Inteligenţa artificială, roboţii şi chatboţii încep să aibă un cuvânt tot mai greu de spus în privinţa modului în care evoluează lumea de azi şi lumea de mâine. Totodată, AI-ul începe să afecteze şi modul în care se fac angajări, se obţin sau se pierd joburi. Potrivit lui Cristian-Andrei Panţir, Head of Marketing Adecco EEMEA, pe baza studiului realizat de Adecco, cei mai afectaţi într-un sens negativ de AI sunt angajaţii indieni, unde 37% dintre ei spun că şi-au pierdut jobul din cauza acestei tehnologii. În România, cifrele arată mai bine şi doar 10% din angajaţii români spun că au rămas fără loc de muncă din cauza inteligenţei artificiale.
„Conform studiului nostru, percepţia oamenilor, a angajaţilor care sunt de acord cu sintagma că <<AI-ul a generat pierderea jobului meu>> în România este foarte mic, este de 10%. Dacă ne uităm la India, care era şi ţara care folosea cel mai mult AI-ul, apare mult mai pronunţată această percepţie, undeva la 37%. Ea ţine foarte mult şi de felul în care angajatorii îşi pregătesc oamenii” a declarat la ZF Live Cristian Andrei-Panţir, Head of Marketing în cadrul companiei de recrutare Adecco EEMEA.
Potrivit lui Cristian-Andrei Panţir, AI-ul este o realitate, iar pentru multe industrii tehnologia este considerate o adevărată revoluţie, la fel cum a fost apariţia internetului. Angajatorii care dispun de tool-uri AI se gândesc acum de două ori înainte să angajeze oameni pe o poziţie unde munca lor poate fi făcută de inteligenţa artificială.
„AI-ul este deja o realitate. Pentru multe industrii este o revoluţie, similar cu inventarea internetului, încă suntem la început, dar încep să se vadă deja şi impactul în strategia angajatorilor de a-şi contura sau nu viitoarele funcţiuni în departamente. Dacă am deja un set de tool-uri care pot să creeze valoarea a două-trei persoane, atunci nu voi angaja 2-3 persoane” a mai spus Panţir la ZF Live, emisiune realizată cu sprijinul Orange Business.