Relatarea livetext Libertatea a războiului din Ucraina s-a mutat aici: LIVETEXT Război în Ucraina, ziua 636.
Zelenski, după întâlnirea cu Lloyd Austin: „Va fi mai multă artilerie – obuze care sunt necesare chiar acum”
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a anunțat oficial noul pachet de sprijin militar din partea Statelor Unite, după întâlnirea pe care a avut-o luni cu șeful Pentagonului, Lloyd Austin, scrie European Pravda.
„Există un nou pachet de apărare pentru țara noastră din partea Statelor Unite. Sunt recunoscător pentru acesta. În special, va fi mai multă artilerie – obuze care sunt necesare chiar acum”, a declarat liderul ucrainean, în discursul său video de luni seară, adresat națiunii.
Zelenski nu a precizat când anume va fi livrat noul pachet de ajutor militar.
Secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, a anunţat luni un nou ajutor militar de 100 milioane de dolari pentru Ucraina, în cursul vizitei sale de la Kiev, promiţând un sprijin american pe termen lung pe fondul îngrijorărilor legate de sustenabilitatea asistenţei vitale din partea SUA, notează Reuters.
Șeful Pentagonului a anunţat noul pachet de ajutor după o zi de întâlniri cu oficiali ucraineni, precizând că acesta va include armamente precum arme antitanc şi interceptori de apărare antiaeriană.
Ultima dată când Statele Unite au anunțat că vor trimite un pachet de ajutor militar Ucrainei a fost la începutul lunii noiembrie. Atunci, pachetul anunțat includea arme în valoare de 125 de milioane de dolari și o comandă pentru alte arme, în valoare de 300 de milioane de dolari.
Cel puțin 11.000 de copii ucraineni ar fi ținuți în 43 de tabere de reeducare din Rusia, potrivit Ministerului britanic al Apărării
Cel puțin 11.000 de copii ucraineni ar fi ținuți în 43 de tabere de reeducare din Rusia, la mii de kilometri de casă, a scris luni Ministerul britanic al Apărării, într-un mesaj publicat pe rețeaua de socializare X, potrivit The Guardian.
După începutul războiului, copii de doar patru luni care locuiau în zonele ocupate au fost duși în 43 de tabere din Rusia, inclusiv în Crimeea, peninsulă anexată de Moscova, și în Siberia, pentru „educație patriotică și militară prorusă”, a constatat anterior raportul Yale Humanitarian Research Lab, finanțat de Departamentul de Stat al SUA.
Curtea Penală Internațională (CPI) a emis în martie mandate de arestare pe numele președintelui rus Vladimir Putin și al comisarului rus pentru drepturile copiilor, Maria Lvova-Belova, acuzându-i de deportarea ilegală a sute de copii din Ucraina în Rusia – ceea ce constituie o crimă de război.
SUA oferă un nou sprijin militar, de 100 de milioane de dolari, pentru Ucraina, care include noi capacități de apărare antiaeriană
Secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, a anunțat luni un nou ajutor militar de 100 de milioane de dolari pentru Ucraina, în timpul vizitei sale neanunțate pe care o face la Kiev, relatează Reuters și Sky News.
Noul pachet de sprijin va include interceptoare de apărare antiaeriană și arme antitanc.
Hosted @SecDef Lloyd Austin ahead of the next Ramstein meeting.
We focused on the battlefield developments: our defense, perspectives, and support. We also discussed Ukraines actions in the Black Sea and the defense of our export corridor.
Freedom of navigation is a… pic.twitter.com/ws3D6MjyEs
— Volodymyr Zelenskyy / Володимир Зеленський (@ZelenskyyUa) November 20, 2023SUA au oferit Ucrainei asistență de securitate în valoare de peste 44 de miliarde de dolari până acum, după ce Rusia și-a lansat invazia pe la scară largă, în februarie 2022.
O conferință comună Ucraina-SUA privind industria militară de la Washington, care va avea loc pe 6 și 7 decembrie, este menită să stimuleze producția internă de arme a Ucrainei, în timp ce războiul se apropie de împlinirea a doi ani.
