Totul a început când liberalii au cerut în Parlament votarea „unei legi pentru o persoană”, adică modificarea legislaţiei pentru ca Iohannis să candideze la alegerile parlamentare înainte de încheierea mandatului.

„Am văzut şi eu: Domne’, nu-i răspunde Ciucă lui Ciolacu. Vă aduceţi aminte de întrebarea aia de la Radio Erevan: Domne’, Ceauşescu a fost ilegalist? Răspuns: a fost semi-ilegalist. Întrebare: Da’ cum adică a fost semi-ilegalist? Răspuns: Adică se pitea, dar nu-l căuta nimeni. Eu nu l-am căutat pe domnul Ciucă, la ce să nu-mi răspundă? Din momentul în care s-a încercat să se facă o lege pentru o persoană, din acel moment, eu nu am mai comunicat cu domnul Nicolae Ciucă şi nu am mai comunicat nici măcar instituţional cu preşedintele României”, a spus Marcel Ciolacu, potrivit Agerpres.

Referitor la ruptura totală între Președinție şi Guvern, șeful Executivului a răspuns: „Nu am avut urgenţe, nici preşedintele României, nici eu, să avem o comunicare”.

Ciolacu a adăugat însă că dacă va fi o situație de urgenţă majoră, atunci îl va suna pe Iohannis: „Vom avea o comunicare, bineînţeles. Sun imediat şi sunt ferm convins că şi domnia-sa poate să depăşească acel moment”.

Tensiuni în coaliție în precampania electorală

Președintele PNL, Nicolae Ciucă, a anunțat pe 7 octombrie că rupe coaliția cu PSD, partid condus de Marcel Ciolacu, după ce Curtea Constituțională a eliminat-o pe Diana Șoșoacă din cursa pentru prezidențiale. Decizia lui Ciucă s-a referit însă strict la colaborarea politică, nu la cea guvernamentală.

Nicolae Ciucă și Marcel Ciolacu sunt candidați la alegerile prezidențiale, care vor avea loc pe 24 noiembrie (primul tur) și 8 decembrie (turul al doilea). Alegerile parlamentare vor fi pe 1 decembrie, iar mandatul președintelui Iohannis expiră pe 21 decembrie.