Summitul NATO. Declaraţia summitului a fost emisă. Rusia rămâne cea mai semnificativă şi directă ameninţare la adresa securităţii Aliaţilor. China şi Iran menţionate. NATO cere Rusiei să-şi retragă toate forţele din Republica Moldova şi Georgia, staţionate acolo fără acordul lor

Summitul NATO. Declaraţia summitului a fost emisă. Rusia rămâne cea mai semnificativă şi directă ameninţare la adresa se
📅 2024-07-18

UPDATE A fost emisă declaraţia summit-ului NATO

Principalele puncte:

UPDATE Ţările NATO au convenit că Ucraina se află pe o cale „ireversibilă” către aderare

Ţările NATO au convenit să declare că Ucraina se află pe o "cale ireversibilă" către aderare, potrivit unui raport.

Într-o declaraţie finală a summitului NATO, ţările vor conveni să sprijine Ucraina pe "calea sa ireversibilă către integrarea euro-atlantică deplină, inclusiv aderarea la NATO", a raportat AFP, citând surse diplomatice.

Declaraţia va repeta, de asemenea, formularea anterioară potrivit căreia Ucraina va primi o invitaţie oficială de aderare "atunci când aliaţii sunt de acord şi condiţiile sunt îndeplinite", au precizat sursel, notează The Guardian.

UPDATE Joe Biden: NATO „poate şi va apăra fiecare centimetru de teritoriu"

„Fiecare membru NATO se angajează să îşi facă partea pentru a menţine alianţa puternică. Putem şi vom apăra fiecare centimetru din teritoriul NATO şi o vom face împreună”, este afirmaţia lui Joe Biden de la finalul discursului său de la reuniunea Consiliului Nord-Atlantic.

Potrivit The Guardian, el afirmă că liderii NATO se vor asigura că alianţa va fi întotdeauna pregătită "pentru orice ameninţări cu care ne vom confrunta".

Biden le mulţumeşte tuturor membrilor NATO pentru angajamentul lor faţă de securitatea comună.

UPDATE Biden: „Astăzi, suntem mai puternici decât am fost vreodată"

Preşedintele american Joe Biden preia cuvântul în cadrul summitului şi începe prin a-l cita pe unul dintre predecesorii săi, Harry S. Truman, şi spune că NATO a fost creată acum 75 de ani în speranţa de a crea un "scut împotriva agresiunii şi a fricii de agresiune".

În ultimii 75 de ani, ţările au crescut şi au prosperat în spatele scutului Nato, spune Biden. "Astăzi, suntem mai puternici decât am fost vreodată".

Biden spune că, de când a devenit preşedinte, NATO şi-a dublat numărul de grupuri de luptă în flancul estic, iar Finlanda şi Suedia s-au alăturat alianţei.

Numărul aliaţilor care cheltuiesc cel puţin 2% pentru apărare a trecut de la 9 la 23, spune Biden. "Acest lucru nu s-a întâmplat întâmplător, ci prin alegere".

UPDATE Stoltenberg: Sprijinul pentru Ucraina "nu este caritabil", ci este în interesul securităţii NATO

Jens Stoltenberg, secretarul general al NATO, spune că liderii reuniţi la summit vor "lua decizii pentru securitatea noastră viitoare".

Ţările NATO vor spori, de asemenea, sprijinul pentru Ucraina "prin stabilirea unei coordonări NATO şi a asistenţei şi formării în domeniul securităţii pentru Ucraina", precum şi prin "asigurarea unui sprijin susţinut pe termen lung", notează The Guardian.

Stoltenberg a afirmat, în cadrul discursului său, că „Sprijinul pentru Ucraina nu este caritate. Este în propriul nostru interes de securitate.”

El afirmă că NATO va consolida, de asemenea, parteneriatele din Indo-Pacific "pentru a împinge împotriva alinierii crescânde a Rusiei, Chinei, Iranului şi Coreei de Nord".

Pretenţia României este ca atunci când donează sisteme de mare capacitate, de genul Patriot, să fie compensată în mod rezonabil, spune preşedintele Klaus Iohannis, prezent la Summitul NATO de la Washington.

„Sprijinim Ucraina, donăm Patriot, ajutăm Moldova, ajutăm şi pe alţii din regiune pentru că putem şi pentru că noi considerăm că aşa este corect. Iar pentru că noi putem este o afirmaţie pe care cred că toată lume o înţelege aşa cum trebuie.

„Pretenţia noastră (a României - n.r.) este ca atunci când donăm sisteme de mare capacitate, gen Patriot, este să fim compensaţi rezonabil. Aceste lucruri se negociază şi în aceste zile cu partenerul american, cu NATO şi deja s-au obţinut primele progrese, când se finalizează discuţia vom face publice discuţiile. Vom fi într-o situaţie bună şi după”, a mai spus Iohannis.

UPDATE Declaraţie Comună privind Avioanele F-16 pentru Ucraina din partea Preşedintelui SUA, Joseph R. Biden, Prim-ministrului Olandei, Dick Schoof, şi Prim-ministrului Danemarcei, Mette Frederiksen

Co-liderii Coaliţiei pentru Capacitatea Forţelor Aeriene au lucrat intens pentru a furniza Ucrainei avioane de luptă F-16 operaţionale. Guvernul danez şi cel olandez, cu sprijinul Statelor Unite, sunt în proces de a dona Ucrainei avioane F-16 de fabricaţie americană.

 

Transferul acestora este deja în desfăşurare, iar Ucraina va avea capacitatea de a zbura cu ele începând din această vară. Detalii suplimentare nu pot fi oferite în acest moment din cauza problemelor de securitate operaţională.

