Mehedinţi (9), Dolj (8), Caraş-Severin (4), Argeş (4), Ilfov (3), Teleorman (3), Arad (3), Dâmboviţa (2), Sibiu (1), Constanţa (1), Ialomiţa (1) şi municipiul Bucureşti (1).
Din cercetări a reieşit că, în cursul anului 2023, mai mulţi cetăţeni străini ar fi constituit o grupare specializată în traficul de migranţi, la care ar fi aderat mai mulţi români şi care ar fi avut ca preocupare principală introducerea frauduloasă în ţară a grupurilor de migranţi, prin traversarea ilicită a Dunării şi, ulterior, scoaterea ilegală a acestora din ţară pe frontiera de Vest.
Gruparea ar fi acţionat pe mai multe paliere, respectiv recrutarea grupurilor de migranţi pe teritoriul Turciei şi pregătirea acestora în scopul îmbarcării în mijloacele de transport pentru introducerea acestora în mod fraudulos în Bulgaria şi, ulterior, în România.
Apoi, migranţii ar fi fost transportaţi în adăposturi din municipiul Timişoara, unde ar fi rămas până când ar fi fost identificate oportunităţi pentru scoaterea ilegală din ţară.
O parte dintre membrii grupării ar fi avut ca atribuţii racolarea şoferilor care s-ar fi ocupat cu preluarea, transportul şi conducerea migranţilor până în zona parcărilor, unde ar fi fost transferaţi în camioane.
Un alt palier, format din transportatori, persoane de naţionalitate română, ar fi realizat transportul migranţilor, pe care i-ar fi predat ultimului eşalon, format din şoferi de camioane şi antemergători.
Astfel, în perioada iunie - decembrie 2024, au fost depistate şi oprite 136 de asemenea transporturi, însumând aproximativ 1.000 de cetăţeni străini, de origine afro-asiatică.
De asemenea, luni, 69 de persoane vor fi duse la audieri la sediul DIICOT Timişoara.