Discuţiile de la Baku sunt în pragul colapsului, susţin surse citate de BBC. Se pare că reprezentanţii ţărilor mai puţin dezvoltate au respins oferta făcută de ţările bogate. Ar fi vorba despre suma de 300 de miliarde de dolari pe care grupul ţărilor sărace o consideră mult prea mică. Sursele spun că ţările menţionate solicită cel puţin 500 de miliarde de dolari. De aceea, summitul din Azerbaidjan ar putea fi întrerupt, astfel încât discuţiile să fie reluate ulterior, la următoarea întâlnire organizată de ONU.
Delegaţiile de la summitul COP29 privind schimbările climatice au fost avertizate încă de la început că „partea cea mai grea” o reprezintă discuţiile privind sumele de bani care ar trebui să fie furnizate ţărilor în curs de dezvoltare pentru a le ajuta să facă faţă schimbărilor climatice.
Principala sarcină a discuţiilor din acest an este să se stabilească ce formă va lua această finanţare, cine va plăti şi cât de mult. Ţările bogate şi cele în curs de dezvoltare sunt puternic divizate cu privire la la noul obiectiv. Acesta va înlocui o promisiune a ţărilor dezvoltate pentru 2020, făcută cu doi ani întârziere, de a furniza 100 de miliarde de dolari pe an pentru combaterea schimbărilor climatice. Iniţial, reprezentanţii ţărilor în curs de dezvoltare au cerut ca naţiunile bogate să furnizeze o sumă mult mai mare, în jur de 1,3 trilioane de dolari pe an.