Analiză: Ce înseamnă pentru business intrarea completă a României în Schengen

Analiză: Ce înseamnă pentru business intrarea completă a României în Schengen
📅 2024-12-19

Transportatorii primesc cea mai bună veste, pentru că nu vor mai fi nevoiţi să aştepte zile în vamă, aspect care le va reduce costurile şi va face transportatorii români mai competitivi. „Intrarea în Schengen duce şi la o creştere a numărului de străini care vor veni în România pe cale terestră“. Pentru industrie, reducerea de costuri a transporturilor în Vest înseamnă un motiv în plus pentru investiţii în România.

Este o veste foarte bună intrarea cu frontierele terestre în spaţiul Schengen, atât pentru business, economie, cât şi pentru turişti sau pentru românii care călătoresc, au spus oamenii de business şi analiştii financiari consultaţi de ZF.

Zilele de aşteptare la vama Schengen pentru transportatorii români vor dispărea, iar acest lucru înseamnă o reducere semnificativă a costurilor şi o creştere a eficienţei.

Cu borna Schengen atinsă, care înseamnă că persoanele şi mărfurile vor circula liber pe toate căile, mai rămâne intrarea în zona euro în materie de integrare europeană.

Pentru industria României, mai ales industria auto, în corzi din cauza dificultăţilor din ultimii ani, înseamnă de asemenea o scădere a costurilor, care este un factor în plus pentru investiţii în România, din moment ce piaţa vestică, o piaţă cu putere de cumpărare mare, vânată de toţi investitorii, devine mai uşor de accesat.

„Industria auto va câştiga la competitivitate prin faptul că se vor reduce costurile cu transporturile şi logistica atât pe fluxul de intrare (aprovizionare cu componente), cât şi pe fluxul de ieşire (livrare autoturisme). Companiile au fost nevoite să investească în stocuri tampon pentru a asigura fluxul de producţie pentru o perioadă mai lungă, din cauza incertitudinilor cu sosirea transporturilor de componente“, a spus Adrian Sandu, secretar general la Asociaţia Constructorilor de Automobile din România (ACAROM).

Intrarea în Schengen reprezintă un pas înainte pentru industria transporturilor din România, ce va aduce multiple avantaje strategice. În prezent, la un voiaj de patru sau cinci zile unele camioane pierd în prezent şi o zi din cauza statului în vamă, unde un camion aşteaptă şi câteva ore la vama Nădlac cu Ungaria, potrivit jucătorilor din piaţă, dar au fost şi cazuri în care camioanele au stat şi câteva zile.

Economia României este trasă în jos de exportul net, pentru că importurile sunt mai mari decât exporturile, iar consumul intern este alimentat de bunuri din afară.

Transporturile au înregistrat însă, an de an, excedent comercial şi au mai redus din dezechilibrul comercial, care, la rândul lui, pune presiune pe moneda naţională.

Excedentul din transporturi ar putea creşte faţă de circa 6 mld. euro anul trecut, în condiţiile în care camioanele nu vor mai aştepta zeci de ore să treacă vama.

„Eliminarea barierelor vamale între România şi statele Schengen reduce semni­ficativ timpii de tranzit, ceea ce înseamnă livrări mai rapide şi optimizarea rutelor. Acest aspect este esenţial pentru noi, transportatorii, deoarece creşte eficienţa operaţională şi reduce costurile asociate cu aşteptările la frontieră“, a spus pentru ZF Cristian Dolofan, CEO al Dolo Trans Olimp, cu afaceri de 118 mil. euro anul trecut.

Compania s-a concentrat pe transportul de autovehicule, avea contracte cu Pirelli, Michelin, Samsung, LKW Walter, dar transporta inclusiv pentru Mercedes Benz, pe lângă maşinile Dacia de la Mioveni, dar şi autovehicule Peuget şi Citroen pentru Trust Motors, potrivit ultimelor date

Fără controalele la graniţe, cheltuielile cu combustibilul, taxe suplimentare sau orele suplimentare de condus sunt diminuate. Astfel, marja de profitabilitate creşte, iar competi­tivitatea pe piaţa europeană devine mai accentuată, a mai precizat el.

Pentru mai multe detalii, va invitam sa vizitati stirea originala.
📈 ROBOTFX MetaTrader Expert Advisors and Indicators to maximize profits and minimize the risks

Ultimele stiri mediafax

Crama Ştirbey marchează 20 de ani de excelenţă cu un spumant aniversar în ediţie limitată

Crama Ştirbey aniversează 20 de ani de la redeschidere, prin lansarea unui produs de colecţie, spumantul aniversar Crâmpoşie 2011. Ediţia limitată reflectă moştenirea viticolă a regiunii Drăgăşani şi dedicarea cramei pentru vinurile premium realizate din soiuri autohtone. Obţinut di...

Preşedintele Klaus Iohannis anunţă consultări la Palatul Cotroceni, zilele următoare

Preşedintele Klaus Iohannnis a anunţat joi, de la Bruxelles, unde participă la ultima reuniune din acest an a Consiliului European, că va convoca partidele pentru consultări la Palatul Cotroceni, zilele următoare.

Care este cel mai mare pericol pentru România? Răspunsul lui Iohannis

Iohannis, prima reacţie după retragerea PSD de la negocieri: Ultimul lucru de care are nevoie România e o criză extinsă guvernamentală şi parlamentară

Războiul din Ucraina, ziua 1030. O uzină chimică din Rusia a fost atacată în regiunea Rostov / Zelenski respinge apelul lui Putin de a reduce Forţele Armate ale Ucrainei / Putin propune să „experimenteze” apărarea aeriană occidentală prin lansarea Oreshnik asupra Kievului

Scădere abruptă la BVB: Retragerea PSD de la negocieri evaporă 1 miliard de euro în câteva minute

Joe Biden prezintă noi obiective climatice înainte de revenirea lui Trump

Cristian Ghinea: Marcel, „bărbat de stat”, lasă 9% deficit bugetar. Acum ia jucăriile şi pleacă

Fostul ministru Cristian Ghinea (USR) spune, după anunţul privind retragerea PSD de la negocierile privind formarea guvernului, că Marcel Ciolacu îşi „ia jucăriile şi pleacă” lăsând un deficit bugetar de 9% şi facturi neplătite.

Ferrari pregăteşte debutul lui Lewis Hamilton: lansarea maşinii din 2025, programată pe 19 februarie

Ciolacu: Luni e o zi bună să votăm guvernul format din PNL, USR, UDMR

Amulete Aurite

Amulete si talismane pentru noroc, dragoste, protectie.