20 nov. - Acum 2 saptamani
20-11-2023

Israelul spune că a lovit sediul operațional al Hezbollah

Forțele de Apărare Israeliene au declarat că a efectuat un atac aerian asupra „cartierului general operațional și infrastructurilor teroriste” ale Hezbollah-ului din Liban.

Într-o postare pe rețelele de socializare, IDF a spus că lovitura a fost ca răspuns la lansările anterioare către Israel de către gruparea islamistă susținută de Iran.

Anterior, a mai spus că a răspuns la tragerile de rachete din Liban, iar Hezbollah și-a revendicat responsabilitatea pentru unele lovituri în Israel prin intermediul canalului său de televiziune Al-Manar.

20 nov. - Acum 2 saptamani
20-11-2023

Joe Biden crede că acordul pentru eliberarea ostaticilor ținuți de Hamas în Gaza este aproape

Președintele american Joe Biden a declarat luni, 20 noiembrie, că este de părere că un acord care să asigure eliberarea unora dintre ostaticii ținuți de militanții grupării islamiste Hamas în Fâșia Gaza este aproape, relatează Reuters și Sky News.

Întrebat la Casa Albă de un reporter dacă acordul este aproape de a fi convenit, liderul american a răspuns: „Cred că da”.

Mai multe detalii: Joe Biden crede că acordul pentru eliberarea ostaticilor ținuți de Hamas în Gaza este aproape

20 nov. - Acum 2 saptamani
20-11-2023

Armata israeliană spune că a localizat fabrica Hamas de rachete și arme în interiorul moscheii din orașul Gaza

Trupele israeliene ale Brigăzii Blindate 188 au localizat un laborator de fabricare a rachetelor Hamas, arme și o intrare în tunel în interiorul unei moschei din cartierul Zeitoun din orașul Gaza, spun armata israeliană, citată de Times of Israel.

„O moschee, în zona Zeitoun, este folosită ca fabrică pentru arme”, a spus purtătorul de cuvânt al IDF, contraamiralul Daniel Hagari, într-o conferință de presă.

„Trupele intră în moschee, efectuează scanări și se asigură că nu există capcane. În interior, găsesc un puț de tunel și o scară”, a spus el.

În subsol, Hagari a spus că trupele au găsit „un atelier pentru fabricarea de rachete”.

20 nov. - Acum 2 saptamani
20-11-2023

OMS: 12 bebeluși prematuri au fost duși la Cairo

12 dintre cei 28 de bebeluși prematuri care au fost evacuați în Egipt de la spitalul al-Shifa duminică au fost transportați cu avionul la Cairo, a anunțat Organizația Mondială a Sănătății (OMS). Alții primesc tratament la spitalul al-Arish, transmite BBC.

În total, 31 de bebeluși prematuri au fost evacuați din al-Shifa. Cei trei care nu au mers în Egipt primesc tratament la Spitalul Emirate din sudul Gazei, potrivit șefului OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus.

„Toți bebelușii se luptă cu infecții grave și alte afecțiuni și au nevoie de îngrijiri medicale specializate”, a spus Ghebreyesus.

20 nov. - Acum 2 saptamani
20-11-2023

Peste 13.300 de morți în Gaza de la începutul războiului, spune Hamas

Ministerul Sănătăţii condus de Hamas din Gaza a anunțat că numărul morţilor în enclavă de la începutul războiului Israel-Hamas a ajuns la 13.300, transmite Times of Israel.

20 nov. - Acum 2 saptamani
20-11-2023

Israelul susține că „a vizat focul inamicului” în atacul asupra spitalului indonezian din Gaza

Forțele de Apărare Israeliene (IDF) au spus că au răspuns peste noapte la focuri de armă care au vizat trupele lor din spitalul indonezian din Gaza, potrivit unui comunicat publicat luni citat de CNN.

„Peste noapte, teroriștii au deschis focul din interiorul spitalului indonezian din Gaza către trupele IDF care operau în afara spitalului. Ca răspuns, trupele Israeliene au vizat direct sursa specifică de foc inamic. Nu au fost trase obuze către spital”, a transmis armata israeliană.

12 persoane au murit după ce tancuri israeliene au bombardat spitalul indonezian din nordul Gazei, au declarat luni autoritățile sanitare din enclava condusă de Hamas.