Danilov: Rusia ar putea începe mobilizarea completă după alegerile prezidențiale din 2024
Rusia ar putea începe mobilizarea completă după alegerile prezidențiale din Rusia din 2024, care vor avea loc pe 17 martie, a avertizat luni secretarul Consiliului pentru Securitate Națională și Apărare din Ucraina, Oleksii Danilov, într-un discurs rostit în cadrul Forumului Internațional de Securitate de la Halifax, Canada, potrivit The Kyiv Independent.
„După (viitoarea) reurcare pe tron a (președintelui rus Vladimir) Putin, regimul va fi ancorat, (ceea ce) înseamnă, în esență, că i se va da mână liberă. De aceea, Ucraina și comunitatea globală au la dispoziție 3-4 luni pentru a se pregăti în mod relevant”, a declarat Danilov.
Potrivit lui Danilov, Rusia se îndreaptă spre o poziție de război total și este pregătită pentru un război lung. În plus, Rusia pare să aibă capacitatea de a se adapta și de a fi surprinzător de rezistentă în fața unor sancțiuni de amploare.
„Rusia a reușit să se adapteze și injectează în mod constant fonduri în sectorul său de apărare. Rusia s-a dovedit a fi mai rezistentă la sancțiunile occidentale, așa cum era de așteptat. Rusia își pune din ce în ce mai mult economia pe picior de război. Mobilizarea totală ar putea urma alegerile prezidențiale din 2024”, a mai spus Danilov, potrivit The Guardian.
Danilov a sugerat, de asemenea, că în Ucraina există o îngrijorare tot mai mare cu privire la faptul că aliații săi occidentali se gândesc din ce în ce mai mult să negocieze cu Moscova, potențial pentru a obține o încetare a focului, o noțiune care își are rădăcinile într-o teamă față de Rusia care a persistat în ciuda performanțelor slabe ale armatei ruse începând din februarie 2022.
Fără un efort concertat din partea Occidentului de a continua să sprijine Ucraina și de a căuta o prăbușire completă a regimului Putin, „o nouă «axă a răului» pândește lumea în 15-20 de ani. Această axă va include nu numai (Coreea de Nord), China, Iran și Rusia, ci și unele țări europene”, a mai afirmat Danilov.
El nu a menționat la ce țări europene se referă.
Putin urmează să participe miercuri, prin videoconferinţă, la un summit virtual G20
Preşedintele rus Vladimir Putin – care nu a luat parte la summitul liderilor G20 din septembrie, în India – urmează să participe prin videoconferinţă la un summit virtual al Grupului Celor Douăzeci, a anunțat televiziunea rusă de stat, potrivit AFP.
„Vladimir Putin urmează să participe la summitul virtual G20”, a anunţat duminică, într-un comunicat, postul de televiziune Vesti, prezentând programul din această săptămână al liderului de la Kremlin.
Vladimir Putin este vizat de un mandat de arestare emis de către Curtea Penală Internţaională (CPI), care-l acuză că este implicat în deportarea a sute de copii ucraineni în Rusia. Moscova a negat constant aceste acuzaţii.
Lachlan Murdoch, șeful Fox Corporation, s-a întâlnit cu Zelenski, la Kiev
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski s-a întâlnit luni în capitala Ucrainei cu directorul general al Fox Corp, Lachlan Murdoch, în ceea ce Kievul afirmă că reprezintă un „semnal foarte important” de susținere într-un moment în care atenția presei mondiale s-a mutat de la războiul din Ucraina, scrie Reuters.
Fiul cel mare al magnatului media Rupert Murdoch este o figură importantă în presa americană cu înclinații republicane. Vizita acestuia are loc în contextul în care în Ucraina crește îngrijorarea cu privire la viitorul sprijinului militar și economic vital al SUA, în condițiile în care războiul cu Rusia nu să semne că s-ar apropia de final.
