„ 2027 se apropie cu paşi foarte repezi. Luni şi marţi au avut loc la Braşov, în Poiana Braşov şi în oraşele din prejurul Braşovului, vizite cu o comisie de la Comitetul Olimpic European de evaluare a infrastructurii sportive pentru competiţia din 2027, Festivalul Olimpic al Tineretului European pentru Sporturile de Iarnă. Vor fi 10 sporturi în 2028. Primarul Braşovului, domnul George Scripcaru, a fost desemnat preşedintele Comitetului de Organizare pentru această competiţie şi ne bucurăm foarte mult să ştim că avem susţinerea Guvernului”, spune preşedintele COSR, Mihai Covaliu.
El aminteşte că a fost semnat un memorandum între Guvernul României şi Comitetul Olimpic şi Sportiv Român.
La rândul său, primarul municipiului Braşov, George Scripcaru, reaminteşte că o manifestare sportivă similară a avut loc în 2013.
„Ne-am ridicat la nivelul aşteptărilor. România a avut de câştigat, Braşovul de asemenea. Braşov, Predeal, Râşnov, Cheile Grădiştei sunt localităţile şi cu Sfântul Gheorghe, de data asta se adaugă. Vor fi localităţile unde se vor desfăşura aceste competiţii pe diferite paliere. Discutăm de ski, short track, patinaj viteză, hockey, biatlon, toate aceste competiţii. Pentru acest lucru este important să ne pregătim din timp. De aceea cred că este important momentul de astăzi, dacă e să spun aşa, pentru ca să intrăm în linie dreaptă. Avem o primă concluzie bună. De aceea cred că este important ca Guvernul României de data asta să ne ajute cu un prim pas şi după aceea noi să ne facem treaba în continuare”, spune Scripcaru.
Premierul Marcel Ciolacu precizează că suma necesară investiţiilor, atât în infrastructură, cât şi desfăşurării şi organizării activităţii, este estimată între 17 şi 20 de milioane de euro.
„Deci este o sumă importantă. Dar, repet, România a mai găzuit un astfel de eveniment şi eu cred că este oportun. De aceea, pe ordinea de zi de mâine, o să fie în primă lectură actul normativ. Sper că în timpul şedinţei să reuşesc să îmi iau toate semnăturile. Acum, cred că va fi mai uşor cu domnul Boloş, fiindcă dânsul este şi la finanţe şi la dezvoltare. (...) Eu cred că este un lucru foarte bun, fiindcă cu toţii când vorbim de Poiana Braşov, de Braşov, de Azuga, vorbim de sporturile de iarnă, trebuie încurajat. Este, în primul rând, pentru juniori şi cumva ne reaşezăm pe harta acestor competiţii. (...) Mă bucură faptul că din ce în ce mai multe competiţii încep să se desfăşoare pe teritoriul României”, afirmă Ciolacu.