Printre morți se numără pacienți care erau tratați la spital și un membru al personalului medical, au declarat oficialii din domeniul sănătății.

20 nov. - Acum 2 saptamani
20-11-2023

OMS: Pacienții bolnavi rămân în spitalul al-Shifa

Ministerul Sănătăţii din Gaza, condus de Hamas, spune că încă 700 de persoane – inclusiv 259 de răniţi şi bolnavi – sunt în continuare la spitalul al-Shifa din nordul Fâșiei Gaza.

Într-o postare Telegram, purtătorul de cuvânt, Dr. Ashraf al-Qudra, a declarat că nu au existat evoluții în ceea ce privește „evacuarea celor blocați”.

Rick Brennan, directorul regional pentru situații de urgență al OMS, a declarat luni pentru BBC că pacienții rămași sunt cel mai greu de mutat. El a spus că au fost 29 cu leziuni ale coloanei vertebrale, 22 cu insuficiență renală, în timp ce ceilalți au avut „răni de război complicate, fracturi teribile, amputații, arsuri grave, multe dintre acestea complicate de infecții grave ale rănilor”.

Săptămâna trecută au avut loc lupte intense în jurul spitalului. Armata israeliană a intrat și a percheziționat unitatea și a publicat imagini despre care spunea că arată arme și echipamente militare găsite acolo și un tunel al Hamas care trece pe sub spital.

20 nov. - Acum 2 saptamani
20-11-2023

Provizii medicale pentru cel de-al doilea spital de campanie al Iordaniei din Gaza au intrat în Fâșia Gaza

Un spital de campanie cu 170 de cadre medicale trimis de Iordania a intrat in Fasia Gaza, al doilea de la izbucnirea razboiului Israel-Hamas, transmite Times of Israel.

Mohammed Zaqout, directorul general al spitalelor din Gaza, spune că noul spital de campanie va fi înființat în Khan Younis, în sud, „pentru a primi răniții și bolnavii”.

Spitalul de campanie are o capacitate de 41 de paturi, spune palatul regal iordanian, iar Aed Yaghi, șeful de asistență medicală din Gaza, spune că a fost însoțit de 170 de cadre medicale și 40 de camioane de asistență medicală.

20 nov. - Acum 2 saptamani
20-11-2023

Israelul spune că a interogat sute de teroriști din Gaza

Purtătorul de cuvânt al armatei israeliene a spus că anchetatorii de la Unitatea de Informații 504 a armatei au interogat aproximativ 300 de teroriști din Gaza în timpul operațiunii la sol în Fâșie și au fost ulterior duși pentru a fi interogați în continuare pe teritoriul israelian.

Zeci de soldați vorbitori de arabă din Unitatea 504 se află la sol în Fâșia Gaza, alături de unitățile de luptă, efectuând interogații pe teren și furnizând informații forțelor, potrivit armatei israeliene.

20 nov. - Acum 2 saptamani
20-11-2023

Israelul spune că 3 drone sinucigașe și 25 de rachete au fost lansate din Liban, în ultima oră

Armata Israelului a anunțat că aproximativ 25 de rachete și trei drone sinucigașe au fost lansate de Hezbollah din Liban în mai multe locații de-a lungul graniței în ultima oră, transmite Times of Israel.

Multe dintre rachete au fost interceptate de Domul de Fier, în timp ce altele au aterizat în zone deschise. Cele trei drone încărcate cu explozivi au lovit un post al IDF de la graniță.

IDF spune că nu au fost răniți în atacuri și că răspunde cu obuze de artilerie la sursele incendiului.

20 nov. - Acum 2 saptamani
20-11-2023

Indonezia condamnă Israelul după presupusul atac aerian asupra unui spital

Ministra indoneziană de Externe, Retno Marsudi, a condamnat presupusul atac aerian israelian asupra spitalului indonezian din Fâșia Gaza, relatează BBC.

„Atacul este o încălcare clară a legilor umanitare internaționale. Toate țările, în special cele care au relații strânse cu Israelul, trebuie să își folosească toată influența și capacitățile pentru a îndemna Israelul să înceteze atrocitățile sale”, a afirmat șefa diplomației indoneziene.

Ministerul Sănătății din Gaza, condus de Hamas, a anunțat luni că 12 persoane au fost ucise în urma atacului israelian.

