Maia Sandu şi premierul Dorin Recean au efectuat joi o vizită de lucru la Varniţa, în Zona de Securitate a Republicii Moldova.
Cele 14 localităţi din stânga Nistrului aflate sub jurisdicţia Chişinăului vor fi asigurate cu resurse energetice până la conectarea acestora la reţelele gestionate de autorităţile constituţionale, a spus Maia Sandu, potrivit agenţiei Moldpres.
„Am ascultat situaţia din fiecare localitate şi am notat care sunt necesităţile imediate. Am înţeles că este nevoie de sprijin sub formă de lemne, peleţi şi generatoare. Am discutat şi o soluţie care nu poate fi realizată imediat, dar care este foarte importantă: vom oferi mai multă autonomie instituţiilor care vor avea centrale pe biomasă. Asta înseamnă centrale pe biomasă. Aşteptăm acum ca Ministerul Infrastructurii şi Dezvoltării Regionale şi primăriile să pregătească aceste proiecte pentru mai multe instituţii publice din stânga Nistrului, astfel încât să putem oferi autonomie pentru şcoli, grădiniţe, primării şi alte instituţii publice”, a spus Maia Sandu.
Preşedinta Republicii Moldova a dat asigurări că până la interconectarea reţelelor, autorităţile vor continua să ofere cetăţenilor din stânga Nistrului ajutoare sub formă de generatoare, medicamente şi alte resurse necesare. Maia Sandu a spus că a vorbit cu preşedintele Ucrainei despre furnizarea cărbunelui.
„Am discutat ieri cu preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, despre o potenţială soluţie prin care Ucraina să furnizeze cărbune pentru întreprinderea de generare a energiei electrice din stânga Nistrului. Astfel, regiunea ar putea produce electricitate, iar stânga Nistrului s-ar achita cu Ucraina prin livrarea de electricitate. Guvernele de la Chişinău şi Kiev urmează să discute detaliile acestei potenţiale soluţii”, a adăugat Maia Sandu.
Maia Sandu a subliniat că aeastă criză e provocată de Federaţia Rusă, după ce Gazprom a decis unilateral să oprească livrările de gaz.
CITEŞTE ŞI: Volodimir Zelenski spune că Ucraina va ajuta Republica Moldova în contextul agravării crizei energetice