Continuand sa navigati acest site sunteti de acord cu folosirea cookies si acceptati termenii si conditiile sitului
Pe lista de sancţiuni a UE se află peste 2.000 de persoane şi entităţi, dar nu şi producători ruşi de metale, precum Rusal, sau metale primare produse în Rusia.
Printre semnatarii scrisorii se numără Polonia, care preia preşedinţia UE în ianuarie de la Ungaria, care a fost ostilă ideii, a declarat o sursă Reuters.
Scrisoarea în care se propune interzicerea metalelor de origine rusă a fost trimisă în urmă cu două săptămâni.
„Întrucât metalele constituie cea mai importantă sursă de venituri pentru Rusia, pe lângă combustibilii fosili, trebuie să impunem, de asemenea, interdicţii suplimentare la importul de metale”, se arată în scrisoarea susţinută şi de Danemarca, Republica Cehă, Irlanda, Estonia, Letonia şi Lituania.
Suedia, Finlanda şi România susţin, de asemenea, propunerea.
Comisia Europeană ar urma să propună noul pachet de sancţiuni în a doua jumătate a lunii ianuarie, cu scopul de a-l adopta în februarie, la trei ani de la invazia Rusiei în Ucraina.
Majoritatea consumatorilor de metale din UE au găsit surse alternative de aprovizionare din alte ţări, cum ar fi cuprul din Peru şi Serbia, dar UE încă importă cantităţi mari de aluminiu primar din Rusia.
Statele Unite şi Marea Britanie au interzis în acest an importul de metale produse în Rusia, dar UE a refuzat să adopte o măsură similară din cauza rezistenţei unor state membre, inclusiv Franţa, despre care două surse au declarat că nu se mai opune ideii.
Până acum, UE a interzis doar produsele din aluminiu, inclusiv sârmele, tuburile şi foliile, care reprezintă mai puţin de 15% din importurile UE de aluminiu, un metal utilizat în industria transporturilor, ambalajelor şi construcţiilor.