Tancuri israeliene au fost văzute ulterior în zonă, precizează BBC.

Spitalul a fost înființat în 2016 cu finanțare din partea unor organizații indoneziene.

Armata israeliană nu a reacționat în urma acuzațiilor.

20 nov. - Acum 2 saptamani
20-11-2023

Ambulanțele care transportă bebeluși născuți prematur, evacuați de la spitalul Al-Shifa, au ajuns în Egipt

Ambulanțele care evacuează bebelușii prematuri din Gaza au ajuns în Egipt prin punctul de trecere Rafah. Convoiul a fost întâmpinat de cadre medicale care așteptau cu incubatoare pentru a-i lua în îngrijire, potrivit unei înregistrări video transmise în direct de televiziunea de stat egipteană, relatează CNN.

Bebelușii au fost evacuați duminică de la spitalul Al-Shifa din Gaza.

20 nov. - Acum 2 saptamani
20-11-2023

Legislația privind pedeapsa cu moartea pentru teroriști îi poate pune în pericol pe ostaticii din Gaza, spun familiile acestora

Reprezentanții familiilor ostaticilor i-au cerut ministrului Securității Naționale, Itamar Ben-Gvir, să nu avanseze cu legislația privind pedeapsa cu moartea pentru teroriști, pe care Partidul său, Otzma Yehudit, o promovează, în cadrul unei reuniuni de luni a Comitetului pentru Securitate Națională, relatează Jerusalem Post.

„Momentul ales pentru aceasta riscă viețile celor dragi ai noștri dincolo de riscul existent și nici măcar nu avansează vreun scop public. Pedeapsa cu moartea este un subiect sensibil care trebuie dezbătut în ședințe închise și în forumuri profesionale”, au insistat rudele ostaticilor.

Solicitarea familiilor a fost ignorată de parlamentarii Otzma Yehudit prezenți la ședință, notează sursa citată.

Familiile celor aproximativ 240 de ostatici răpiți în Gaza la 7 octombrie „nu au un mandat asupra durerii”, a acuzat luni parlamentarul Almog Cohen din partea Otzma Yehudit.

Cohen a atacat familiile ostaticilor după ce a fost confruntat de un tată care i-a acuzat pe legislatori că dezbat proiectul de lege doar pentru că „vor să ucidă arabi”.

„Ați ucis destui. (…) Nu mai vorbiți despre uciderea arabilor, începeți să vorbiți despre salvarea evreilor!”, a spus bărbatul.

„Ce înseamnă această afirmație?! Nu aveți un mandat pe durere – dacă vreți să vorbiți, vorbiți”, a replicat parlamentarul care, potrivit presei israeliene, a părăsit dezbaterea la scurt timp după altercație.

Ministrul Securității Naționale, Itamar Ben-Gvir, a anunțat sâmbătă seară că luni, pregătirea primei lecturi a legii privind pedeapsa cu moartea pentru teroriști va fi discutată în cadrul Comitetului pentru Securitate Națională.

20 nov. - Acum 2 saptamani
20-11-2023

Nou bilanț al soldaților israelieni uciși în Gaza

Armata israeliană a anunțat că încă doi soldați au fost uciși în luptele cu Hamas din Fâșia Gaza, relatează The Guardian.

Astfel, numărul militarilor israelieni uciși în enclavă de la începutul confruntărilor a ajuns la 66.

Cel puțin 13.000 de palestinieni au fost uciși și 30.000 au fost răniți în loviturile israeliene în Gaza începând cu 7 octombrie, a declarat duminică Ministerul Sănătății controlat de Hamas.

20 nov. - Acum 2 saptamani
20-11-2023

O bază a armatei israeliene a fost avariată de tiruri de rachete Hezbollah din Liban

Imagini publicate pe rețelele sociale arată pagubele înregistrate la baza Forțelor de Apărare ale Israelului (IDF) de la Biranit, în nordul țării, în urma unui atac cu rachete Hezbollah din Liban, relatează The Times of Israel.

IDF a confirmat că au fost trase rachete asupra bazei, care au provocat un incendiu.

În urma loviturii nu au fost înregistrate victime.

