Georgia l-a învestit duminică pe Mihail Kavelashvili în funcţia de preşedinte, pe fondul acuzaţiilor de furt al alegerilor sale, scrie Deutsche Welle.
Ceremonia de învestire în funcţie a fost una scurtă şi s-a desfăşurat cu uşile închise, iar cei care au luat parte la moment au fost, printre alţii, şi membrii familiei sale.
„Istoria noastră arată clar că, după nenumărate lupte pentru a ne apăra patria şi tradiţiile, pacea a fost întotdeauna unul dintre principalele obiective şi valori ale poporului georgian”, a declarat Kavelashvili în timpul discursului său după depunerea jurământului.
Principalele patru grupuri de opoziţie din Georgia l-au respins pe Kavelashvili şi au boicotat parlamentul, scrie BBC.
Kavelashvili este un fost deputat al partidului Visul Georgian şi a fost singurul candidat pentru această funcţie.
„Rămân singurul preşedinte legitim”
Mandatul preşedintei Salome Zourabichvili se încheie pe 29 decembrie, iar luni, 30 decembrie, este de aşteptat ca Kavelashvili să preia conducerea ţării. Cu toate acestea, preşedinta pro-europeană a refuzat să demisioneze şi a anunţat că se alătură protestelor.
„Rămân singurul preşedinte legitim”, a declarat ea miilor de demonstranţi pro-UE. „Voi părăsi palatul prezidenţial şi voi sta alături de voi, purtând cu mine legitimitatea, steagul şi încrederea voastră”.
Situaţia politică din Georgia devine din ce în ce mai tensionată, după ce partidul de guvernământ Visul Georgian a câştigat alegerile parlamentare desfăşurate în luna octombrie, considerate de către opoziţie şi de către scena politică internaţională ca fiind fraudate. Formaţiunea a anunţat şi că a suspendat negocierile de aderare a ţării la UE până în 2028, fapt care a generat proteste ample în toată ţara şi a dus la sute de arestări.