Fostul preşedinte republican l-a criticat frecvent pe Zelenski în campania electorală, numindu-l de multe ori „cel mai mare negustor de pe Pământ” pentru că a cerut şi a primit miliarde de dolari din ajutorul militar american de la izbucnirea războiului, în 2022.

De asemenea, Donald Trump l-a criticat pe liderul ucrainean pentru că nu a căutat pacea cu Moscova şi a sugerat că Ucraina ar putea fi nevoită să cedeze o parte din teritoriul său Rusiei, pentru a încheia un acord de pace, o concesie pe care Kievul o consideră inacceptabilă.

Comentariile lui Trump, făcute joi la podcastul PBD cu Patrick Bet-David, au mers însă mai departe decât criticile sale anterioare.

Candidatul republican la președinția SUA a spus că Zelenski este de vină nu doar pentru că nu a reuşit să pună capăt războiului, ci şi pentru că a contribuit la începerea acestuia, chiar dacă conflictul a izbucnit atunci când Rusia a invadat teritoriul suveran al Ucrainei.

„Asta nu înseamnă că nu vreau să îl ajut, pentru că îmi pare foarte rău pentru acei oameni. Dar el nu ar fi trebuit să lase niciodată să înceapă acel război. Războiul înseamnă pierdere”, a continuat Donald Trump.

Zelenski i-a prezentat lui Trump „planul său de victorie”, pentru a pune capăt războiului, în timpul unei întâlniri la New York, în septembrie, o întâlnire descrisă de ambii lideri ca fiind cordială.

Cu toate acestea, comentariile publice ale lui Trump sugerează că acesta ar putea încerca să reducă ajutorul pentru Ucraina dacă o va învinge pe vicepreşedinta Kamala Harris, candidatul democrat, în alegerile din SUA, de pe 5 noiembrie.

Trump a afirmat în repetate rânduri că ar putea pune capăt conflictului înainte de preluarea mandatului, în ianuarie, dar nu a precizat și cum ar face acest lucru.

La rândul ei, Harris a promis că va continua să sprijine Ucraina şi a prezentat o victorie a ţării est-europene drept un interes vital pentru securitatea naţională a SUA. Ea i-a reproşat frecvent lui Trump că nu vrea să îl înfrunte pe preşedintele rus Vladimir Putin.