Footage shows extensive damage at the Biranit army base in northern Israel following a Hezbollah rocket attack from Lebanon. pic.twitter.com/1VhAljjg1L

— Emanuel (Mannie) Fabian (@manniefabian) November 20, 2023
20 nov. - Acum 2 saptamani
20-11-2023

Aproximativ 700 de persoane se află în spitalul indonezian, potrivit Ministerului Sănătății din Gaza

În interiorul spitalului indonezian din Fâșia Gaza se află aproximativ 700 de persoane, inclusiv echipe medicale și răniți, potrivit Ministerului Sănătății din Gaza, controlat de Hamas, relatează BBC, care anterior a notat că tancurile israeliene se îndreaptă spre unitatea medicală.

Ministerul Sănătății din Gaza afirmă că Israelul încearcă să „scoată complet din funcțiune spitalul indonezian”.

Purtătorul de cuvânt al ministerului, Ashraf al-Qudra, a afirmat că 12 persoane au fost ucise într-un presupus atac aerian. Armata israeliană nu a comentat situația.

20 nov. - Acum 2 saptamani
20-11-2023

28 de bebeluși născuți prematur mutați în Egipt prin punctul de frontieră Rafah

Societatea Semilună Roșie Palestiniană (PRCS) a anunțat luni că 28 de bebeluși sunt transportați cu ambulanța la punctul de trecere Rafah pentru a fi transferați la spitale din Egipt, relatează CNN.

„Echipele de ambulanță ale Semilunii Roșii Palestiniene tocmai au plecat de la Spitalul Emiratelor din Rafah pentru a transporta 28 de bebeluși răniți la punctul de trecere Rafah, în vederea transferului lor la spitale din Egipt pentru tratament”, a precizat PRCS pentru CNN.

Mutarea lor se face „în coordonare cu Organizația Mondială a Sănătății și cu Biroul Națiunilor Unite pentru Coordonarea Afacerilor Umanitare (OCHA)”, a mai precizat organizația.

Medicul Mohamed Salama, șeful secției de neonatologie de la spitalul al-Ahli Emirates, a declarat pentru BBC că au fost mutați doar 28 din cei 31 de bebeluși evacuați ieri din spitalul Al-Shifa pentru că unii părinți nu și-au dat acordul pentru transfer, iar unul dintre copii nu a fost identificat.

20 nov. - Acum 2 saptamani
20-11-2023

Alerte aeriene la granițele Israelului cu Liban și Fâșia Gaza

Sirenele au răsunat luni dimineață aproape simultan în localitățile israeliene din apropierea granițelor cu Libanul și Fâșia Gaza, relatează The Times of Israel.

O alertă s-a auzit în Kissufim, în apropierea enclavei, și în Baram, în nord.

20 nov. - Acum 2 saptamani
20-11-2023

Zeci de pacienți din Gaza vor ajunge în Turcia pentru tratament

Peste 100 de persoane evacuate din Gaza urmează să ajungă luni în Turcia, inclusiv câteva zeci care vor primi tratament medical în această țară, au declarat ministrul turc al sănătății și o sursă din cadrul Ministerului de Externe, relatează Reuters.

În total, 61 de pacienți și aproximativ 49 de rude au ajuns în Egipt din Gaza duminică seara și urmau să zboare spre Ankara luni dimineață, a declarat ministrul turc al sănătății, Fahrettin Koca.

Oficialul a declarat săptămâna trecută că Turcia a dorit să aducă în țară cât mai mulți dintre cei aproape 1.000 de pacienți cu cancer din Gaza. Primii 27 de pacienți au sosit la Ankara joia trecută.

Separat, 87 de persoane – cetățeni turci, ciprioți turci și rude ale acestora – au sosit duminică în Egipt din Gaza și urmau să zboare spre Istanbul luni seara, a declarat o sursă din cadrul Ministerului de Externe.

44 de turci care au trecut în Egipt la sfârșitul săptămânii au sosit duminică la Istanbul, potrivit presei.

Sursa din ministerul de externe a mai precizat că, în cazul în care condițiile de pe teren permit acest lucru, Turcia intenționează să scoată din Gaza încă aproximativ 100 de persoane luni.

20 nov. - Acum 2 saptamani
20-11-2023

Iranul neagă implicarea în capturarea navei din Marea Roșie de către rebelii houthi

Ministerul de Externe al Iranului a negat implicarea Teheranului în capturarea de către rebelii houthi din Yemen a unei nave de marfă în Marea Roșie, relatează Reuters. Israelul a acuzat un „act de terorism iranian”, referindu-se la capturarea navei.