Mai multe detalii: Lachlan Murdoch, șeful Fox Corporation, s-a întâlnit cu Zelenski, la Kiev. De ce spune Ucraina că acesta este „un semnal foarte important”
Armata ucraineană susține că Rusia a pierdut peste 319.000 soldați în Ucraina de la începutul războiului
Rusia a pierdut 319.210 soldați în Ucraina de la începutul invaziei sale pe scară largă și până în prezent, a anunțat luni Statul Major General al Forțelor Armate ucrainene, potrivit The Kyiv Independent.
În acest bilanț sunt incluși și cei 640 de soldații pe care rușii i-au pe parcursul ultimelor 24 de ore, mai afirmă conducerea armatei ucrainene.
Conform Statului Major General al Ucrainei, Rusia a mai pierdut până acum:
- 5.439 de tancuri
- 10.168 de vehicule blindate de luptă
- 10.127 de vehicule și rezervoare de combustibil
- 7.748 de sisteme de artilerie
- 899 de sisteme de rachete cu lansare multiplă (MLRS)
- 588 de sisteme de apărare antiaeriană
- 323 de avioane
- 324 de elicoptere
- 5.764 de drone
- și 22 de ambarcațiuni.
Șeful Pentagonului i-a promis lui Zelenski sprijin pentru nevoile militare urgente ale Ucrainei
Secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, care efectuează luni o vizită neanunţată la Kiev într-un gest de susţinere „neclintită” din partea SUA, i-a transmis preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski că va lucra împreună cu ceilalţi aliaţi ai Kievului pentru a satisface necesităţile pe termen scurt şi lung ale armatei ucrainene, în contextul în care apar întrebări cu privire la durata asistenţei occidentale vitale pe măsură ce războiul cu Rusia se prelungeşte, relatează agențiile Reuters şi EFE, preluate de Agerpres.
„Împreună cu aliaţii şi partenerii noştri, vom continua să sprijinim nevoile urgente ale Ucrainei pe câmpul de luptă şi nevoile de apărare pe termen lung”, a scris Austin pe contul său de pe platforma de socializare X, după întâlnirea cu preşedintele ucrainean la Kiev.
Secretarul american al Apărării l-a reasigurat pe Zelenski de „sprijinul ferm al Americii pentru Ucraina”. „Sunt astăzi aici pentru a transmite un mesaj important: Statele Unite vor continua să fie alături de Ucraina în lupta lor pentru libertate împotriva agresiunii Rusiei, atât acum, cât şi în viitor”, subliniază şeful Pentagonului în mesajul său.
„SUA, aliaţii şi partenerii noştri vor continua să lucreze pentru a oferi Ucrainei capacităţile de care are nevoie pentru a avea succes”, a mai adăugat el.
Într-o fotografie publicată de Ambasada SUA la Kiev, Austin, însoţit de şeful Comandamentului European al SUA, Christopher Cavoli, apare lângă un tren dând mâna cu ambasadoarea americană în Ucraina, Bridget Brink.
La rândul ei, ambasadoarea americană a declarat că vizita delegaţiei Pentagonului la Kiev semnalează „sprijinul neclintit al Washingtonului pentru Ucraina în lupta sa pentru libertate”.
Această vizită are loc pe fondul incertitudinii privind continuarea asistenţei americane pentru Ucraina din cauza opoziţiei unei părţi a Partidului Republican în Congres şi a poziţiei fostului preşedinte şi potenţial candidat republican la alegerile prezidenţiale, Donald Trump, care pledează pentru negocierea şi căutarea unui acord cu Rusia.
Ucraina demite doi oficiali de top din domeniul apărării cibernetice, pe fondul unei anchete anticorupție
Ucraina a demis luni doi înalți funcționari din domeniul apărării cibernetice, a declarat un oficial guvernamental, în contextul în care procurorii au anunțat o anchetă privind presupuse delapidări în cadrul agenției guvernamentale de securitate cibernetică, relatează Reuters.
