Prima baterie nucleară cu diamant din lume ar putea alimenta dispozitivele timp de mii de ani

Prima baterie nucleară cu diamant din lume ar putea alimenta dispozitivele timp de mii de ani
📅 2024-12-19

Prima baterie nucleară din lume, care utilizează un izotop radioactiv încorporat într-un diamant, ar putea alimenta dispozitive mici timp de mii de ani, spun oamenii de ştiinţă britanici. Potrivit acestora, bateria nucleară foloseşte reacţia unui diamant plasat aproape de o sursă radioactivă pentru a produce în mod spontan electricitate, anunţă Live Science. Oamenii de ştiinţă mai susţin că nu este necesară nicio mişcare, liniară sau rotaţională. Asta înseamnă că nu este necesară nicio energie pentru a produce curent electric, aşa cum se întâmplă în prezent.

Bateria cu diamant recoltează electroni care se mişcă rapid fiind stimulaţi de radiaţii, similar cu modul în care energia solară foloseşte celulele fotovoltaice pentru a converti fotonii în electricitate, au mai spus oamenii de ştiinţă.

Oamenii de ştiinţă de la Bristol au făcut primele experimente cu baterii cu diamant în 2017. În noul proiect, echipa a testat o baterie realizată din izotopi radioactivi de carbon-14 încorporaţi în diamante fabricate. Cercetătorii au ales carbon-14 deoarece emite radiaţii cu rază scurtă de acţiune, care sunt absorbite rapid de orice material solid, ceea ce înseamnă că nu există riscuri legate de efectele radiaţiilor.

Cercetătorii au folosit carbon-14 deoarece timpul de înjumătăţire al acestuia este de 5.730 de ani, ceea ce înseamnă că bateria ar dura atât de mult pentru a se consuma pe jumătate. Practic, durata de folosire ar acoperi perioada până la cele mai vechi civilizaţii de pe Pământ. De asemenea, o navă spaţială alimentată de o baterie cu diamante cu carbon 14 ar ajunge la Alpha Centauri, care se află la aproximativ 4,4 ani lumină de Pământ, cu mult înainte ca puterea sa să fie epuizată.

Bateria ar putea fi folosită în diverse aplicaţii, inclusiv electronice, dispozitive medicale şi călătorii în spaţiu, au mai stabilit oamenii de ştiinţă. Prototipul a fost construit într-o unitate aflată lângă Abingdon, Oxfordshire, în Marea Britanie, de către echipa de la Universitatea din Bristol şi Autoritatea pentru Energie Atomică a Regatului Unit (UKAEA). Bateria nu are părţi mobile şi nu necesită întreţinere.

Pentru mai multe detalii, va invitam sa vizitati stirea originala.
📈 ROBOTFX MetaTrader Expert Advisors and Indicators to maximize profits and minimize the risks

Ultimele stiri mediafax

Cât au cheltuit turiştii străini în România? Cei mai mulţi vin cu avionul

Tendinţă îngrijorătoare: Peste 200.000 de copii între 10 şi 15 ani au probleme de greutate

România are cu 6.000 mai puţini pensionari, dar pensii mai mari

Cel puţin 100 de nord-coreeni au fost ucişi în lupte alături de forţele ruse, afirmă Seulul

Bulgaria introduce controale temporare la frontiera cu România începând cu 1 ianuarie 2025

Guvernul de la Sofia a adoptat o decizie prin care va introduce controale la graniţa cu România pentru o perioadă de şase luni, începând cu 1 ianuarie 2025.

O capitală europeană din vecinătatea României introduce transportul public gratuit de la 1 ianuarie 2025

Apple renunţă la vânzarea iPhone-urilor pe bază de abonament

Apple a renunţat la ideea unui „abonament hardware” prin intermediul căruia clienţii puteau să plătească în mai multe tranşe un iPhone, informează Engadget.

Oamenii de ştiinţă au dezvoltat un chestionar care te ajută să afli dacă pisica ta este un psihopat

Ce gândeşte, mai exact, pisica ta? Oamenii de ştiinţă au elaborat un chestionar care le-ar putea da o idee posesorilor de mici feline despre locul în care acestea se încadrează în modelul triarhic al psihopatiei, potrivit Science Alert.

Ucraina loveşte cu rachete şi drone o rafinărie de petrol din Rusia

Ucraina a lovit teritoriul rus cu cel puţin 13 rachete şi 84 de drone şi a declanşat un incendiu la o rafinărie de petrol din sudul regiunii Rostov, care a ars ore întregi, au declarat joi oficiali ruşi, citaţi de Reuters.

AI suferă de „demenţă". ChatGPT şi celelalte chatbot-uri nu trec testele cognitive

Amulete Aurite

Amulete si talismane pentru noroc, dragoste, protectie.