SUA îşi consolidează sprijinul pentru apărarea Ucrainei printr-un nou pachet de asistenţă de securitate aprobat recent. Potrivit purtătorului de cuvânt al Consiliului Naţional de Securitate, John Kirby, pachetul include sisteme suplimentare de apărare aeriană, artilerie, drone şi vehicule blindate pentru a sprijini eforturile Kievului.
Un tribunal controlat de Rusia în regiunea ocupată Doneţk l-a condamnat pe Mikhail Karimov, un rezident de 20 de ani din Mariupol, la 11 ani într-o colonie penală cu regim strict. Consiliul Orăşenesc Mariupol a raportat sentinţa pe 12 decembrie, invocând acuzaţii de spionaj împotriva lui Karimov.
Până în decembrie 2024, 301 de femei civile ucrainene se află în captivitate rusească, potrivit Olhei Skrypnyk, lidera Grupului de Drepturi ale Omului din Crimeea (CHRG). Dintre acestea, 25 au fost reţinute înainte de invazia Rusiei, iar 276 au fost luate în captivitate ulterior. Skrypnyk a prezentat aceste date pe 11 decembrie.
În cadrul unei întâlniri cu Dmitry Medvedev, vicepreşedintele Consiliului de Securitate al Rusiei, pe 12 decembrie, preşedintele chinez Xi Jinping a reafirmat poziţia Chinei cu privire la soluţionarea conflictului din Ucraina, conform Ministerului de Externe al Chinei.
Ambasadorul Franţei în Ucraina, Gael Veyssiere, şi-a exprimat încrederea că politica de sprijin a Franţei pentru Ucraina va rămâne neschimbată după numirea unui nou prim-ministru, potrivit informaţiilor Interfax-Ucraina din 12 decembrie.
Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) a introdus o garanţie de 116 milioane de dolari pentru a sprijini asigurarea riscurilor de război în Ucraina. Noua linie de finanţare „Facilitatea de Garanţie pentru Reconstruirea şi Redresarea Ucrainei” va ajuta în principal companiile de reasigurare în gestionarea riscurilor legate de transportul terestru, cu un accent pe întreprinderile mici şi mijlocii.
Premierul polonez Donald Tusk a respins zvonurile privind o posibilă misiune de menţinere a păcii în Ucraina în timpul unei conferinţe de presă cu preşedintele francez Emmanuel Macron, pe 12 decembrie. Tusk a subliniat că „nu sunt planificate astfel de acţiuni în prezent.”
Ungaria nu a avut discuţii cu Ucraina despre un armistiţiu de Crăciun sau un schimb de prizonieri, a declarat Dmytro Lytvyn, consilier pentru comunicare prezidenţială.
Referindu-se la recenta convorbire telefonică dintre premierul ungar Viktor Orban şi preşedintele rus Vladimir Putin, Lytvyn a precizat că partea ungară „nu a discutat nimic” cu Ucraina şi „nu a avertizat despre contactele sale cu Moscova.”
Preşedinte american ales Donald Trump şi-a exprimat opoziţia fermă faţă de utilizarea de către Ucraina a rachetelor furnizate de SUA pentru atacuri în teritoriul rus.
„Nu sunt deloc de acord cu trimiterea rachetelor la sute de mile în interiorul Rusiei. De ce facem asta?” a declarat Trump într-un interviu pentru Time. Cu toate acestea, el a sugerat că nu va „abandona” Kievul.
Mikhail Şatski, un inginer rus implicat în modernizarea rachetelor utilizate împotriva Ucrainei, a fost ucis în apropiere de Moscova, conform unei surse din Forţele de Apărare ale Ucrainei. Informaţia a fost dezvăluită publicaţiei The Kyiv Independent pe 12 decembrie.
Cancelarul german Olaf Scholz a declarat că este gata să discute din nou cu preşedintele rus Vladimir Putin după precedenta convorbire telefonică cu acesta de la jumătatea lunii noiembrie, a relatat ziarul german Die Zeit.
„O voi face din nou. Dar nu trebuie să ne facem iluzii în această privinţă”, a declarat Scholz, în ciuda faptului că şi-a exprimat mai devreme frustrarea cu privire la faptul că Putin «şi-a repetat toate formulele» în timpul convorbirii lor telefonice de la jumătatea lunii noiembrie.