 

Coaliţia este recunoscătoare Belgiei şi Norvegiei Belgiei şi Norvegiei pentru angajamentul de a furniza avioane suplimentare şi celorlalţi membri ai Air Force Capability Coalition pentru sprijinul acordat. 

 

Se confirmă intenţia Coaliţiei de a îmbunătăţi capacităţile aeriene ale Ucrainei prin adăugarea de escadroane de aeronave moderne F-16 multirol de a patra generaţie. În plus, se va sprijini formarea suplimentară a piloţilor pentru a creşte eficienţa operaţională.

 

Eforturile Coaliţiei vor continua să se concentreze pe sprijinirea capacităţii Ucrainei de a se apăra împotriva agresiunii ruse, asigurându-se că beneficiază de tehnologia şi resursele necesare pentru a face faţă provocărilor actuale.

 

UPDATE 

Ţările membre NATO au ajuns la un acord în cadrul summitului de la Washington, conform unor informaţii citate de Reuters.

 

Secretarul de Stat al SUA, Antony Blinken, a confirmat că Danemarca şi Ţările de Jos au început transferul avioanelor de luptă F-16 către Ucraina, iar Statele Unite şi aliaţii lor sunt în proces de expediere a acestora către Kiev, cu sosirea acestora programată pentru această vară.

 

Problema admiterii Ucrainei la NATO nu va fi considerată rezolvată, chiar dacă declaraţia finală a summit-ului reflectă ireversibilitatea acestui proces, a spus ministrul de externe ungar, Peter Szijjarto.

 

Totodată, Casa Albă a confirmat că Statele Unite şi aliaţii săi vor anunţa intenţia de a furniza Ucrainei sprijin financiar de cel puţin 40 de miliarde de euro în 2025, subliniind angajamentul crescut al alianţei în sprijinul Ucrainei în contextul conflictului cu Rusia.

Ştirea iniţială

Jens Stoltenberg, secretarul general al NATO, s-a adresat reporterilor la Washington, subliniind semnificaţia summitului, scrie The Guardian. Descriindu-l ca pe un eveniment istoric, el a subliniat că alianţa nu va sărbători doar cea de-a 75-a aniversare, ci va lua şi decizii cruciale pentru viitorul său.

În ceea ce priveşte Ucraina, Stoltenberg a anunţat că se aşteaptă ca aliaţii să fie de acord asupra unui pachet cuprinzător de sprijin. Acest pachet, a detaliat el, va consta în cinci componente esenţiale:

- Asistenţă şi instruire pentru securitate din partea Comandamentului NATO: Comandamentul NATO va oferi asistenţă pentru securitate şi instruire pentru a întări capacităţile de apărare ale Ucrainei.

- Angajament de suport pe termen lung: Aliaţii vor promite un sprijin continuu pe termen lung pentru a asigura ajutorul şi stabilitatea constantă pentru Ucraina.

- Anunţuri imediate de sprijin: Vor exista noi anunţuri de sprijin imediat, cu un accent deosebit pe măsurile de apărare aeriană.

- Acorduri bilaterale de securitate: Vor fi stabilite noi acorduri bilaterale de securitate pentru a îmbunătăţi cadrul de securitate al Ucrainei.

- Eforturi de interoperabilitate: Eforturile vor fi intensificate pentru a îmbunătăţi interoperabilitatea, asigurându-se că forţele ucrainene pot opera fără probleme alături de aliaţii NATO.

Stoltenberg a subliniat că aceste elemente constituie împreună un parcurs robust pentru aderarea Ucrainei la NATO. El şi-a exprimat încrederea că aliaţii vor reafirma angajamentul lor faţă de viitoarea aderare a Ucrainei la alianţă.

Pentru mai multe detalii, va invitam sa vizitati stirea originala.
📈 ROBOTFX MetaTrader Expert Advisors and Indicators to maximize profits and minimize the risks

Ultimele stiri mediafax

Banca Centrală Europenă nu mai umblă la dobânzi după scăderea istorică din iunie

Banca Centrală Europenă (BCE) a menţinut rata dobânzii de politică monetară la 3,75%, scrie FT, citat de Ziarul Financiar.

„Situaţia este critică": Un club legendar din Franţa riscă să fie lichidat şi să dipară

Preşedintele clubului de fotbal francez Girondins Bordeaux, Gérard Lopez, a recunoscut pentru Le Parisien că există riscul ca legendarul club francez să fie "lichidat şi să dispară". Conducerea formaţiunii încearcă să strângă 42 de milioane de euro în următoarele cinci zile. ...

Tulcea: O viitură a surprins 12 autoturisme şi un microbuz

O viitură a surprins joi după-amiază 12 autoturisme şi un microbuz. Circulaţia pe DN 22D este blocată.

Tinerii care consumă zilnic două pahare cu băuturi carbogazoase, de două ori mai expuşi cancerului

Tinerii care consumă două pahare cu băuturi carbogazoase în fiecare zi ar putea fi de două ori mai expuşi riscului de a face cancer intestinal înaintea vârstei de 50 de ani, arată un studiu.

O nouă infecţie descoperită în China este „nemaiîntâlnită la om” şi „de rău augur pentru viitor”

O ciupercă patogenă necunoscută anterior, capabilă să infecteze oamenii, a fost descoperită de oamenii de ştiinţă chinezi. Numită Rhodosporidiobolus fluvialis, ciuperca a fost identificată în eşantioane clinice provenite de la doi pacienţi internaţi, fără legătură între ei.

Ultimele gadgeturi electronice si telefoane mobile

Aici gasesti ultimele descoperiri tehnologice si cele mai noi gadgeturi smart, precum si cele mai performante telefoane mobile, tablete, laptopuri..