Piaţa auto. Eliminarea primei de 10.000 de euro pentru electrice a dus România pe locul 17 la nivel european

Piaţa auto. Eliminarea primei de 10.000 de euro pentru electrice a dus România pe locul 17 la nivel european
📅 2024-11-22

Fără cei 10.000 de euro din Rabla Plus vânzările de maşini electrice s-au înjumătăţit în România, iar în octombrie piaţa locală s-a clasat pe locul 17 la nivel european, având în vedere livrările de automobile pe baterii, potrivit datelor Asociaţiei Constructorilor de Automobile din Europa. La nivel de piaţă totală, vânzările de autoturisme clasează România pe locul 13 în octombrie 2024.

Spre comparaţie, în octombrie 2023, Ro­mânia era pe locul 13 la nivel european în ca­zul vânzărilor de electrice, dar piaţa era susţi­nută puternic de bonusul de 10.000 de euro. Acesta s-a redus în 2024 la 5.000 de euro.

Chiar şi aşa, octombrie este a doua lună consecutivă în care electricele încep să recu­pereze teren la nivel european, cu un avans de 2,4% faţă de perioada similară din 2023 şi aproape 125.000 de maşini înregistrate. Pe de altă parte, din cauza unui S1 slab, per total la 10 luni electricele scad cu 4,9%, piaţa euro­peană fiind puternic afectată de decizia Ger­ma­niei de a elimina bonusurile, care au dus la o scădere de 26% a vânzărilor de electrice.

Din cauza deciziilor politice anunţate pes­te noapte, constructorii întâi au investit masiv în electrice, piaţa crescând artificial pe fondul bonusurilor, pentru ca tot peste noap­te politicienii să elimine bonusurile, reducând implicit şi vânzările. Spre exemplu cei de la Ford, după ce au investit la Köln 2 miliarde de euro în producţia de maşini elec­trice, în anul în care uzina ar fi produs la capacitate ridicată, Germania a decis eliminarea ajutorului.

În total, înmatriculările de autotu­ris­me noi în România au crescut în perioada ianua­rie-octombrie 2024 cu 5,4% faţă de perioada similară a anu­lui trecut, până la 127.061 unităţi, în timp ce la nivelul Uniunii Europene nu­mărul înmatriculărilor de maşini noi s-a ma­jorat cu doar 0,7% până la 8.856.195 unităţi.

După primele zece luni din 2024, România continuă să ocupe poziţia 14 în UE raportat la numărul total de înmatriculări de maşini noi, din care 7.943 autoturisme noi înmatriculate au propulsie full electrică, echivalentul unei scăderi de 33,6% faţă de perioada similară din 2023 si 48.322 unităţi au propulsie hibridă, evoluţie în creştere cu 34,7% an/an.

 

Pentru mai multe detalii, va invitam sa vizitati stirea originala.
📈 ROBOTFX MetaTrader Expert Advisors and Indicators to maximize profits and minimize the risks

Ultimele stiri mediafax

România, în urna 3 la tragerea la sorţi pentru turneul final Euro U21. Iată când are loc tragerea

România a fost repartizată, alături de Danemarca, Poloinia şi Cehia, în urna 3 la tragerea la sorţi pentru turnelul final Euro 2021.

HBO vrea implicarea lui J.K. Rowling în seria „Harry Potter”, în ciuda părerillor sale controversate

HBO a spus că implicarea lui J.K. Rowling în noua serie „Harry Potter” va aduce beneficii, susţinând că aceasta are dreptul de a-şi exprima opiniile personale, în ciuda controverselor, scrie Variety.

Theo Rose şi Smiley lansează „Ultimul dans”, valsul poveştilor de iubire fără sfârşit

Theo Rose şi Smiley lansează „Ultimul Dans”, un vals al poveştilor de iubire fără sfârşit, care ţin o viaţă întreagă şi parcă şi dincolo de ea. Plină de emoţie şi nostalgie, piesa, care promite a fi noul vals preferat al îndrăgostiţilor de orice vârstă, aduce de la prima audiţie lac...

Stelele care se mişcă rapid prin galaxie ar putea fi mutate de civilizaţii extraterestre -studiu

Stelele cu cea mai rapidă mişcare din galaxie ar putea fi mutate de extratereştri inteligenţi. Este varianta propusă de un cercetător care sugerează că extratereştrii ar putea avea tehnica necesară pentru a călători pe distanţe mari cu ajutorul corpurilor cereşti.

Celulele adipoase „ţin minte” obezitatea. Cum se întorc kilogramele pierdute

Un studiu recent dezvăluie că celulele adipoase păstrează modificări epigenetice asociate cu obezitatea, favorizând, astfel, recâştigarea rapidă a greutăţii după diete, scrie Science Alert, care citează revista Nature.

Războiul din Ucraina. Ce este noua armă folosită de Rusia în Ucraina. Putin spune că se deplasează cu 3 km pe secundă.

Preşedintele Vladimir Putin a descris noua rachetă balistică experimentală a Rusiei ca fiind capabilă de Mach 10 - de zece ori viteza sunetului, până la 3 km pe secundă.

Atac în Afganistan. Cel puţin 10 oameni au murit

WhatsApp introduce o funcţie de transcriere a mesajelor vocale

WhatsApp lansează o funcţie de transcriere a mesajelor vocale, disponibilă global, care uşurează comunicarea în medii zgomotoase, scrie TechCrunch.

Temperaturile scad la 1 grad în weekend, în Capitală

Vremea se schimbă în Bucureşti în următoarele ore. După o zi cu maxime de 10 grade vineri, termometrele vor arăta doar 6-8 grade sâmbătă.

Netanyahu sfidează mandatul de arestare pentru crime de război: „Vom continua să ne apărăm ţara"

Premierul israelian Benjamin Netanyahu respinge mandatul de arestare emis împotriva sa de Curtea Penală Internaţională (CPI) şi anunţă că acest lucru nu va opri acţiunile militare din Gaza.

Amulete Aurite

Amulete si talismane pentru noroc, dragoste, protectie.