Burduja afirmă că preluarea E.ON România de către compania maghiară MVM ar putea fi blocată din motive de securitate: „Nu vom permite gazului rusesc să intre în ţară”

Burduja afirmă că preluarea E.ON România de către compania maghiară MVM ar putea fi blocată din motive de securitate: „N
📅 2025-01-10

Grupul energetic maghiar MVM a depăşit recent alte companii interesate de achiziţionarea diviziei de furnizare de gaze şi energie electrică a E.ON din România.

Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a declarat pentru Financial Times că preluarea ar putea fi blocată din motive de securitate, într-o mişcare similară cu cea a Spaniei de anul trecut, când Madridul a oprit preluarea unei companii feroviare de către o companie din Ungaria în parte din cauza legăturilor acesteia cu Rusia.

„Am văzut un precedent în Spania, unde o tranzacţie implicând o entitate maghiară a fost respinsă de o comisie similară celei din România”, a declarat Burduja. „Va trebui să luăm în considerare toate acestea pentru a ajunge la o decizie”.

E.ON Energie România deserveşte milioane de clienţi români cu energie electrică şi gaze, cu o cotă de piaţă care se apropie de 50 la sută, a spus el.

MVM este a doua cea mai mare companie din Ungaria după venituri şi a fost principalul importator de gaze ruseşti în Ungaria. De asemenea, aceasta operează o centrală nucleară de concepţie rusească în Ungaria, care este în curs de extindere cu ajutorul Rosatom, gigantul nuclear de stat al Rusiei.

Compania maghiară s-a oferit să plătească până la 200 de milioane de euro pentru pachetul majoritar de acţiuni la E.ON Energie, pe care Burduja l-a estimat la cel mult 50 de milioane de euro. Oferta a fost mult mai mare decât ceea ce erau dispuşi să plătească concurenţii, printre care şi două companii energetice româneşti deţinute de stat.

Burduja a declarat că serviciile de informaţii vor contribui la evaluarea riscului preluării E.ON Energie de către MVM.

„Valoarea tranzacţiei va fi analizată ... şi potenţialele implicaţii pe piaţa energiei”, a spus el. „Vom investiga în continuare, probabil solicitând şi un punct de vedere din partea instituţiilor de securitate naţională”.

„Nu vom permite gazului rusesc să intre în ţară”, a declarat Burduja, adăugând că România se străduieşte să îşi exploateze propriile resurse de gaze naturale şi să cumpere provizii suplimentare de pe piaţa spot.

Pentru mai multe detalii, va invitam sa vizitati stirea originala.
📈 ROBOTFX MetaTrader Expert Advisors and Indicators to maximize profits and minimize the risks

Ultimele stiri mediafax

Kathleen Kavalec participă la oficierea deciziei SUA privind includerea României în programul Visa Waiver

Ambasadorul Statelor Unite ale Americii în ţara noastră, Kathleen Kavalec, participă, vineri, la evenimentul pentru oficierea deciziei SUA privind includerea României în programul Visa Waiver.

Lukaşenko refuză observatorii OSCE la alegerile prezidenţiale din Belarus

Regimul Lukaşenko nu a invitat OSCE să monitorizeze alegerile prezidenţiale din 26 ianuarie, încălcând, astfel, angajamentele internaţionale, scrie The Kyiv Independent.

Google mizează pe AI în DeepMind

Google reorganizează echipele de dezvoltare AI, transferând, astfel, AI Studio şi alte proiecte către Google DeepMind pentru a impulsiona progresul în domeniu, scrie TechCrunch.

Economia României stagnează. PIB-ul ţării nu a crescut în trimestrul trei din 2024

Produsul intern brut al României nu a înregistrat nicio modificare în al treilea trimestru din 2024 comparativ cu trimestrul anterior, conform ultimelor date prezentate vineri de Institutul Naţional de Statistică.

Deficitul comercial al României a crescut cu aproape 18% în primele 11 luni din 2024

România înregistrează un deficit al balanţei comerciale de peste 30 miliarde de euro în primele 11 luni ale anului 2024, cu 17,7% mai mult faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, arată datele publicate vineri de Institutul Naţional de Statistică.

Ciolacu, despre plafonarea preţurilor la energie şi gaze după 1 aprilie: Este o prioritate

Înaintea şedinţei de guvern de vineri, premierul Marcel Ciolacu a spus că este important să fie găsită o soluţie pentru plafonarea preţurilor la energie şi la gaze şi după data de 1 aprilie.

Ciolacu cere restructurări: Guvernul trebuie să aprobe bugetul până cel târziu pe 31 ianuarie

Marcel Ciolacu: Alegerile prezidenţiale, pe 4 şi 18 mai. Există în mod firesc o uriaşă aşteptare publică

2024 a fost cel mai călduros an din istoria măsurătorilor meteorologice în România

Proteste ale poliţiştilor de penitenciar în mai multe oraşe din ţară

Amulete Aurite

Amulete si talismane pentru noroc, dragoste, protectie.