Numit „Deus in Machina", proiectul permite oamenilor să vorbească direct cu o reprezentare digitală a lui Iisus. Credincioşii intră într-un confesional modern, unde, prin grilaj, văd un ecran ce afişează chipul lui Hristos. Acesta se mişcă şi răspunde în timp real la întrebările lor.
Sistemul este impresionant de avansat - poate vorbi în 100 de limbi diferite şi a fost programat de o echipă de informaticieni şi teologi de la Universitatea din Lucerna. Pentru autenticitate, AI-ul a fost antrenat folosind Noul Testament şi informaţii religioase de pe internet.
Rezultatele sunt surprinzătoare: două treimi dintre vizitatori spun că au trăit o experienţă „spirituală".
„Am fost uimit cât de uşor a fost. Deşi e o maşină, mi-a dat atât de multe sfaturi bune", a mărturisit un credincios pentru postul DW.
Nu toată lumea este însă entuziasmată.
Unii vizitatori consideră răspunsurile „generice", iar un teolog de la Universitatea din Lucerna avertizează: „În chestiuni de credinţă şi îngrijire pastorală, noi, oamenii, suntem net superiori maşinilor".
Biserica vede acest experiment ca pe o oportunitate de a discuta despre rolul tehnologiei în religie şi sugerează că astfel de sisteme AI ar putea ajuta preoţii în viitor, oferind sprijin spiritual non-stop.
Proiectul a fost accesibil publicului între 23 august şi 20 octombrie, dar vor mai avea loc evenimente conexe până la sfârşitul lunii noiembrie.