Un studiu realizat pe 8.766 de persoane de peste 65 de ani în Japonia sugerează o legătură între consumul de ceai verde şi reducerea leziunilor materiei albe din creier, un indicator al riscului de demenţă. Datele au fost colectate între 2016 şi 2018 şi analizate prin imagistică prin rezonanţă magnetică.
Rezultatele arată că persoanele care beau trei căni de ceai verde pe zi au avut, în medie, cu 3% mai puţine leziuni cerebrale comparativ cu cele care beau o singură cană. Cei care consumau între şapte şi opt căni zilnic au avut cu 6% mai puţine leziuni.
Deşi studiul nu demonstrează o cauzalitate directă, corelaţia rămâne semnificativă chiar şi după ajustarea factorilor precum vârsta, sexul, exerciţiile fizice şi nivelul de educaţie.
În schimb, ceaiul verde nu a influenţat volumul hipocampului, iar efecte benefice nu au fost observate la persoanele cu depresie sau cu varianta genetică APOE4, asociată cu Alzheimer.
Autorii studiului sugerează că aceste efecte ar putea fi legate de capacitatea ceaiului verde de a reduce tensiunea arterială, spre deosebire de cafea, care are un efect opus.
Cu toate acestea, fiind realizat exclusiv pe participanţi japonezi, studiul are nevoie de cercetări suplimentare pentru a confirma aceste rezultate la alte populaţii.