Ucraina a folosit rachete ATACMS cu rază lungă de acţiune furnizate de SUA pentru a lovi ţinte din Rusia, a declarat jurnaliştilor John Kirby, purtătorul de cuvânt al Consiliului Naţional de Securitate al SUA.
Confirmarea Washingtonului a venit la câteva zile după rapoartele conform cărora Kievul a lansat rachete ATACMS asupra unei instalaţii militare din Karachev, regiunea Briansk. Atacuri cu rachete de fabricaţie occidentală au fost raportate şi în regiunea Kursk.
„În acest moment, ei (soldaţii ucraineni) au capacitatea de a utiliza ATACMS pentru a se apăra în caz de necesitate imediată. Este de înţeles că acest lucru a avut loc în Kursk şi în jurul acestuia”, a declarat Kirby.
„Am schimbat orientările şi le-am dat indicaţii că le pot folosi pentru a lovi aceste tipuri specifice de ţinte”.
Potrivit structurilor ucrainene de informaţii, Rusia s-ar pregăti pentru un atac de proporţii asupra oraşului Zaporojie, care se află la 30 de km de front. Nu este foarte clar când ar putea avea loc acest atac, însă pare să fie inevitabil, întrucât unul dintre cele trei centre industriale ucrainene din ţară se află în oraş, iar ucrainenii consideră că le este vital pentru funcţionarea statului, astfel că ruşii ar putea să încerce să-l ocupe.
Ucrainenii plantează, astfel, mine în teren, pun obstacole şi construiesc structuri făcute din beton şi fier, ceva mai puternice decât cele instalate în provincia Doneţk. Însă nu toţi comandanţii ucraineni cred că Rusia ar putea ataca Zaporojie. Colonelul Oleskii Khilchenko, comandantul brigăzii Spartan, recent dislocată în Zaporojie, crede că Rusia se concentrează pe alte zone ale frontului, întrucât ar fi trimis două divizii în apropiere de Zaporojie, pentru un atac, dar jumătate din ei au fost scoşi din zonă şi trimişi în Kursk.
Deputatul Maksym Tkachenko, membru al comisiei pentru drepturile omului şi eliberarea teritoriilor ocupate, a revenit asupra declaraţiei sale anterioare referitoare la numărul persoanelor dislocate intern (PDI) care se întorc în regiunile ocupate. Tkachenko şi-a recunoscut greşeala, afirmând: "Am vorbit greşit, aşa că îmi retrag cuvintele."
Brigada a 3-a de Asalt a Ucrainei a anunţat că a eliberat satul Kopanky din regiunea Harkov. În timpul operaţiunii, au fost capturaţi şapte prizonieri de război, membri ai Armatei 1 de Tancuri a Rusiei, conform unui raport publicat pe canalul de Telegram pe 25 noiembrie.
În ultimele 24 de ore, cinci persoane, inclusiv un băiat de 13 ani, au fost rănite în urma atacurilor ruseşti în Ucraina. Forţele aeriene ucrainene au anunţat că apărarea antiaeriană a doborât 71 dintre cele 145 de drone lansate peste noapte de Rusia. Alte 71 de drone au fost ”neutralizate” cu ajutorul mijloacelor de război electronic, potrivit unui comunicat.
Un cetăţean britanic ar fi fost capturat de forţele ruse în timp ce lupta pentru Ucraina. Pe 24 noiembrie, pe canale ruseşti de Telegram a început să circule un videoclip cu un bărbat îmbrăcat în uniformă militară, care se identifică drept James Scott Rhys Anderson, un fost soldat al armatei britanice, în vârstă de 22 de ani.
Pe 25 noiembrie, Rusia a lansat un atac cu rachete asupra zonei centrale a Odessei, provocând victime, a anunţat guvernatorul Oleh Kiper. Au fost rănite a cel puţin 11 persoane.
Pe 25 noiembrie, un depozit de petrol al companiei Kaluganefteprodukt, utilizat pentru susţinerea agresiunii ruseşti în Ucraina, a fost lovit de drone ucrainene în jurul orei 00:30. Atacul a dus la o serie de explozii şi un incendiu, potrivit unei surse.
Pe 25 noiembrie, Rusia a lansat un atac asupra zonei centrale a oraşului Harkov, provocând rănirea a cel puţin 13 persoane, a anunţat primarul Ihor Terekhov.
Forţele ruse au înregistrat 732.350 de victime în războiul din Ucraina începând cu 24 februarie 2022, potrivit unui raport al Statului Major ucrainean. Printre acestea, 1.610 sunt pierderi suferite în ultimele 24 de ore.
Ucraina lucrează activ la dezvoltarea propriilor bombe aeriene ghidate, a raportat pe 24 noiembrie Anatolii Barhylevych, şeful Statului Major al Forţelor Armate Ucrainene.
Lituania a livrat un alt pachet de ajutor militar Ucrainei, a anunţat Ministerul Apărării Naţionale din Lituania pe 24 noiembrie.
„Inamicul încearcă să spargă frontul în sudul regiunii Doneţk, acolo unde se întâlnesc regiunile Doneţk şi Dnipropetrovsk,” a declarat Vladyslav Voloshyn, purtătorul de cuvânt al Comandamentului Sud al armatei ucrainene, pe 24 noiembrie.
„Lumea dispune de sisteme de apărare antiaeriană capabile să facă faţă unor astfel de ameninţări”, a declarat preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, referindu-se la noua rachetă balistică Oreshnik a Rusiei. Zelenski a precizat că experţii analizează în prezent resturile acestei arme.
Mike Waltz, nominalizat de Donald Trump pentru funcţia de consilier pe securitate naţională, a declarat pe 24 noiembrie că este necesară oprirea escaladării conflictului din Ucraina. „Trebuie să restabilim descurajarea, să readucem pacea şi să acţionăm proactiv în faţa acestei spirale de escaladare, în loc să reacţionăm la ea”, a subliniat Waltz.
Aproximativ 150.000 de ucraineni strămutaţi intern au revenit în regiunile aflate sub ocupaţie rusă, potrivit deputatului Maksym Tkacenko. El a subliniat că sprijinul insuficient oferit de stat este unul dintre motivele care îi determină pe oameni să se întoarcă în aceste zone, scrie The Kyiv Independent.