În ultimii ani, atenţia faţă de potenţialele pericole ale pesticidelor a crescut, iar asta şi datorită diferitelor studii care au certificat riscurile.
Cel mai recent dintre acestea, realizat de Societatea Americană de Cancer, a legat 22 de pesticide de un risc mai mare de a face cancer de prostată.
Este un tip de cancer considerat un „mare ucigaş”, deoarece este cel mai frecvent în rândul bărbaţilor din Statele Unite.
Dintre acestea, doar 3 pesticide fuseseră deja identificate în studiile anterioare, în timp ce celelalte 19 nu fuseseră niciodată legate de riscul de cancer de prostată, iar aceasta este mare importanţă şi noutate adusă de studiu.
Pentru a demonstra pericolele acestor pesticide, cercetătorii au luat în considerare rata de utilizare a 295 de pesticide diferite şi ratele de incidenţă şi mortalitate prin cancer: diferite teste şi date agricole din zonă au fost apoi integrate în acest prim calcul.
S-a dovedit că 22 de pesticide au arătat o legătură directă cu cazurile de cancer de prostată în zonele studiate. 4 dintre acestea au fost asociate şi cu o mortalitate crescută.
Unele pesticide au fost deja raportate în mai multe studii, cum ar fi 2,4-D, printre cele mai comune din Statele Unite. De asemenea, pe listă sunt 10 erbicide, mai multe fungicide şi insecticide şi un fumigant.
„Pe baza acestor constatări, ne putem avansa eforturile de a identifica factorii de risc pentru cancerul de prostată şi de a lucra pentru a reduce numărul bărbaţilor afectaţi de această boală.
Această cercetare demonstrează cât de important este să studiezi expunerile de mediu, cum ar fi utilizarea pesticidelor”, explică dr. Simon John Christoph Soerensen, de la Facultatea de Medicină a Universităţii Stanford, autorul principal al studiului.
Există o notă finală importantă în cercetare: „Descoperirile acestui studiu sugerează o potenţială legătură între anumite pesticide şi incidenţa şi mortalitatea crescută a cancerului de prostată.
Aceste constatări justifică investigarea suplimentară a pesticidelor specifice pentru a confirma efectele negative asupra cancerului de prostată şi pentru a dezvolta potenţiale intervenţii din partea sănătăţii publice”.