Miniştrii de externe europeni ai NATO au început să discute un plan de creştere treptată a obiectivului de cheltuieli pentru apărare al alianţei de la 2% din PIB la 3% până în 2030, relatează Financial Times.
Potrivit surselor Financial Times, membrii alianţei îşi vor creşte mai întâi cheltuielile la 2,5% din PIB, înainte de a ajunge la 3% până în 2030.
Numărul membrilor care îndeplinesc actualul nivel de cheltuieli de 2% a crescut la 23 în acest an, dar unele ţări precum Spania sau Italia încă nu reuşesc să atingă acest punct de referinţă.
Pregătirea pentru alegerile din Ucraina după ridicarea legii marţiale şi modificarea legislaţiei va dura între 4 şi 6 luni, relatează Ukrainska Pravda.
Dacă nu există schimbări pentru o perioadă lungă de timp, sistemul devine ca o oală sub presiune şi începe să se autodistrugă. În acest moment, simţim cu adevărat cât de mult trebuie să eliberăm aburul, atât în societate, cât şi în sfera politică. De aceea cred că toată lumea este atât de concentrată asupra ideii de a organiza alegeri în primăvară”, a declarat un deputat guvernamental într-un interviu acordat publicaţiei Ukrainska Pravda.
În prezent, legislaţia din Ucraina stipulează că alegerile sunt interzise în timp ce ţara se află în război. Prin urmare, pentru a organiza alegeri în primăvară sau în orice alt moment, fie legislaţia trebuie să fie modificată, fie legea marţială trebuie ridicată.
Rusia va răspunde cu siguranţă la cea mai recentă utilizare de către Ucraina a rachetelor ATACMS de fabricaţie americană pentru a lovi teritoriul rus, a declarat joi Kremlinul, scrie agenţia Reuters.
Rusia a declarat miercuri că Ucraina a lovit un aerodrom militar din Marea Azov cu şase rachete balistice ATACMS fabricate în SUA, o mişcare care ar putea determina Moscova să lanseze o altă rachetă hipersonică experimentală cu rază intermediară de acţiune asupra Ucrainei.
Nu este clar exact cum va răspunde Rusia.
Rusia şi-a avertizat cetăţenii miercuri să evite călătoriile în SUA, Canada şi majoritatea naţiunilor UE, din cauza „confruntării în creştere” cu SUA, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, în cadrul unui briefing de presă, scrie Kyiv Independent.
Zaharova i-a îndemnat pe ruşi să evite călătoriile în SUA, Canada şi majoritatea ţărilor din U.E., afirmând că călătoriile în SUA în special sunt „pline de riscuri serioase”.
Rusia cumpără anual mii de puşti occidentale şi milioane de cartuşe de la companii din Uniunea Europeană şi Statele Unite, în ciuda pachetelor de sancţiuni impuse încă de la începutul invaziei în Ucraina, relatează The Insider.
O investigaţie comună a The Insider, Investigace.cz, IrpiMedia şi Vlast.kz a arătat că, în ultimii trei ani, companii din UE, SUA şi Turcia au crescut exporturile de arme către ţări din Asia Centrală precum Armenia, Georgia, Kazahstan, Kârgâzstan şi Uzbekistan. Armele sunt probabil reexportate în Rusia prin intermediul acestor ţări, ceea ce permite eludarea sancţiunilor.
Rusia ar putea lovi din nou Ucraina cu racheta sa balistică experimentală cu rază medie de acţiune Oreshnik, a anunţat Sabrina Singh, purtător de cuvânt adjunct al Departamentului american al Apărării, în timpul unui briefing la Pentagon.
Singh a declarat că, dacă Rusia lansează Oreshnik, aceasta nu va fi „o schimbare de joc pe câmpul de luptă”, ci mai degrabă „o altă încercare de a provoca daune şi victime în Ucraina”, notează Ukrainska Pravda.
Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski l-a criticat pe prim-ministrul Ungariei, Viktor Orban, după conversaţia telefonică de o oră avută cu preşedintele rus Vladimir Putin, în timpul căreia cei doi au discutat despre războiul din Ucraina.
Potrivit Kyiv Independent, Zelenski a făcut apel la „a nu juca pe propria imagine în detrimentul unităţii”, ci „pentru succesul comun”. El a adăugat că discuţiile despre războiul din Ucraina nu pot avea loc fără reprezentanţii săi.