„Am spus de mai multe ori că grupurile de rezistență din regiune acționează independent și spontan, în funcție de interesele lor și ale poporului lor”, a declarat luni, Nasser Kanaani, purtătorul de cuvânt al ministerului, adăugând că afirmațiile israeliene au avut ca scop distragerea atenției de la „înfrângerea ireparabilă” în lupta sa împotriva militanților Hamas din Fâșia Gaza.

20 nov. - Acum 2 saptamani
20-11-2023

MAE, despre nava capturată în Marea Roșie de rebelii houthi: „Un român, printre membrii echipajului”

Ministerul Afacerilor Externe a transmis luni că printre membrii echipajului navei cargo care a fost capturată de rebelii houthi în Marea Roșie, „s-ar afla și un cetățean român”.

„La data de 19 noiembrie a.c., nava Galaxy Leader, sub pavilion Bahamas, care naviga în Marea Roșie, a fost capturată de către milițiile Houthi și dusă lângă coasta statului Yemen, iar din informațiile de primă sesizare, printre membrii echipajului s-ar afla și un cetățean român”, a precizat MAE.

Mai multe detalii: Navă cargo, capturată în Marea Roșie de rebelii houthi din Yemen. „Un român, printre membrii echipajului”, spune MAE

20 nov. - Acum 2 saptamani
20-11-2023

Armata israeliană anunță că a ucis trei comandanți ai unei companii Hamas

Avioanele de luptă au lovit și ucis, în timpul nopții, trei comandanți de companie ai Hamas, afirmă Forțele de Apărare ale Israelului (IDF), citate de The Times of Israel.

Separat, IDF a anunțat că trupele Brigăzii Nahal au identificat un grup de agenți Hamas care se îndreptau spre o clădire din apropierea lor în Fâșia Gaza și au solicitat un atac aerian.

Potrivit armatei Israelului, clădirea era folosită și ca depozit de arme și a fost distrusă în timpul atacului.

כוחות צה”ל ממשיכים לפעול בשטח הרצועה לחיסול מחבלים, תוך הכוונת כלי טיס לחיסול מחבלים ותשתיות טרור ולאיתור אמצעי לחימה וציוד צבאי.

צה”ל תקף באמצעות מטוסי קרב, בהכוונה מודיעינית של אמ”ן ושב”כ, וחיסל שלושה מפקדי פלוגה נוספים של ארגון הטרור חמאס» pic.twitter.com/BUvEMlgf7G

— צבא ההגנה לישראל (@idfonline) November 20, 2023
20 nov. - Acum 2 saptamani
20-11-2023

Tancurile israeliene se îndreaptă spre spitalul indonezian din nordul Fâșiei Gaza

Tancurile israeliene s-au deplasat spre spitalul indonezian din nordul Fâșiei Gaza, unde cel puțin zece persoane au fost ucise în urma loviturilor de luni dimineață, după cum a declarat pentru BBC directorul unității medicale.

Ministerul Sănătății din Gaza, condus de Hamas, a anunțat ulterior că 12 persoane au fost ucise. De asemenea, purtătorul de cuvânt al ministerului, Ashraf al-Qudra, a declarat pentru AFP că sunt zeci de răniți.

Directorul spitalului, medicul Marwan Al-Sultan, a declarat că armata israeliană se afla la aproximativ 20 de metri de clădire. Anterior, el a spus că a auzit focuri de armă în jur și că departamentul pentru îngrijiri postoperatorii a fost lovit.

Armata israeliană a precizat că „trupele continuă să opereze în Fâșia Gaza, dirijând avioanele pentru a lovi teroriștii, infrastructura teroristă și localizând arme și echipamente militare”.

20 nov. - Acum 2 saptamani
20-11-2023

Forțele israeliene au interogat personalul spitalului Al-Shifa în legătură cu Hamas, spune un medic

Un medic din cadrul spitalului Al-Shifa din Gaza a acuzat, într-o declarație pentru CNN, că forțele israeliene interoghează personalul cu privire la Hamas.

