COMENTARIU Lelia Munteanu: Siria, încă în umbra haosului. Înălţimile Golan – o "piatră de poticnire"

COMENTARIU Lelia Munteanu: Siria, încă în umbra haosului. Înălţimile Golan – o "piatră de poticnire"
📅 2024-12-18

După fuga lui Assad la Moscova, în Siria umbra haosului nu s-a risipit încă. Există prea puţine certitudini, plutind într-o mare de echivoc.

 

Ce ştim cu certitudine este că, în coordonare cu Statele Unite, dar şi cu Rusia, Israelul a efectuat sute de raiduri pentru curăţarea terenului de armament, inclusiv depozite de armament chimic, raidurile extinzându-se asupra întregii infrastructuri militare a fostului regim. Demersul este salutar, ştiut fiind că, înainte căderea lui Bashar al-Assad, Siria fusese raiul jihadiştilor de pretutindeni, cum era odinioară Afganistanul. Exceptând aşa-numita Armată Liberă Siriană (singura grupare laică, alcătuită din dezertorii armatei regulate, cei care, începând din 2011, au refuzat să îndrepte armele împotriva propriului popor revoltat), zecile de grupări rebele sunt mişcări jihadiste, cărora li s-ar putea alătura altele, atrase de această perioadă de instabilitate. Temerea ca arsenealul lui Assad să nu cadă în mâinile acestora a fost perfect justificată.

 

Cert este că liderul facţiunii care a condus ofensiva victorioasă asupra Damascului, Hayʼat Tahrir al-Sham (Organizaţia pentru Eliberarea Levantului) şi-a abandonat numele de război, Abu Muhammad al-Golani, reluându-şi adevăratul nume -  Ahmed Hussein al-Shar'aa. Mai mult, declaraţiile sale sunt cât se poate de reţinute şi echilibrate.

 

Aproape cert, dată fiind componenţa celor care au cucerit puterea, Siria se îndreaptă spre o republică islamică sunnită. Cum vor putea fi însă  împăcate diversele etnii şi denominaţiuni religioase de pe teritoriul ţării (condusă până pe 7 decembrie de o dinastie alauită – o formă de şiism – cu o populaţie preponderent sunnită).

 

O altă certitudine, oricând inflamabilă, este problema Înălţimilor Golan, în a căror zonă-tampon trupele israeliene s-au instalat deja şi, conform declaraţiei ministrului Apărării, Israel Katz, vor rămâne până la primăvară.   

 

Înălţimile Golan (un platou strategic) este un teritoriu sirian ocupat de  de Israel în urma Războiul[l1] ui de Şase Zile din 1967, anexat apoi în 1981, acţiune recunoscută unilateral, în 2019, de Administraţia Trump.

 

Ieri, cabinetul premierului Netanyahu a anunţat că Guvernul a aprobat finanţarea (cu echivalentul a peste 10 milioane de dolari) pentru "dezvoltarea demografică a Golanului", mai precis şi-a anunţat intenţia de a dubla numărul coloniştilor din zonă, actualmente 30.000 (pe lângă cei 23.000 de druzi).

 

Imaginea de mai sus datează din 2019. Netanyahu indica perspectiva asupra Israelului pe care o oferă Înălţimile Golan, argumentând importanţa strategică a acestui perimetru pentru ţara sa.

 

 

Pentru mai multe detalii, va invitam sa vizitati stirea originala.
📈 ROBOTFX MetaTrader Expert Advisors and Indicators to maximize profits and minimize the risks

Ultimele stiri mediafax

Marius Lulea, prim-vicepreşedintele AUR: Salutăm poziţionarea USR împotriva lui Klaus Iohannis

În urma declaraţiei USR în care se anunţa poziţionarea împotriva preşedintelui Klaus Iohannis, cerându-i acestuia demisia, Marius Lulea, prim-vicepreşedintele AUR, a spus că partidul său „salută” decizia Uniunii Salvaţi România, adăugând că „România are nevoie de o guvernare patriot...

Iohannis, despre întâlnirea cu Zelenski la care România nu participă: Mi se pare un pic neobişnuit

Iohannis cheamă partidele la consultări „când va exista claritate în negocieri”

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat miercuri că va convoca partidele pentru consultări la Cotroceni doar după ce va exista claritate în negocierile care se poartă pentru formarea coaliţiei.

Iohannis: Eu nici nu pot să plec. Dacă aş pleca, ar trebui să o fac prin demisie

Klaus Iohannis a declarat, miercuri, că îşi susţine în continuare afirmaţia potrivit căreia va rămâne în funcţie până când va fi ales un nou preşedinte, în cadrul unei declaraţii de presă susţinute înaintea participării sale la Summitul UE-Balcanii de Vest de la Bruxelles.

Klaus Iohannis: Următoarele alegeri vor avea mai multă transparenţă, lecţiile au fost învăţate

Preşedintele Klaus Iohannis a vorbit miercuri despre lecţiile învăţate în urma recentelor alegeri şi ingerinţele străine identificate în procesul electoral, înainte de participarea la Summitul UE-Balcanii de Vest. Acesta a evidenţiat importanţa unei dezbateri ample la nivelul Uniuni...

Oficial! Dan Şucu este noul acţionar majoritar al clubului Genoa din serie A

Dan Şucu, proprietarul Mobexpert, şi principalul acţionar al clubului de fotbal Rapid Bucureşti, a preluat celebrul club de fotbal italian Genoa, în urma unei tranzacţii financiare de majorare de capital. Anunţul a fost făcut chiar de club prin intermediul unui comunicat pe site-ul ...

Klaus Iohannis reafirmă sprijinul pentru Ucraina şi Moldova înaintea Summitului de la Bruxelles

Preşedintele Klaus Iohannis a reafirmat miercuri, înaintea Summitului UE-Balcanii de Vest de la Bruxelles, sprijinul ferm al României pentru Ucraina şi Republica Moldova, subliniind importanţa implicării directe a acestor state în discuţiile internaţionale care privesc securitatea ş...

Ţările europene discută despre desfăşurarea unei misiuni de menţinere a păcii în Ucraina. Ar fi nevoie de cel puţin 40.000 de militari

Iohannis: România a avut o problemă enormă şi a făcut faţă

România a avut o problemă enormă şi a făcut faţă, a spus preşedintele Klaus Iohannis, miercuri, la Bruxelles, referindu-se la decizia CCR de a anula primul tur al alegerilor prezidenţiale din ţara noastră.

Iohannis a discutat cu Antonio Costa despre măsurile împotriva „atacurilor maligne” ale Rusiei

Preşedintele Klaus Iohannis a discutat miercuri la Bruxelles cu preşedintele Consiliului European Antonio Costa despre măsurile care trebuie luate împotriva „interferenţei maligne a Rusiei” în toate procesele care privesc Uniunea Europeană.

Amulete Aurite

Amulete si talismane pentru noroc, dragoste, protectie.