Surse familiare cu negocierile au confirmat pentru presa bulgară „ClubZ” că acordul nu menţionează nicio continuare a controalelor la frontiera bulgaro-greacă, marcând astfel sfârşitul controalelor la frontieră. Ministerul bulgar al Afacerilor Interne a afirmat, de asemenea, această evoluţie, în aşteptarea unei decizii finale pe 12 decembrie. Prin acest acord, bulgarii, dar şi românii ce aleg acestă rută vor putea călători în Grecia fără a trece prin controale la frontieră bulgaro-greacă.
Chestiunea va fi discutată în continuare în cadrul Consiliului Afaceri Interne de la Bruxelles din 12 decembrie, cu posibilitatea de a finaliza decizia atunci.
Ca parte a acordului, Bulgaria va continua să lucreze alături de Austria, Ungaria şi România pentru a combate migraţia ilegală, cu măsuri suplimentare menite să securizeze frontierele externe ale UE, în special de-a lungul frontierei bulgaro-turce. Aceste eforturi vor include desfăşurarea unui contingent multinaţional de poliţie, format din ofiţeri din fiecare dintre cele patru ţări.
În primele nouă luni ale anului 2024, Bulgaria, România şi Austria au raportat o scădere a trecerilor ilegale ale frontierelor cu 47 %, 53 % şi, respectiv, 67 %, comparativ cu anul precedent.
„Mă bucur că strategia decisă acum câteva luni, inclusiv cu premierul Viktor Orban a dat roade şi reuşim să ne bifăm azi (vineri - n.r.) obiectivele Am avut acum câteva zile o discuţie telefonică cu cancelarul Nehammer în care i-am transmis că România îşi asumă pe deplin responsabilitatea pentru protecţia frontierelor terestre ale UE. Am ajuns la un acord şi la nivelul miniştrilor de Interne. (...) După 13 ani, România va reuşi o aderare completă la Schengen de la 1 ianuarie 2025”, a spus Marcel Ciolacu.