Guvernul a anunţat vineri că anul viitor va adopta o lege care va împiedica entităţile care „nu împărtăşesc valorile ţării” să folosească Noua Zeelandă ca bază pentru utilizarea sateliţilor.
Zona în care se află ţara, dar şi cerul mai mult senin fac din Noua Zeelandă un loc foarte bun pentru lansarea şi monitorizarea sateliţilor. De exemplu, Agenţia Spaţială Europeană se numără printre entităţile care supraveghează spaţiul de la sol, din Noua Zeelandă.
În luna septembrie, serviciul de informaţii din Noua Zeelandă şi-a exprimat îngrijorarea cu privire la unele entităţi străine care doresc să dezvolte infrastructura spaţială, care „ar putea dăuna intereselor Noii Zeelande”.
Raportul nu spune ce ţară sau ce entităţi ar reprezenta o ameninţare pentru Noua Zeelandă. Totuşi, în altă parte a documentului se vorbeşte despre China considerată a fi „o preocupare complexă”.
„Noile reglementări sunt menite să împiedice înfiinţarea sau utilizarea infrastructurii spaţiale la sol în Noua Zeelandă de către entităţi care nu împărtăşesc valorile sau interesele noastre”, au anunţat reprezentanţii Guvernului prin intermediul unui comunicat preluat de Reuters.
Noua Zeelandă, membră a grupării de securitate Five Eyes, alături de Statele Unite ale Americii, Regatul Unit, Australia şi Canada, are o mică industrie spaţială comercială care creşte rapid cu sprijinul guvernului.