„Întrebarea obișnuită (adresată personalului): Știți ceva despre grupările Hamas? Știți ceva despre tunelurile din interiorul spitalului?”, a declarat pentru CNN Dr. Ahmed El Mokhallalati, șeful unității de arși a spitalului, adăugând că mișcările personalului în jurul complexului au fost restricționate.

Forțele israeliene se află de câteva zile în interiorul complexului spitalicesc, încercând să descopere ceea ce, spun ele, este o bază subterană majoră a Hamas.

Numeroși pacienți și membri ai personalului au fost evacuați la sfârșitul săptămânii trecute, inclusiv zeci de bebeluși născuți prematur, care au fost transportați duminică la maternitatea Al-Helal Al-Emirati din sudul Gaza.

20 nov. - Acum 2 saptamani
20-11-2023

Armata israeliană a anunțat că „extinde” operațiunea din Gaza

Israelul a avertizat locuitorii din cea mai mare tabără de refugiați din Gaza, Jabalia, și dintr-o tabără de coastă din apropiere să evacueze zonele, în contextul în care armata a anunțat duminică, 19 noiembrie, că își „extinde activitățile operaționale în alte cartiere” din Gaza, relatează AFP, citată de The Guardian.

Un corespondent AFP a relatat că, după bombardamente intense, a văzut duminică mai multe coloane de fum ridicându-se din Jabalia, în nordul Gaza.

20 nov. - Acum 2 saptamani
20-11-2023

Imagini cu ostatici despre care Israelul spune că au fost duși în spitalul Al-Shifa

Forțele de Apărare ale Israelului (IDF) au publicat imagini despre care, spune purtătorul de cuvânt, Daniel Hagari, reprezintă „dovezi concrete” că ostaticii israelieni au fost duși la al-Shifa după atacurile din 7 octombrie, relateaz BBC.

„Aceasta este o documentare de la Spitalul Shifa din ziua masacrului, 7 octombrie 2023, între orele 10:42 și 11:01, în care ostaticii, un civil nepalez și un civil thailandez, au fost răpiți de pe teritoriul israelian sunt văzuți înconjurați de teroriști Hamas înarmați”, se precizează într-un mesaj de pe pagina de Facebook a IDF, alături de imagini.

„Unul dintre ostatici este rănit și este transportat pe un pat de spital, iar celălalt merge pe jos. Aceste constatări dovedesc că organizația teroristă Hamas a folosit complexul spitalului Shifa în ziua masacrului din 7 octombrie ca infrastructură teroristă”, adaugă armata israeliană.

Imagini publicate de Armata israeliană din spitalul Al-Shifa. Foto: facebook.com/idfonline
20 nov. - Acum 2 saptamani
20-11-2023

Israelul anunță că a descoperit un tunel lung de 55 de metri sub spitalul Al-Shifa

Armata israeliană a publicat duminică o înregistrare video cu un tunel despre care spune că a fost săpat de Hamas sub spitalul Al-Shifa, cea mai mare unitate medicală din Fâșia Gaza, relatează Reuters, citată de Agerpres.

Potrivit Israelului, este vorba despre un tunel adânc de 10 metri şi care se întinde pe o distanţă de 55 de metri până la o uşă rezistentă la explozie.

„Acest tip de uşă este folosit de organizaţia teroristă Hamas pentru a împiedica forţele israeliene să pătrundă în centrele de comandă şi în instalaţiile subterane aparţinând Hamas”, precizează Forțele de Apărare ale Israelului (IDF) într-un comunicat.

Mai multe detalii: Armata israeliană spune că a descoperit un tunel lung de 55 de metri sub spitalul Al-Shifa din Gaza. VIDEO

19 nov. - Acum 2 saptamani
19-11-2023

Israelul afirmă că rebelii houthi din Yemen au deturnat o navă în Marea Roșie

Israelul a anunţat că rebeli houthi din Yemen au deturnat nava cargo Galaxy Leader în Marea Roşie, dar a negat că vreunul dintre cetăţenii săi s-ar afla la bord. Oficialii israelieni au acuzat Iranul că s-ar afla în spatele acţiunii, transmite TPS.

Rebelii houthi, care au lansat o serie de rachete şi drone asupra Israelului începând cu 7 octombrie, au ameninţat, de asemenea, că vor ataca transportul maritim israelian.

