O banană în fiecare zi este bună pentru om sau este prea mult? Răspunsurile experţilor

O banană în fiecare zi este bună pentru om sau este prea mult? Răspunsurile experţilor
📅 2024-10-18

O banană de mărime medie furnizează aproximativ 105 de calorii, cu 27 de grame de carbohidraţi, dintre care 14,5 grame sunt zaharuri. Printre principalii săi micronutrienţi, potasiu (aproximativ 422 mg, sau 9% din necesarul zilnic), magneziu şi vitamina B6 (aproximativ 33% din doza zilnică recomandată). Conţine si 3 grame de fibre, utile pentru sănătatea intestinală şi doar o cantitate mică de grăsimi (0,5 g) şi de sodiu (1 mg).

Bananele sunt o sursă bogată de fibre, în special fibre solubile, care ajută la reglarea digestiei şi la prevenirea constipaţiei. De asemenea, favorizează creşterea bacteriilor bune în tractul intestinal. Pentru cei care suferă de probleme cu stomacul, bananele sunt adesea recomandate deoarece sunt uşor de digerat şi delicate pe mucoasa gastrică.

În plus, datorită conţinutului lor de potasiu şi magneziu, pot contribui la sănătatea inimii, ajutând la menţinerea tensiunii arteriale sub control şi reducând riscul de hipertensiune arterială. Un studiu recent sugerează chiar că aportul regulat de magneziu poate ajuta la reducerea tensiunii arteriale şi a nivelului de colesterol, ambii factori de risc pentru bolile cardiovasculare.

În cele din urmă, combinaţia de carbohidraţi şi zaharuri naturale face din banană o gustare ideală pentru a face rost de energie; special pentru sportivi, înainte sau după antrenament intens. În plus, prezenţa vitaminei B6 poate avea efecte benefice asupra producţiei de serotonină, un neurotransmiţător care afectează pozitiv starea de spirit şi somnul.

Unele studii făcute de Singapore Chinese Health Study au indicat că consumul regulat de banane şi alte fructe pe termen lung poate fi asociat cu un risc mai scăzut de depresie.

Dincolo de numeroasele proprietăţi benefice, bananele nu sunt complet lipsite de contraindicaţii. Conţinutul ridicat de zahăr le face un aliment care trebuie consumat cu moderaţie, mai ales pentru cei care urmează o dietă hipocalorică sau au nevoie să-şi monitorizeze nivelul zahărului din sânge.

Consumul excesiv ar putea provoca vârfuri glicemice, care sunt deosebit de problematice pentru cei care suferă de diabet. Pentru a atenua acest efect, experţii recomandă asocierea bananelor cu alimente bogate în proteine ​​sau fibre, precum nucile sau seminţele, care pot ajuta la stabilizarea zahărului din sânge prin încetinirea absorbţiei carbohidraţilor.

De asemenea, este important de ştiut că bananele conţin şi tiramină, o substanţă care poate declanşa dureri de cap severe la persoanele deosebit de sensibile, mai ales atunci când fructele sunt foarte coapte. 

Pentru cei cu probleme renale, aportul de banane trebuie evaluat împreună cu medicul. Consumul excesiv poate provoca greaţă sau probleme gastro-intestinale.

Experţii sunt în general de acord că o banană pe zi este sigură pentru persoanele sănătoase şi poate face parte dintr-o dietă echilibrată. Pentru a obţine beneficii maxime, este util să combinaţi bananele cu alte tipuri de fructe şi legume, asigurând astfel un aport complet de nutrienţi şi fibre.

Prin urmare, sunt excelente şi pentru o gustare rapidă, mai ales dacă sunt combinate cu o sursă de proteine ​​(cum ar fi iaurtul grecesc) sau grăsimi sănătoase (cum ar fi o mână de migdale).

Pentru mai multe detalii, va invitam sa vizitati stirea originala.
📈 ROBOTFX MetaTrader Expert Advisors and Indicators to maximize profits and minimize the risks

Ultimele stiri mediafax

Biden: O încetare a focului este posibilă în Liban, dar mai dificilă în Gaza

Joe Biden declară că este posibil să se ajungă la o încetare a focului în Liban, dar avertizează că va fi „mai greu în Gaza”, în ciuda uciderii liderului Hamas, Yahya Sinwar.

După greva Boeing, un furnizor important îşi concediază angajaţii

Cea mai recentă rundă de concedieri legate de greva continuă a mecanicilor de la Boeing nu este la Boeing. Reuters anunţă că Spirit Aerosystems (SPR), un furnizor de aerostructuri pentru avioane comerciale, este cel care trimite angajaţii acasă.

Reţea de corupţie la frontieră: Poliţişti din Satu Mare, bănuiţi că primeau mită

Mai mulţi poliţişti de frontieră din Satu Mare sunt bănuiţi că ar fi primit bani de la transportatorii de autovehicule, fructe şi legume pentru a le permite intrarea în ţară fără controlul ANAF.

Fierbere în dosarul legat de tunul imobiliar de la Extensiv: organele de urmărire penală sunt la dispoziţia inculpaţilor

Dosarul privind vânzarea bazei sportive Extensiv este unul dintre cele mai vechi de la DIICOT Craiova, fiindu-i blocată trimiterea în judecată de diverse motive.

Ucraina cere „o reacţie puternică” din partea aliaţilor faţă de desfăşurarea Coreei de Nord

Ministrul ucrainean de Externe, Andriy Sybiga, a cerut vineri o „reacţie imediată şi puternică” din partea aliaţilor Kievului, după ce a devenit evident ajutorul dat de Coreea de Nord pentru Rusia, oferindu-i trupe şi arme.

Amulete Aurite

Amulete si talismane pentru noroc, dragoste, protectie.