Cabinetul cancelarului Olaf Scholz urmează să aprobe miercuri un proiect de modificare a Legii Securităţii Aviaţiei, care va permite armatei să folosească forţa împotriva dronelor pentru a preveni accidente grave sau atacuri. Până acum, autorităţile s-au bazat pe perturbatoarele de semnal pentru neutralizarea dronelor, însă modelele recente par rezistente la această tehnologie.
Ministrul de Interne, Nancy Faeser, şi ministrul Apărării, Boris Pistorius, au convenit asupra acestei măsuri după ce drone neidentificate au fost observate în spaţiul aerian restricţionat din apropierea unor centrale energetice, fabrici şi baze militare, inclusiv baza aeriană americană de la Ramstein, unde dronele au fost înregistrate zburând cu viteze de peste 200 km/h.
Sursele sugerează că aceste drone sunt operate de un actor statal şi ar putea avea scopuri de sabotaj sau terorism. Proiectul de lege nu numeşte explicit nicio ţară, dar autorităţile germane suspectează Rusia şi China.
Noua modificare legislativă permite autorităţilor locale să solicite intervenţia armatei dacă situaţia o impune. În prezent, legislaţia permite armatei să tragă doar asupra aeronavelor militare străine în condiţii stricte.
Drone militare suspecte au fost observate în mai multe rânduri, inclusiv în noiembrie, când o dronă a fost detectată aproape de portavionul britanic Queen Elizabeth în portul Hamburg. În acel incident, armata germană a activat un perturbator de semnal HP-47 „Effektor”, după care drona a părăsit zona.
În ultimele luni, incidente similare au fost raportate în jurul unor infrastructuri critice din Suedia, Regatul Unit şi statele baltice. Deşi activitatea s-a redus treptat, autorităţile europene rămân în alertă şi monitorizează posibilele acte de spionaj sau sabotaj.