Iurii Shchyhol, șeful Serviciului de Stat pentru Comunicații Speciale și Protecția Informațiilor din Ucraina (SSSCIP), și adjunctul său, Viktor Zhora, au fost concediați de către guvern, a anunțat, într-un mesaj publicat pe aplicația de mesagerie Telegram, Taras Melnychuk, înalt oficial al cabinetului de la Kiev.
Anunțul concedieriii celor doi a venit cu mai puțin de o oră înainte ca procurorii anticorupție să anunțe că îi investighează pe șeful și pe adjunctul șefului SSSCIP pentru presupusa lor implicare într-o schemă la care ar fi participat șase persoane pentru a delapida 62 de milioane de grivne (1,72 milioane de dolari) între 2020 și 2022.
Mai multe detalii: Doi oficiali de top din domeniul apărării cibernetice din Ucraina, demiși pe fondul unei anchete privind delapidarea a 1,7 milioane de dolari
Ucraina a recuperat trupurile a 94 de soldaţi căzuţi pe front
Corpurile a 94 de soldaţi ucraineni au fost returnate luni pe teritoriul controlat de guvernul de la Kiev, a anunţat Comandamentul de coordonare pentru tratamentul prizonierilor de război, potrivit The Guardian.
În schimb, Ucraina a transferat trupurile unui număr nespecificat de soldaţi ruşi ucişi în lupte către partea rusă, a precizat cartierul general, într-un mesaj publicat pe Telegram.
„Forţele armate ale Ucrainei vor asigura transportul cadavrelor şi rămăşiţelor repatriate la instituţiile specializate de stat desemnate pentru a fi transferate reprezentanţilor agenţiilor de aplicare a legii şi experţilor în medicină legală pentru identificarea persoanelor decedate”, au precizat oficialii ucraineni.
Kievul și Moscova au efectuat până acum schimburi regulate de prizonieri de război, precum şi de trupuri ale soldaţilor căzuți în lupte.
Zelenski a destituit conducerea medicilor militari
Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski l-a destituit duminică pe comandantul medicilor militari şi a cerut schimbări rapide în funcţionarea sistemului sanitar al forţelor armate, relatează Reuters.
Liderul de la Kiev a făcut anunţul după o întâlnire cu ministrul apărării, Ustem Umerov, în contextul unei dezbateri a evoluţiei războiului cu Rusia, care durează de 20 de luni, în special asupra progreselor contraofensivei din sudul şi estul Ucrainei.
„La întâlnirea de astăzi cu ministrul apărării Umerov s-au stabilit priorităţile. Nu mai avem mult timp de aşteptat rezultatele. Pentru schimbările care vor urma sunt necesare acţiuni rapide”, a spus Zelenski, în discursul său video de duminică seară, adresat națiunii.
Preşedintele a anunţat că a înlocuit-o pe general-maiorul Tetiana Ostaşcenko din funcţia de comandant al forţelor medicale militare. În locul acesteia a fost numit general-maiorul Anatoli Kazmirciuk, care comandase până acum o clinică militară din Kiev.
„Datoria este clară, aşa cum s-a insistat de mai multe ori în societate, în special în rândul sanitarilor militari – avem nevoie de un nivel fundamental nou de asistenţă medicală pentru soldaţi”, a afirmat Zelenski, potrivit Agerpres.
În acest sens este nevoie de garouri mai bune, digitalizare şi comunicaţii mai performante, a detaliat liderul de la Kiev.
Umerov a confirmat schimbarea într-un mesaj în aplicaţia Telegram şi a enumerat ca priorităţi digitalizarea, medicina tactică şi rotaţia efectivelor. „Experienţa eficienţei anumitor unităţi trebuie extinsă la toate forţele de apărare”, a arătat ministrul.
În urmă cu o săptămână, o organizaţie de presă din Ucraina sugerase că Ostaşcenko şi alţii urmează să fie înlocuiţi după consultările cu sanitarii şi alţi responsabili cu asistenţa pentru armată.
