Ce prevede „acordul mineralelor” dintre SUA și Ucraina
Zelenski a respins iniţial propunerea SUA de a garanta 500 de miliarde de dolari în bogăţii minerale din partea Ucrainei pentru a rambursa ajutorul primit în timpul războiului.
El a argumentat că SUA nu au furnizat această sumă şi nici nu au oferit garanţii de securitate specifice în acordul propus.
Ucraina posedă depozite uriaşe de elemente critice şi minerale, inclusiv litiu şi titan, precum şi rezerve considerabile de cărbune, gaz, petrol şi uraniu. Valoarea acestor resurse este estimată la triliarde de dolari.
„Le-am prezentat ucrainenilor o oportunitate incredibilă şi istorică”, a declarat Mike Waltz, consilierul Casei Albe pentru securitate naţională.
El a mai spus că acordul ar fi „de durată” şi „cea mai bună” garanţie de securitate la care ar putea spera Ucraina.
Refuzul inițial al lui Volodimir Zelenski
Președintele Zelenski a respins miercuri oferta inițială a SUA, argumentând că sprijinul financiar oferit de Washington în timpul războiului nu se ridică la această sumă, dar și că acordul nu include garanții de securitate concrete pentru Ucraina.
Refuzul Kievului a generat o reacție dură din partea președintelui Donald Trump, care l-a acuzat pe Zelenski că preferă conflictul cu Rusia în locul unei soluții economice viabile.
Trump a mers până la a-l numi pe Zelenski un „dictator” și a criticat public Ucraina pentru că a refuzat să semneze documentul.
Donald Trump, atac fără precedent la adresa lui Volodimir Zelenski. Imagine cu caracter ilustrativ. Foto ProfimediaÎntâlnire productivă cu trimisul special al lui Trump
Volodimir Zelenski s-a întâlnit joi, 20 februarie, la Kiev cu Keith Kellogg, trimisul special al lui Donald Trump.
Зустріч із генералом Келлогом. Хороша розмова, багато деталей. Вдячний Сполученим Штатам за всю надану допомогу та двопартійну підтримку України й українського народу.
Це важливо для нас і для всього вільного світу, щоб американська сила відчувалась. Детально обговорили… pic.twitter.com/7FlITqmnhC
— Volodymyr Zelenskyy / Володимир Зеленський (@ZelenskyyUa) February 20, 2025În urma acestei întâlniri, liderul ucrainean a anunţat că este pregătit să încheie un „acord de investiţii şi securitate” cu SUA.
Într-o postare pe X, Zelenski a menţionat că au discutat despre situaţia de pe front, eliberarea prizonierilor şi garanţii de securitate eficiente.
„Ucraina este pregătită pentru un acord puternic, eficient, de investiţii şi securitate cu preşedintele Statelor Unite”, a precizat Zelenski.
I had a productive meeting with @SPE_Kellogg—a good discussion, many important details. I am grateful to the United States for all the assistance and bipartisan support for Ukraine and the Ukrainian people.
Its important for us—and for the entire free world—that American… pic.twitter.com/LH2vNGVGFQ
— Volodymyr Zelenskyy / Володимир Зеленський (@ZelenskyyUa) February 20, 2025Conform Axios, administraţia Trump a oferit Ucrainei un proiect „îmbunătăţit” pentru acordul privind mineralele, după ce Zelenski a respins oferta iniţială. Surse din ambele părţi sugerează că o înţelegere pare mai probabilă acum.
Un oficial al Casei Albe a declarat pentru Axios: „Aceasta este o negociere. Iar într-o negociere, negociezi. Ucraina doreşte să negocieze în legătură cu mineralele, aşa că vorbim despre asta”.
Evoluţia negocierilor dintre SUA și Ucraina
Ideea unui parteneriat economic între Ucraina şi SUA a fost propusă iniţial de Zelenski în septembrie anul trecut, în timpul unei întâlniri cu Trump la New York.
Săptămâna trecută, ambasadorul SUA a prezentat un proiect de acord de cooperare privind exploatarea minelor, cu doar trei ore înainte ca secretarul american al Trezoreriei, Scott Bessent, să sosească la Kiev pentru o întâlnire cu Zelenski.
Potrivit surselor Axios, proiectul original prevedea că 50% din venituri vor fi acordate SUA, acordul se va afla sub jurisdicţia unui tribunal din New York şi va prevala asupra oricăror alte acorduri comerciale ale Ucrainei.
Zelenski a respins cererea lui Donald Trump de a ceda 500 de miliarde de dolari în minereuri rare. El a refuzat să semneze acordul imediat, argumentând că are nevoie de timp pentru a-l analiza.
Ucrainenii au fost dezamăgiţi de lipsa garanţiilor de securitate şi de faptul că acordul le era impus într-un moment în care Kievul fusese exclus de la discuţiile dintre SUA şi Rusia privind viitorul Ucrainei.
Donald Trump a criticat public refuzul lui Zelenski, declarând: „Scott Bessent chiar a mers acolo şi a fost tratat destul de grosolan pentru că, în esenţă, i-au spus «nu». S-a întors cu mâna goală. Nu au vrut să semneze documentul”.
În cadrul Conferinţei de Securitate de la München, vicepreşedintele J.D. Vance şi secretarul de stat Marco Rubio i-au prezentat lui Zelenski un proiect de memorandum de înţelegere mai puţin constrângător.
Zelenski a explicat că un astfel de acord trebuie aprobat de parlament, conform Constituţiei ucrainene.
Un oficial al administraţiei Trump a comentat: „Aceasta a fost o noutate pentru noi pe care echipa lui Zelenski nu ne-a spus-o niciodată înainte de acea întâlnire. Nu părea că a fost de bună-credinţă”.
Va semna Ucraina acordul cu SUA?
Mike Waltz a declarat joi că există o mulțime de frustrări, atât ale președintelui Donald Trump, cât și ale vicepreședintelui J.D. Vance.
„Am propus ca SUA să coinvestească cu Ucraina în economia şi resursele sale naturale şi să devină un partener în viitor al Ucrainei. Aceasta este cea mai bună garanţie de securitate la care pot spera. Mai mult decât un alt palet de muniţie”, a spus Mike Waltz la Fox News.
Mike Waltz, care va face parte din echipa lui Donald Trump, vorbește în timpul unei audieri la Capitol Hill, 22 iulie 2024, la Washington. Poză cu caracter ilustrativ. Foto: profimediaEl a adăugat: „De ce suntem presaţi şi vorbim de rău în presă? Este inacceptabil. Ei trebuie să o lase mai moale. Priviţi cu atenţie şi semnaţi acest acord”.
Donald Trump a confirmat miercuri seara că încearcă să „resusciteze” acordul privind mineralele.
Surse citate de Axios afirmă că negocierile au continuat în ultimele zile, SUA prezentând Ucrainei o versiune actualizată care abordează unele dintre preocupările lui Zelenski.
O sursă a menţionat că anumite articole care i-au îngrijorat pe ucraineni, inclusiv jurisdicţia instanţei din New York, au fost eliminate din noua versiune a acordului.