Fiecare aeronavă Airbus are piese fabricate în România. Airbus controlează trei companii pe plan local, anume Airbus Defence and Space, Airbus Helicopters România şi Premium Aerotec, ultimele două având şi unităţi de producţie

Fiecare aeronavă Airbus are piese fabricate în România. Airbus controlează trei companii pe plan local, anume Airbus Def
📅 2024-11-23

Gigantul Airbus care activează în industria aviatică, fiind unul dintre cei mai mari producători de aeronave la nivel mondial, are o prezenţă de peste două decenii pe piaţa locală prin două unităţi de producţie. Astfel, Airbus a intrat pe piaţa locală în 2002, când a deschis două companii, anume Airbus Helicopters România şi Premium Aerotec, potrivit informaţiilor pre­zentate pe site-ul Airbus.

Airbus Helicopters România este, de fapt, un joint venture între Airbus şi IAR Ghimbav, o companie aeronautică cu o vechime de aproape un secol. Compania este deţinută în proporţie de 60% de Airbus Helicopters, divizia care se ocupă cu producţia de elicoptere a grupului Airbus, şi 40% de IAR Ghimbav.

Anul trecut, Airbus Helicopters România a avut afaceri de 272 mil. lei, în creştere cu 57% faţă de 2022, arată datele Ministe­rului de Finanţe. Compania a încheiat anul cu un profit net de 5,5 mil. lei şi un număr de 137 de angajaţi. Circa 70% din producţia com­paniei de la Ghimbav merg la export.

„Airbus Helicopters România, un centru de excelenţă pentru întreţinerea, repararea şi revizia elicopterelor civile şi militare, lu­crează pentru clienţi din peste 30 de ţări“, se arată pe site-ul Airbus.

„În prezent, competenţele companiei acoperă majoritatea gamei de elicoptere Airbus: H120, H125, H125M, H130, H135, Dauphin, H155, Puma, Super Puma, H215, H215M şi H225. Airbus Helicopters România oferă servicii de inginerie de asistenţă pentru produse, întreţinere, depanare, asistenţă, suport logistic şi publicaţii tehnice, precum şi soluţii globale bazate pe aeronave reutilizate. Compania comercializează şi vinde întreaga gamă de elicoptere civile şi militare Airbus în România şi ţările învecinate.“

Gigantul european mai deţine pe piaţa locală şi Premium Aerotec, deţinută integral de Airbus Gmbh (Germania). Compania a avut anul trecut afaceri de 457 milioane lei, în creştere cu 20%, şi un profit net de 47 mil. lei. În cazul firmei lucrează 804 angajaţi.

Compania produce componente metalice şi nemetalice pentru aeronavele Airbus. Fabrica se întinde pe o suprafaţă de 26.000 de metri pătraţi şi produce şi asamblează structuri metalice pentru toate programele comerciale Airbus şi aeronavele de transport militar A400M.

„Premium Aerotec, o subsidiară deţinută în totalitate a Airbus, produce componente complexe pentru avioanele comerciale Airbus. Asta înseamnă că fiecare aeronavă Airbus are piese fabricate în România“, se mai arată pe site-ul Airbus.

Grupul Airbus mai este prezent direct în România şi prin divizia Airbus Defence and Space, având o subsidiară la Bucureşti. Compania locală a avut venituri de 61 milioane lei în 2023. Compania este, de fapt, un centru de inginerrie, implementare şi servicii pentru întregul spectru al produselor şi proiectelor Airbus Defence Space. Compania are peste 80 de angajaţi, mare parte din ei fiind ingineri.

România se află în rândul ţărilor europene în care Airbus are prezenţă directă, anume Finlanda, Franţa, Germania, Italia, Polonia, Portugalia, Spania, Turcia şi Marea Britanie.

Pe lângă prezenţa directă pe care Airbus o are în România prin intermediul acestor companii, grupul european mai colaborează şi cu alţi furnizori de pe piaţa locală. Câteva dintre aceste companii sunt IAR, Aerostar, Comoti, Turbomecanica şi altele.

„Airbus şi-a consolidat prezenţa în România în ultimii 50 de ani prin dezvoltarea unor relaţii de afaceri exclusive cu companii reprezentative pentru acest segment al industriei: IAR, Aerostar, Comoti, Sonaca, Aeroteh, Turbomecanica, Aerofina, INCAS şi altele“, se mai arată pe site-ul Airbus.

Aerostar este furnizor de componente şi ansambluri pentru aviaţie, o parte dintre produsele fabricate în unitatea companiei de la Bacău sunt destinate avioanelor Airbus A320, A321, A330, A350.

COMOTI este Institutul Naţional de Cercetare şi Dezvoltare pentru Turbine cu Gaz,  unitate din România specializată în dezvoltarea şi integrarea cercetării ştiinţifice, proiectării consructive şi tehnologice, producţiei, experimentării şi testării în domeniul motoarelor cu turbină de aviaţie.

Sonaca Aerospace Transilvania, deţinută de grupul belgian Sonaca, produce componente pentru industria aerospaţială, iar printre clienţii companiei se numără şi Airbus.

Aeroteh, Turbomecanica, Aerofina şi INCAS sunt alţi producători de componente pentru industria aeronautică militară sau civilă cu care Airbus colaborează pe plan local.

 

 

Pentru mai multe detalii, va invitam sa vizitati stirea originala.
📈 ROBOTFX MetaTrader Expert Advisors and Indicators to maximize profits and minimize the risks

Ultimele stiri mediafax

Luptă strânsă pentru supremaţia în AI: Amazon inveşte încă 4 miliarde de dolari în Anthropic. Startupul de inteligenţă artificială este cel mai mare rival al OpenAI, susţinut puternic de Microsoft

Amazon a anunţat vineri că va investi alte 4 miliarde de dolari în Anthropic, un startup de inteligenţă artificială fondat de foşti executivi ai OpenAI, scrie CNBC.

Descoperire remarcabilă în Belize: Canale antice de 4.000 de ani, o piatră de temelie a civilizaţiei mayaşe

Huawei vizează 100.000 de aplicaţii pentru sistemul său Harmony OS

Gabriel Cotabiţă a murit. Celebrul artist avea 69 de ani

Celebrul artist Gabriel Cotabiţă a murit, sâmbătă, la 69 de ani. Anunţul a fost făcut de prietenul său Ionel Tudor, dirijor. Cotabiţă, care s-a născut pe 1 noiembrie 1955, la Craiova, a fost cântăreţ de muzică uşoară şi pop-rock, prezentator, producător muzical şi de televiziune. ...

Un comandant Hezbolahh s-ar fi ascuns în blocul de opt etaje bombardat de israelieni

Peste 70.000 de români din diaspora au votat în primul tur al alegerilor prezidenţiale

În Schengen, dar cu controale la graniţă. Surse bulgare: controalele la frontierele terestre vor rămâne în vigoare timp de cel puţin şase luni după aderare. Excepţie pentru graniţa Bulgaria-Grecia

Mii de jucării contrafăcute, găsite într-un container sosit din China

Furtuna Bert loveşte Regatul Unit: Coduri portocalii şi perturbări masive

Hoţii au furat din casa fiului lui Florin Salam mai multe genţi şi bijuterii

Hoţii au furat din casa fiului lui Florin Salam mai multe genţi şi bijuterii, între 18 şi 22 noiembrie, în timp ce familia acestuia a lipsit de acasă. Poliţiştii fac cercetări sub aspectul săvârşirii infracţiunii de furt calificat.

Amulete Aurite

Amulete si talismane pentru noroc, dragoste, protectie.