Într-un comentariu publicat luna aceasta, generalul Valeri Zalujnîi, comandantul armatei ucrainene, a afirmat că războiul intră într-o fază nouă, de uzură, iar Ucraina are nevoie de tehnologie mai avansată pentru a contracara forţa Rusiei.
Șeful Pentagonului, într-o vizită-surpriză la Kiev
Secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, efectuează luni o vizită-surpriză la Kiev pentru a exprima sprijinul constant al SUA pentru Ucraina în faţa invaziei ruse, relatează agențiile Reuters şi AFP, preluate de Agerpres.
„Mă aflu astăzi aici pentru a transmite mesajul important că Statele Unite vor continua să fie alături de Ucraina în lupta sa pentru libertate împotriva agresiunii ruse, atât acum, cât şi în viitor”, a declarat Lloyd Austin, la scurt timp după sosirea la Kiev.
Din motive de securitate, vizita nu fusese anunţată public.
Vizita lui Austin la Kiev are loc pe fondul sporirii divergenţelor în interiorul Congresului Statelor Unite cu privire la ajutorul pentru Ucraina. Lloyd Austin şi secretarul de stat Antony Blinken le-au cerut congresmenilor, la o audiere în luna octombrie, să menţină sprijinul american pentru Ucraina, secretarul apărării afirmând că, „în absenţa susţinerii SUA pentru Ucraina, Putin va reuşi”.
SUA sunt de departe cel mai mare furnizor de ajutor militar pentru Kiev, iar o scădere a asistenţei americane ar reprezenta o lovitură dificilă pentru eforturile Ucrainei de a elibera regiunile din sudul şi estul său ocupate de forţele ruse.
Trei morți și nouă răniți în urma atacurilor rușilor din ultimele 24 de ore
Atacurile rusești împotriva Ucrainei din ultimele 24 de ore au ucis trei persoane și au rănit nouă, inclusiv un copil, au anunțat autoritățile regionale, potrivit The Kyiv Independent.
Rusia a vizat în total nouă regiuni ucrainene: Zaporojie, Cernihiv, Nikolaiev, Luhansk, Dnipropetrovsk și Donețk, Harkov, Herson, Sumî. Au fost raportate victime în ultimele trei regiuni.
Peste 37.000 de ruși au murit în Ucraina de la începutul războiului
Prin intermediul unei cercetări din surse deschise, Mediazona, un organ de presă independent din Rusia, împreună cu BBC Rusia, a confirmat numele a 37.052 de soldați ruși care au fost uciși de la începutul invaziei pe scară largă a Rusiei în Ucraina, în februarie 2022, potrivit The Kyiv Independent.
De la actualizarea precedentă din 3 noiembrie, numele a aproape 1.300 de soldați ruși au fost adăugate la lista victimelor.
Jurnaliștii precizează că este probabil ca cifrele reale să fie considerabil mai mari, deoarece informațiile pe care le-au verificat până acum provin din surse publice, inclusiv necrologuri, postări ale rudelor, știri din presa regională și rapoarte ale autorităților locale.
Numărul necrologurilor pe care mass-media le-a urmărit a crescut drastic în ultimele săptămâni, fiind descoperite zilnic aproximativ 100-110 cazuri de soldați uciși.
Această creștere este legată de încercările armatei ruse de a cuceri Avdiivka, potrivit Mediazona: „Vedem zeci de necrologuri care indică acest loc de de
Un om a murit în urma bombardamentelor rușilor în regiunea Sumî
Un bombardament rusesc în satul Seredîna-Buda din regiunea Sumî s-a soldat cu moartea unui bărbat în vârstă de 51 de ani, a anunțat Parchetul regional Sumî duminică, 19 noiembrie, potrivit The Kyiv Independent.
Forțele rusești ar fi lansat atacuri cu mortiere asupra infrastructurii civile din Seredîna-Buda, inclusiv asupra locuinței unui bărbat de 51 de ani, care a și murit.
Satul se află la granița cu regiunea Briansk din Rusia.
Oficialii locali investighează posibile încălcări ale legilor războiului combinate cu crimă premeditată.
