Costel Alexe a spus că restaurarea Bojdeucii s-a realizat cu „mijloace adecvate”, iar scopul a fost „de a stopa procesul de deteriorare şi de a păstra semnificaţia culturală a primului muzeu literar din Romania”.

„Restaurarea Bojdeucii este un proiect asumat şi implementat. Consiliul Judeţean Iaşi a făcut tot ce putea să facă, având în vedere implementarea acestui proiect. Consiliul Judeţean a accesat fonduri europene. Fiind fonduri europene, CJ Iaşi a ţinut mereu legătura cu ADR Nord-Est. Consiliul Judeţean Iaşi, împreună cu finanţatorul, s-a asigurat că toate etapele din cadrul proiectului au fost respectate”, a precizat preşedintele Consiliului Judeţean Iaşi, potrivit news.ro.

El a adăugat că instituţia pe care o conduce a obţinut finanţarea europeană, dar că proiectul a fost executat sub îndrumarea specialiştilor. „Atunci când vine vorba de restaurarea patrimoniului cultural din judeţul nostru, o facem cu simţ de răspundere, tocmai să nu alterăm nimic din ceea ce practic a dat viaţă acestor zone“, a spus Alexe.

Obiectivul turistic, care are peste 50.000 de vizitatori anual, va fi redeschis pentru public din data de 15 decembrie.

Afirmațiile au venit după ce ministrul PNL al culturii, Raluca Turcan, a cerut Corpului de control să verifice legalitatea avizului pentru modificările la monumentul istoric „Bojdeuca scriitorului Ion Creangă”, iar Comisia Naţională a Monumentelor Istorice şi Institutul Naţional pentru Patrimoniu urmează să se pronunţe asupra calităţii intervenţiei.

Proiectul modernizării Bojdeucii lui Creangă, din cartierul Țicău, Iași, a stârnit un val de critici, mai ales pe rețelele de socializare. Concret, oamenii au acuzat că Bojdeuca arată acum prea modern și că cei care se ocupă de reabilitare au pus tablă pe acoperiș, parchet și geamuri termopan, încălzire în pereți, lucruri nepotrivite pentru un monument istoric.

„Arată că o pensiune cu puține margarete”, „Cum să faci din Bojdeuca lui Ion Creangă o casă modernă?”, „E un kitsch absolut jalnic”, „O casă de vacanță de pe AirBnb” au fost doar câteva dintre mesajele oamenilor care au văzut pozele cu casa reabilitată a scriitorului.