„Nu, nu este adevărat, acest lucru nu corespunde realității”, a spus reprezentantul lui Vladimir Putin. El s-a referit însă doar la discuțiile purtate de Rusia și SUA la Riad zilele trecute.

Peskov a adăugat că extinderea infrastructurii militare a NATO spre granițele Rusiei provoacă îngrijorare, dar această poziție a țării conduse de Vladimir Putin se știe deja.

„Poziția noastră este aceea că avansarea infrastructurii militare a NATO în mai multe valuri de expansiune, în curând aproape 12, spre frontierele noastre, ne preocupă. Dar această poziție a noastră este bine cunoscută de toată lumea, nu este un secret pentru nimeni”, a adăugat el.

Precizările au venit la două zile după ce coordonatorul Cancelariei preşedintelui interimar Ilie Bolojan, Cristian Diaconescu, a declarat că Rusia a cerut o nouă Ialta, adică împărțirea sferelor de influență și retragerea trupelor militare ale SUA din România. „E un moment dramatic, ca la Ialta”, a spus Diaconescu. Ulterior, după ce afirmațiile sale au făcut valuri, și-a nuanțat declarațiile și a susținut că este vorba de un pachet de negociere existent din 2022.

Afirmațiile lui Diaconescu au venit la câteva ore după ce preşedintele american Donald Trump şi-a înăsprit atacul la adresa preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski, numindu-l un dictator. De asemenea, în contextul în care a discutat doar cu președintele rus Vladimir Putin despre pacea din Ucraina, Trump l-a sfătuit pe Zelenski „să se mişte rapid”, altfel „nu va mai avea o ţară”.