„Dan, un matematician și activist în vârstă de 54 de ani, al cărui prenume se traduce prin Little Nick (n.red. – Micul Nick), se află la al doilea mandat de primar al Bucureștiului. El a fondat și a condus anterior un partid liberal care a dat naștere Uniunii Salvați România – în prezent al treilea cel mai mare partid din Parlament”, a scris sursa citată.

Politico a amintit că, în prima sa campanie pentru funcția de primar, în 2016, actualul primar al Capitalei a promis să elimine corupția, evaziunea fiscală și spălarea de bani, caracteristice primarilor anteriori, „dintre care unul a fost închis pentru corupție”.

Cunoscutul site de știri și analiză politică internațională a mai menționat că Nicușor Dan a transmis în anunțul candidaturii „necesitatea de a combate corupția, de a da o direcție țării și de a vindeca diviziunile sociale și culturale”, spunând că „sunt zone întregi din statul român capturate de grupuri de interese” și „va fi o luptă grea între cei care apără interesul public și cei care apără interesul de gașcă”.

Politico a mai notat că anunțul făcut de Nicușor Dan pe 16 decembrie, că va candida la alegerile prezidențiale 2025, vine la 10 zile după ce Curtea Constituțională a anulat alegerile prezidențiale câștigate de ultranaționalistul Călin Georgescu, descris drept „un critic feroce al Uniunii Europene și al NATO”.

„Curtea a anulat alegerile după ce serviciile de securitate ale României au declarat că Georgescu a beneficiat de o campanie TikTok care seamănă cu operațiunile de influență desfășurate anterior de Kremlin în Ucraina și Moldova”, mai scrie sursa menționată despre desecretizarea documentelor decise după ședința CSAT, în contextul politic complicat în care trebuie format și un nou Guvern.