„Condamnăm cu fermitate atacul iranian împotriva unei nave internaţionale. Nava, deţinută de o companie britanică şi operată de o companie japoneză, a fost deturnată la instrucţiunile iraniene de către miliţia houthi din Yemen”, a transmis duminică biroul premierului israelian într-un comunicat.

„La bordul navei se află 25 de membri ai echipajului de diferite naţionalităţi, printre care: ucraineni, bulgari, filipinezi şi mexicani. Niciun israelian nu era prezent pe navă. Acesta este un alt act de terorism iranian care promovează agresiunea Iranului împotriva cetăţenilor lumii libere şi creează implicaţii internaţionale în ceea ce priveşte securitatea căilor maritime globale”.

Forţele de Apărare ale Israelului (IDF) au comunicat pe X, fostul Twitter, că nava a plecat din Turcia şi se îndrepta spre India cu un echipaj internaţional. „Nu este o navă israeliană”, se arată în tweet.

The hijacking of a cargo ship by the Houthis near Yemen in the southern Red Sea is a very grave incident of global consequence.
The ship departed Turkey on its way to India, staffed by civilians of various nationalities, not including Israelis. It is not an Israeli ship.

— Israel Defense Forces (@IDF) November 19, 2023

Nava deturnată Galaxy Leader, sub pavilion Bahamas, este înregistrată de o companie britanică deţinută parţial de magnatul israelian Abraham Ungar. Relatările presei saudite care îi citează pe houthi, susţinuţi de Iran, au declarat că nava a fost capturată într-o zonă din Marea Roşie, între Arabia Saudită şi Sudan. Houthis au afirmat că echipajul era israelian.

19 nov. - Acum 2 saptamani
19-11-2023

Comisar ONU: Evenimentele îngrozitoare din ultimele zile din Gaza depășesc orice înțelegere

Evenimentele îngrozitoare din ultimele 48 de ore din Gaza „depăşesc orice înţelegere”, a declarat duminică Înaltul Comisar al ONU pentru Drepturile Omului, Volker Turk, care consideră că unele dintre acţiunile armatei israeliene ar putea constitui „crime de război”, transmite France Presse.

„Uciderea atâtor oameni în şcoli transformate în adăposturi, sute de persoane care au fugit de la spitalul al-Shifa pentru a-şi salva viaţa, în timp ce alte mii de persoane continuă să fie strămutate în sudul Fâşiei Gaza, (acestea) sunt acţiuni care contravin protecţiilor de bază pe care dreptul internaţional trebuie să le ofere civililor”, a avertizat Volker Turk.

Potrivit armatei israeliene, care a efectuat miercuri un raid asupra complexului spitalicesc, acesta găzduieşte o ascunzătoare a Hamas, amenajată într-o reţea de tuneluri. Mişcarea islamistă, care a preluat puterea în Gaza în 2007, neagă acest lucru.

De asemenea, Hamas a afirmat sâmbătă că loviturile israeliene asupra taberei de refugiaţi Jabalia, administrată de ONU, din nordul teritoriului, au ucis peste 80 de persoane, dintre care cel puţin 50 într-o şcoală care găzduieşte persoane strămutate.

19 nov. - Acum 2 saptamani
19-11-2023

Casa Albă analizează o explozie devastatoare la o școală din Gaza folosită drept adăpost de ONU

Washingtonul adună informații despre bombardamentul de sâmbătă asupra unei școli folosite de Organizația Națiunile Unite drept adăpost în Gaza, a declarat duminică adjunctul consilier pentru securitate națională Jon Finer.

„Ceea ce pot spune în acest moment – ​​și suntem, de asemenea, în legătură cu israelienii pentru a încerca să aflăm ce știu ei despre ceea ce s-a întâmplat – este că, dacă s-ar face rău unor civili nevinovați care se adăpostesc la un site ONU, asta ar fi total inacceptabil”, a spus John Finer pentru CNN.

Un purtător de cuvânt al Agenției de Ajutorare și Lucrări ONU (UNRWA), care conduce școlile din taberele de refugiați palestinieni și servește ca principală agenție de ajutor ONU în Gaza, a confirmat lovitura de sâmbătă . 

Numărul exact al morților nu este cunoscut, dar un videoclipul filmat la școala al-Fakhoura din Jabalya arată corpuri însângerate într-o serie de camere ddin clădirea cu două etaje. Multe femei și copii sunt printre cei uciși.