Forțele rusești au vizat, de asemenea, alte șase comunități din regiunea Sumî pe 19 noiembrie, inclusiv Iunakivka, Bilopillia, Krasnopillia, Șalîhîne, Esman și Znob-Novhorodske. Au fost înregistrate peste 130 de explozii.
Doi oameni au murit după ce o grenadă a explodat într-un apartament din Kiev
Explozia unei grenade în interiorul unui apartament din cartierul Dniprovskyi din Kiev a ucis două persoane și a rănit o altă persoană, a anunțat Poliția orașului Kiev duminică, 19 noiembrie, potrivit The Kyiv Independent.
În această seară, un locatar al blocului a contactat poliția după ce o explozie a fost auzită într-un apartament vecin.
Poliția a stabilit că un militar și o femeie care se aflau în unitatea respectivă au murit în urma detonării grenadei.
Un alt bărbat, fratele uneia dintre persoanele decedate, a fost, de asemenea, rănit și ulterior spitalizat.
Deocamdată nu au fost furnizate informații suplimentare despre motivul exploziei și eventualele pagube.
Apărarea rusească a interceptat o dronă ucraineană în apropiere de Moscova
Unitățile de apărare aeriană rusești ar fi interceptat o dronă deasupra orașului Elektrostal din regiunea Moscovei, a anunțat primarul Moscovei, Serghei Sobyanin, într-o postare pe Telegram duminică, 19 noiembrie, potrivit The Kyiv Independent.
Sobyanin susține că drona se îndrepta spre centrul Moscovei.
Primarul a mai spus că serviciile de urgență lucrează la locul prăbușirii, dar nu au fost raportate victime sau pagube la infrastructură.
The Kyiv Independent nu a putut verifica independent rapoartele.
Ucrainenii susțin că au distrus 86 de tancuri, 94 de blindate, 3 rachete și o aeronavă rusești, în ultima săptămână
86 de tancuri ale ocupanților și unul dintre avioanele acestora au fost distruse, iar 7.200 de soldați ruși au fost uciși în ultima săptămână, a anunșat prim-viceministrul apărării ucrainene, generalul Oleksandr Pavliuk, într-o postare pe Telegram, preluată de portalul TSN.
Potrivit oficialului, în perioada 13-19 noiembrie, ucrainenii au distrus:
- 86 de tancuri rusești,
- 94 vehicule blindate de luptă,
- 185 sisteme de artilerie,
- 8 instalații de apărare aeriană,
- 170 de unități de echipamente auto,
- 18 unități de echipamente speciale.
- 3 rachete inamice,
- o aeronavă.
Cifrele avansate nu pot fi verificate din surse independente.
Congresul SUA speră să aprobe pachetul de ajutor pentru Ucraina și Israel până la finele anului, „altfel șansele se reduc dramatic”
Congresul SUA vrea să să aprobe până la sfârșitul anului 2023 cererea administrației președintelui american Joe Biden de asistență pentru Ucraina și Israel, precum și pentru asigurarea securității graniței de sud, informează NBC.
Camera Reprezentanților condusă de republicani a aprobat propriul proiect de lege care oferă asistență Israelului prin reducerea bugetului mai multor departamente federale.
Cu toate acestea, Casa Albă și Senatul, unde democrații dețin controlul majoritar, au considerat această inițiativă nesuportabilă.
„Știu că ambelor părți, republicanii și democrații, le pasă sincer de aprobarea ajutorului acordat Israelului și Ucrainei. Sper că putem ajunge la un acord, chiar dacă niciuna dintre părți nu obține tot ce solicită”, a declarat liderul majorității democraților din Senat, Chuck Schumer.
El a adăugat că discuțiile pe această problemă vor continua după 23 noiembrie, Ziua Recunoștinței.
Dacă Congresul nu reușește să se miște înainte de sfârșitul anului, surse din Senat spun că șansele de a trece întregul plan peste linia de sosire se reduc dramatic, mai scrie NBC.